Δέκα από τις καλύτερες και τις χειρότερες τροφές για τον ύπνο σας

Έχει συμβεί σε όλους. Να προσπαθείτε να κοιμηθείτε αλλά να μην τα καταφέρνετε για πολλούς και διάφορους λόγους.

Η υπερκατανάλωση καφεΐνης είναι ένα προφανές λάθος που γίνεται συχνά και από πολλούς, αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλα στοιχεία της διατροφής σας, που σας κρατούν άυπνους μέχρι αργά το βράδυ.

Παρακάτω είναι μια σύντομη ανάλυση του τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώτε πριν κοιμηθείτε.

Οι καλύτερες επιλογές

Ρύζι σπυρωτό

Μια μελέτη του 2007 στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε

ότι η κατανάλωση του σπυρωτού ρυζιού τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο, μείωσε το ποσό του χρόνου που απαιτείται για να υποκύψετε κατά το ήμισυ.

Αυτό οφείλεται στην υψηλή κατάταξη του σχετικά με το γλυκαιμικό δείκτη καθώς απελευθερώνει αργά γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος ενώ το σώμα χωνεύει.

Φασόλια σόγιας και σπόροι κολοκύθας

Αυτά τα τρόφιμα, περιέχουν υψηλά επίπεδα της τρυπτοφάνης, η οποία σε μελέτες έχει βρεθεί ότι προωθεί τον ύπνο.

Κεράσια

Τα κεράσια είναι μία από τις λίγες φυσικές πηγές μελατονίνης, μιας ορμόνης που συχνά συνιστάται ως ενισχυτικό του ύπνου, σύμφωνα με μια μελέτη.

Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε επίσης ότι η κατανάλωση χυμού κερασιού δύο φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες, βοήθησε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με πρόβλημα αϋπνίας να αυξήσουν τον χρόνο του ύπνου κατά σχεδόν 90 λεπτά.

Μπανάνες

Καλή πηγή μαγνησίου και καλίου, οι μπανάνες βοηθούν στο να χαλαρώνουν οι μυς και επίσης περιέχουν τρυπτοφάνη, η οποία βοηθά στην προώθηση του ύπνου.

Βρώμη

Η βρώμη είναι πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, πυρίτιο και κάλιο, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τον ύπνο , απλώς μην προσθέσετε πάρα πολλή ζάχαρη σε αυτήν.

Πράσινο τσάι χωρίς καφεΐνη

Το πράσινο τσάι περιέχει θειαμίνη, η οποία βοηθά στην προώθηση του ύπνου. Φροντίστε να μην αγοράσετε το καφεϊνούχο τύπο, αλλιώς δεν θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι χειρότερες επιλογές

Καφεΐνη

Φαίνεται προφανές, αλλά μείνετε μακριά από ενεργειακά ποτά και καφέ αν θέλετε μια ξεκούραστη νύχτα.

Η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος και δρα κατά της υπνηλίας και βρίσκεται συχνά στον καφέ, το τσάι, τα αναψυκτικά, τα ποτά ενέργειας και τα προϊόντα που περιέχουν σοκολάτα.

Αλκοόλ

Αν πιστεύετε ότι ένα ή δύο ποτήρια κρασί, θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε, έχετε δίκιο καθώς το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει υπνηλία, αλλά αυτό θα επηρεάσει επίσης και την ποιότητα του ύπνου σας.

Κάρι

Πικάντικα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία πριν από τον ύπνο και μπορεί να σας κρατήσουν ξύπνιους όλη τη νύχτα.

Γεύματα ψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά

Ένα λιπαρό χάμπουργκερ θα σας κάνει να αισθανθείτε ότι νυστάζετε αλλά αυτό το είδος της τροφής μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα βαριά, λιπαρά γεύματα συνδέονται με λιγότερες ώρες ύπνου και μπορεί επίσης να προκαλέσουν παλινδρόμηση οξέος ή δυσπεψία, κάτι που θα σας κρατήσει ξύπνιους όλο το βράδυ.

newmoney.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα