Στο -3% οι ευρωαγορές μετά τη βουτιά του πετρελαίου

Σημαντικές απώλειες συσσώρευσαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Τρίτη, με την προσοχή των επενδυτών να παραμένει στραμμένη τόσο στη ραγδαία μεταβλητότητα της αγοράς πετρελαίου όσο και στην πανδημία του κορωνοϊού.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε κατά 3,39% βουτιά 2,2% στις 324,31 μονάδες υπό το βάρος των μετοχών πλουτοπαραγωγικών πόρων που "βυθίστηκαν" σχεδόν 6%.

Ο γερμανικός DAX

γνώρισε ισχυρές απώλειες 3,99% στις 10.249 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε σε ποσοστό 3,77% στις 4.357 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 2,96% στις 5.641 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 3,59%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε 2,88%.

Στον "πάτο" του Stoxx 600 βρέθηκε η μετοχή της Swiss Re, με πτώση άνω του 10%, ενώ η βρετανική διαχειρίστρια κινηματογράφων Cineworld είδε τη μετοχή της να βυθίζεται 9%.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις αγορές πετρελαίου μετά και τις δραματικές κινήσεις των τιμών τη Δευτέρα, την ώρα που ο κορωνοϊός πλήττει τη ζήτηση και οι ανησυχίες για την ικανότητα αποθήκευσης διογκώνονται.

Η τιμή του συμβολαίου του αργού παραδόσεως Μαΐου έκανε ιστορική βουτιά χθες σε ποσοστό 306% κλείνοντας στα -37,63 δολ. το βαρέλι. Το συγκεκριμένο συμβόλαιο λήγει σήμερα. Οι πιέσεις έχουν μεταφερθεί στο πιο ενεργό συμβόλαιο του Ιουνίου που καταγράφει μεγάλες απώλειες, ενώ πτώση 25% σημειώνει και το brent.

Οι επενδυτές παρακολουθούν παράλληλα τις αρχικές προσπάθειες κάποιων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να ανοίξουν και πάλι τις οικονομίες τους με τη Γερμανία να κάνει το πρώτο βήμα ανοίγοντας χθες τα καταστήματα. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε πάντως ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 14 ημέρες για να αξιολογηθεί ο αρχικός αντίκτυπος από τη χαλάρωση των μέτρων.

Από την πλευρά της η Ιταλία θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες το σχέδιο της για τη χαλάρωση των μέτρων από τις 4 Μαΐου, όπως δήλωσε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Στη Γαλλία οι νοσηλευόμενοι ασθενείς και οι ασθενείς στην εντατική συνεχίζουν να μειώνονται, κάτι που έχει επιτρέψει στην κυβέρνηση να ξεκινήσει τον σχεδιασμό για τη σταδιακή άρση των περιορισμών.

Πηγή: capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στο -3% οι ευρωαγορές μετά τη βουτιά του πετρελαίου,