Το αγαπημένο αντιοξειδωτικό τρόφιμο που μειώνει πίεση και χοληστερόλη

Αρκετές μελέτες παρατήρησης καταδεικνύουν πως η μαύρη σοκολάτα, η οποία παράγεται από τους σπόρους κακαόδεντρου, αποτελεί σύμμαχο της υγείας και ενδεχομένως μπορεί να συνδράμει στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Εξαιρετικά θρεπτική

Η ποιοτική μαύρη σοκολάτα, με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο και αρκετά ακόμη μέταλλα. Περιέχει επίσης άφθονο κάλιο,

φώσφορο, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Μία μπάρα 100 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας με 70-85% κακάο περιέχει:

11 γραμμάρια φυτικών ινών
67% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου
58% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης μαγνησίου
89% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης χαλκού
98% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης μαγγανίου
Φυσικά, τα 100 γραμμάρια είναι μια αρκετά… ικανοποιητική ποσότητα και δεν πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά συνοδεύονται επίσης από 600 θερμίδες και μέτριες ποσότητες ζάχαρης. Για το λόγο αυτό, η μαύρη σοκολάτα καταναλώνεται καλύτερα με μέτρο.

Το προφίλ λιπαρών οξέων του κακάο και της μαύρης σοκολάτας είναι επίσης εξαιρετικό. Τα λίπη είναι κυρίως κορεσμένα και μονοακόρεστα, με μικρές ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών.

Ισχυρή πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων

Το κακάο και η μαύρη σοκολάτα περιέχουν μεγάλη ποικιλία ισχυρών αντιοξειδωτικών.

Η σοκολάτα υγείας είναι γεμάτη με οργανικές ενώσεις που είναι βιολογικά δραστικές και ενεργούν ως αντιοξειδωτικά -οι ενώσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων τις πολυφαινόλες, τις φλαβανόλες και τις κατεχίνες.

Βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος

Τα βιοδραστικά συστατικά στο κακάο και συγκεκριμένα οι φλαβανόλες μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες και να προκαλέσουν μία μικρή μεν, στατιστικά σημαντική δε, μείωση της αρτηριακής πίεσης, κατά τις σχετικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί.

«Σύμμαχος» της καρδιάς

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί επίσης να «σταθεί» απέναντι σε διάφορους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Όπως έχουν καταδείξουν ορισμένες ελεγχόμενες δοκιμές, η μαύρη σοκολάτα μειώνει την ευαισθησία της «κακής» χοληστερόλης LDL σε οξειδωτική βλάβη, ενώ αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη HDL. Παράλληλα, μπορεί να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη που αποτελεί άλλον έναν παράγοντα κινδύνου για πολλές ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.

Ταυτόχρονα μελέτες παρατήρησης δείχνουν δραστικά μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας ανάμεσα στους λάτρεις της μαύρης σοκολάτας.

Ενδεικτικά, μελέτη η οποία είχε στο επίκεντρο 470 ηλικιωμένους άνδρες διαπίστωσε πως η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλει στη μείωση του ποσοστού θανάτου από καρδιακή νόσο έως και 50% σε περίοδο 15 ετών. Έτερη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης αθηροσκλήρωσης κατά 32%, ενώ μία ακόμη μελέτη έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση σοκολάτας πάνω από πέντε φορές την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας έως και 57%.

Φυσικά, πρόκειται για μελέτες παρατήρησης, συνεπώς δεν μπορεί να αποδειχθεί πως ήταν η σοκολάτα αυτή καθαυτή που μείωσε τον κίνδυνο. Ωστόσο, δεδομένου ότι η βιολογική διαδικασία είναι γνωστή (χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και οξειδωμένη LDL), η τακτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας ίσως έχει κάποιο ρόλο να διαδραματίσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με το healthline.

Προστασία του δέρματος από τον ήλιο

Τα βιοδραστικά συστατικά στη μαύρη σοκολάτα μπορεί να είναι σύμμαχος και του δέρματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι φλαβανόλες από κακάο μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα και να το προστατεύσουν κατ’ επέκταση από τις βλάβες της έκθεσης στον ήλιο.

Βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας

Και φυσικά η μαύρη σοκολάτα έχει τη δύναμη να βελτιώσει την εγκεφαλική λειτουργία.

Μελέτη σε δείγμα υγιών εθελοντών έχει δείξει ότι η κατανάλωση κακάο με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβανόλη για πέντε ημέρες βελτίωσε τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, ενώ έχει διαπιστωθεί πως μπορεί επίσης να βελτιώσει σημαντικά τη γνωστική λειτουργία σε ηλικιωμένα άτομα.

Το κακάο περιέχει διεγερτικές ουσίες όπως η καφεΐνη και η θεοβρωμίνη, οι οποίες μπορεί και να κρατούν το «κλειδί»της βελτίωσης της εγκεφαλικής λειτουργίας βραχυπρόθεσμα έπειτα από ένα λαχταριστό κομμάτι μαύρης σοκολάτας.

Πηγή: ygeiamou.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα