Ζόραν Ζάεφ: Είμαστε υπερήφανοι γι'αυτή τη συμφωνία- Οικοδομούμε μια φιλία μεταξύ των δύο χωρών

Με τη ρήση του Αριστοτέλη "δεν μπορείς να πετύχεις τίποτε χωρίς θάρρος" άρχισε την ομιλία του ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, λίγο πριν την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας- Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

"Σήμερα θέτουμε τέλος σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζάεφ και πρόσθεσε ότι «h μακεδονική και η ελληνική κοινωνία είναι υπέρ, θέλουν την ειρήνη".

"Μπορούμε ελεύθερα να πούμε ότι είμαστε υπερήφανοι γι'αυτή τη σημερινή

συμφωνία. Ενωθήκαμε για την επίλυση αυτού προβλήματος, με μια συμφωνία που θα μας ενώνει και σήμερα και για πάντα" ανέφερε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

Οι πολίτες επιθυμούν την ειρήνη. Η ευρωπαϊκή αντίληψη εκπροσωπεί μια ανθρωπιστική αξία, η οποία είναι δημοκρατική και εναντίον του λαϊκισμού. Η Ευρώπη δίνει την ευκαιρία για μια καλύτερη συνεργασία. Οι δύο χώρες να φύγουν από το παρελθόν και να κοιτάξουν στο μέλλον.

Σχετικά με τις σχέσεις των δύο λαών μετα από αυτή τη συμφωνία, ο κ. Ζάεφ σημείωσε: "Οικοδομούμε μια φιλία με την Ελλάδα. Θα είμαστε φίλοι και συνέταιροι. Δημιουργούμε μια νέα πραγματικότητα στα Βαλκάνια. Οικοδομούμε τα θεμέλια της φιλίας και της συνεργασίας. Δημιουργούμε μια οικογένεια προς το συμφέρον των λαών. Πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία μας. Οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη και όχι σε αγωνία. Η συμφωνία αποτελεί ενθάρρυνση και έμπνευση για τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των δύο χωρών".

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Ζάεφ σημείωσε: "Η λύση δεν ήταν εύκολη, ξέρω ότι ο κ. Τσίπρας προσπάθησε πολύ". Εξέφρασε δε τις ευχαριστίες του στον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, στις ΗΠΑ, αλλά και στην ΕΕ που εργάστηκαν πλάι στους ηγέτες των χωρών μέχρι το τελικό στάσιο.

Διαβάστε επίσης:

Αλ. Τσίπρας: Καταλήξαμε σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία που θα μας επιτρέψει να κοιτάξουμε στα μάτια τους πολίτες των χωρών μας

Μάθιου Νίμιτς: Φέτος το δώρο γενεθλίων μου το έκαναν Τσίπρας και Ζάεφ

Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας- Σκοπίων- Χάρισε τη γραβάτα του στον Αλέξη Τσίπρα ο Ζόραν Ζάεφ

Keywords
Τυχαία Θέματα