Διεξήχθη το 10ο Διεθνές Συνέδριο ICTR για την Έρευνα στις Μεταφορές στη Ρόδο
Η Ρόδος μετατράπηκε για τρεις ημέρες σε πόλο έλξης της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας στον τομέα των μεταφορών, φιλοξενώντας το «10ο Διεθνές Συνέδριο για την Έρευνα στις Μεταφορές» (ICTR 2021).
Πρόκειται για ένα εμβληματικό συνέδριο στο συγκεκριμένο πεδίο, που φέτος εστιάζει στην κινητικότητα του μέλλοντος και τις ανθεκτικές μεταφορές: Ο δρόμος προς την καινοτομία.
Οι 400 ειδήμονες στις
-τα αυτόνομα συστήματα μεταφοράς,
-την αξιοποίηση των μεγάλων δεδομένων (big data) και της τεχνητής νοημοσύνης για την διαχείριση των συστημάτων κινητικότητας των πόλεων του σήμερα αλλά και των έξυπνων πόλεων του μέλλοντος και
-τις βιώσιμες μεταφορές, οι οποίες αποσκοπούν στη δραστική μείωση των εκπομπών ρύπων.
Παράλληλα, παρουσιάστηκαν έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στις συγκοινωνίες, ενώ βασικό θέμα αποτέλεσε ο σχεδιασμός των πολυτροπικών μεταφορών και της βιώσιμης κινητικότητας δημόσιων συγκοινωνιών και οι τρόποι με τους οποίους οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν ενεργά σε αυτόν.
Στο πλαίσιο της ειδικής Ημερίδας του Συνεδρίου ICTR με τίτλο «Βιώσιμη κινητικότητα για τους πολίτες και τους τουρίστες» ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος χαιρέτισε το Συνέδριο κι ανέφερε πως η Περιφέρεια επέλεξε να συνεργάζεται με το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ και ειδικότερα την ομάδα του γραφείου του Ν. Αιγαίου, ώστε να βρίσκεται στην αιχμή της καινοτομίας και να αποτελεί διαμορφωτή των εξελίξεων.
Η συνεργασία αυτή είναι στενή, αγαστή και αποτελεί πρότυπο σύμπραξης του ερευνητικού ιστού της χώρας με την τοπική κοινωνία και τους Φορείς εκπροσώπησής της.
Ο Διευθυντής ΙΜΕΤ, Αντιπρ. ΕΚΕΤΑ, Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης εξήρε με τη σειρά του την άψογη συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και τόνισε τη διεθνή εμβέλεια του συνεδρίου και τη σημασία του για τη Ρόδο και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.
«To ICTR αποτελεί ένα εξαιρετικό πεδίο για την ανταλλαγή πληροφοριών και συζητήσεων σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων τα οποία αφορούν την έρευνα στις μεταφορές», σημείωσε στην εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου ο Δρ. Νικόλαος Ηλιού, καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου, συμπληρώνοντας ότι «τα θέματα του εκφράζουν τις τελευταίες εξελίξεις και τις τάσεις του μέλλοντος στο συγκεκριμένο πεδίο».
Από την πλευρά της, η Δρ. Γεωργία Αϋφαντοπούλου, συγκοινωνιολόγος ερευνήτρια του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, επισήμανε ότι «το συνέδριο ICTR έχει πλέον καθιερωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια στον τομέα των μεταφορών, ελκύοντας έναν μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων από την Ελλάδα και το εξωτερικό».
Φέτος το συνέδριο ενέταξε στις εργασίες του τη συζήτηση με την επιχειρηματική κοινότητα, τους τεχνολογικούς προμηθευτές, και τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων για τον ρόλο που τα αποτελέσματα της έρευνας μπορεί να παίξουν στην επίτευξη λύσεων, πρακτικών και καινοτόμων, για την κινητικότητα στις πόλεις του σήμερα και του αύριο και κατέληξε πως η ερευνητική ικανότητα της χώρας μπορεί να βοηθήσει στην επιτυχή μετάβαση του συστήματος μεταφορών και κινητικότητας προς το πράσινο, ψηφιακό και ανθεκτικό στην κλιματική αλλαγή μέλλον.
Το συνέδριο χαιρέτισε και από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της καινοτομίας στις μεταφορές για την τοπική κοινότητα: «Η Ρόδος πρωτοπορεί στην πράσινη μετάβαση, έχει ρόλο οδηγού στην ηλεκτροκίνηση, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη Ρόδο. Αυτό σημαίνει αειφορία, αυτό σημαίνει αλληλεγγύη γενεών».
Το συνέδριο, κεντρικό θέμα του οποίου ήταν η «Κινητικότητα του Μέλλοντος και Ανθεκτικές Μεταφορές: Ο δρόμος προς την Καινοτομία», διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (Σ.Ε.Σ.) και το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ). Πραγματοποιήθηκε 1-3 Σεπτεμβρίου 2021.
The post Διεξήχθη το 10ο Διεθνές Συνέδριο ICTR για την Έρευνα στις Μεταφορές στη Ρόδο appeared first on Metaforespress.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Παρεμβάσεις στο ΕΣΥ ανακοινώνει ο Κ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ
- ΓΕΜΗ: Τι έρχεται από την 1η Οκτωβρίου 2021
- Ελένη Μενεγάκη: Αναβάλλεται η πρεμιέρα της στο MEGA
- Σάκκαρη: Ήθελα πολύ να νικήσω και τα έδωσα όλα
- Η Εθνική Ομάδα παίζει το τελευταίο της χαρτί με τη Σουηδία
- Άδειες, διάλειμμα, αργίες: Τι αλλάζει από σήμερα για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα
- Κλίμα- Μελέτη: Έρχεται επιδείνωση των ακραίων ξηρασιών τα καλοκαίρια σε Μεσόγειο και Ευρώπη
- Λίγες ώρες απέμειναν για διορθώσεις στο Ε9- Τα συνήθη λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων
- Ευχαριστήρια επιστολή Μενέντεζ στην Κ. Σακελλαροπούλου
- Ποια μέτρα εξετάζονται για τον περιορισμό της αύξησης τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις metaforespress
- H UPS επένδυσε 138 εκατ. λίρες για την επέκταση του hub της στα East Midlands
- Διεξήχθη το 10ο Διεθνές Συνέδριο ICTR για την Έρευνα στις Μεταφορές στη Ρόδο
- Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για την έναρξη λειτουργίας Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης Μεταφορέων
- Στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα η αμαξοστοιχία Connecting Europe Express (videos)
- Συνδέεται υπογείως το Μετρό με τον Σ.Σ. Σταθμό Αθηνών (Λαρίσης). Προκηρύχτηκε από την ΕΡΓΟΣΕ το έργο, ύψους 33,99 εκατ.

- Τελευταία Νέα metaforespress
- Διεξήχθη το 10ο Διεθνές Συνέδριο ICTR για την Έρευνα στις Μεταφορές στη Ρόδο
- Συνδέεται υπογείως το Μετρό με τον Σ.Σ. Σταθμό Αθηνών (Λαρίσης). Προκηρύχτηκε από την ΕΡΓΟΣΕ το έργο, ύψους 33,99 εκατ.
- Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για την έναρξη λειτουργίας Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης Μεταφορέων
- H UPS επένδυσε 138 εκατ. λίρες για την επέκταση του hub της στα East Midlands
- Στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα η αμαξοστοιχία Connecting Europe Express (videos)
- Τα νούμερα «ζαλίζουν»: Κέρδη 18,44 δις δολ. είχαν 11 liners το δεύτερο τρίμηνο του 2021!
- Προβλήματα σε ακτοπλοϊκά δρομολόγια λόγω των ισχυρών ανέμων
- «Παράθυρο» για ένταξη του οδικού άξονα Καλό Νερό – Τσακώνα στην Ολυμπία Οδό
- Ρεκόρ τριακονταετίας στη διακίνηση χύδην φορτίων και οχημάτων για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
- Ευχάριστα νέα για τη γραμμή 1 (πρώην ΗΣΑΠ): Αναβαθμίζονται 14 συρμοί, με κόστος 68 εκατ. ευρώ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Start at Upstream: Το πρόγραμμα έμμισθης πρακτικής άσκησης για μηχανικούς λογισμικού στην κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας επιστρέφει
- ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων για τον αγροτικό τομέα
- Με συγκρατημένες κινήσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- H Nissan στην κορυφή της Μελέτης Αρχικής Ποιότητας της J.D. Power
- Ευχαριστήρια επιστολή Μενέντεζ στην Κ. Σακελλαροπούλου
- Μαρία Σάκκαρη: Ιστορική πρόκριση στα προημιτελικά του US Open
- Επιστολή μαθητή στην υπουργό Παιδείας: Ζητά ενίσχυση της διδασκαλίας των οικονομικών στα σχολεία
- Στέλιος Χατζηιωάννου: Δωρεά 50.000 ευρώ για τους πυρόπληκτους
- «Παράθυρο» για επέκταση υποχρεωτικών εμβολιασμών σε εκπαιδευτικούς και ιερείς
- Το περιοδικό που προειδοποίησε για το Μεγάλο Κραχ