Σειρά εκδηλώσεων "Πως και που θα συναντηθούμε;"

Σειρά εκδηλώσεων έχει προγραμματιστεί από τον Όμιλο Φίλων Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς Θεσσαλονίκης και τη Συσπείρωση Πανεπιστημιακών Θεσσαλονίκης με στόχο την εξέταση ζωτικών ερωτημάτων που προκύπτουν σε σχέση με την πανδημία, τις κοινωνικές αλλαγές που θα φέρει αυτή, τον τρόπο διαχείρισής της αλλά και την επιστροφή μας στον δημόσιο χώρο.

Πως συνδέεται η καταστροφή του περιβάλλοντος σε παγκόσμιο επίπεδο

με την εξάπλωση και συχνότερη εμφάνιση πανδημιών; Ποιες είναι οι ηθικο-πολιτικές διαστάσεις της πανδημίας και της καραντίνας; Ποιο είναι το αποτύπωμα και η κληρονομιά που θα αφήσει αυτή η παγκόσμια εμπειρία; Πώς και πού θα συναντηθούμε μετά την σταδιακή άρση των μέτρων, σε μια συνθήκη όπου το άτομο παρουσιάζεται ως εν δυνάμει «απειλή» για το κοινωνικό σύνολο; Πώς αλλάζουν οι κοινωνικές σχέσεις και η έννοια του δημόσιου χώρου;

Ποιες θα είναι οι νέες προκλήσεις που θα πρέπει συλλογικά να αντιμετωπίσουμε;

Πώς επηρεάζονται οι ελευθερίες, τα ατομικά και δημοκρατικά μας δικαιώματα από τη νέα βιοπολιτική συνθήκη που συνθέτουν τα μέτρα περιορισμού, ελέγχου και επιτήρησης που προωθούνται;

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα συζητηθούν στην παρούσα σειρά εκδηλώσεων, η οποίαφιλοδοξεί να προσεγγίσει ολιστικά το συμβάν της πανδημίας, μέσα από την ανάδειξη της υγειονομικής, πολιτικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής διάστασή της, οι οποίες διαπλέκονται αξεδιάλυτα.

Οι εκδηλώσεις της σειράς «ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΜΕ;» θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα, στις 19:30, μέσω της πλατφόρμας ZOOM (με ταυτόχρονη αναμετάδοση μέσω facebook) για όσον καιρό διαρκεί η σταδιακή επιστροφή μας στον δημόσιο χώρο.

Πρώτη εκδήλωση: Δευτέρα 4 Μαΐου, 19:30

Πανδημία και Φύση: Υγειονομική κρίση και καταστροφή του περιβάλλοντος

Ομιλητές:

-Ειρήνη Κλαμπατσέα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ

-Γιώργος Στάμου, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ

-Σπύρος Ψαρούδας, Γενικός Διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ»

Στην εκδήλωση θα προβληθεί βίντεο από την ομιλία του Dr. Michael Greger, MD, με τίτλος «Πανδημίες: Ιστορία και Πρόληψη», που έδωσε το 2008, όταν ήταν διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κτηνοτροφίας τω Η.Π.Α., ενώ έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στη συζήτηση και άλλοι εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Την εκδήλωση θα συντονίσουν ο Γιάννης Ν. Κρεστενίτης και η Έφη Παπαθεοδώρου.

Η συζήτηση έχει ως κεντρικό ερώτημα τις επιπτώσεις που έχει η επιταχυνόμενη παγκόσμια καταστροφή του περιβάλλοντος με την πύκνωση εμφάνισης παγκόσμιων πανδημιών. Τα νέα αυτά φαινόμενα επιδεινώνουν συνεχώς την σχέση του περιβάλλοντος με τις απανταχού κοινωνίες και δημιουργούν εκατόμβες θυμάτων τόσο στις ανθρώπινες ζωές και στις κοινωνικές και οικονομικές τους σχέσεις, όσο και στα «όρια» αντοχής του περιβάλλοντος.

Μέσα από την διασύνδεση ανάμεσα στην υπερεκμετάλλευση του περιβάλλοντος (μονοκαλλλιέργειες, εξορύξεις, καταστροφή βιοτόπων, αλλαγή της δομής της βιοποικιλότητας) και την πρόσφατη υγειονομική κρίση αναδεικνύεται ο εξίσου σημαντικός ρόλος της φύσης με εκείνον της κοινωνίας. Η αναγνώριση της σημαντικότητας της οφείλει να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν νέες λογικές στην χρήση της. Εντούτοις, η σημερινή κυβέρνηση αντί να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα δίνουν προτεραιότητα στην κατανόηση των βιοφυσικών ρυθμών και συμβίωση με αυτούς και της προστασίας των οικοσυστημάτων και πριν ακόμη βγούμε από την πανδημία του COVD19 προχωράει εν κρυπτώ στη νομοθέτηση περιβαλλοντοκτόνων νόμων, οι οποίοι αντιτίθενται στις αρχές του «Green New Deal» που στοχεύει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των οικονομικών ανισοτήτων.

Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση:

Facebook: https://www.facebook.com/poulantzas.thessaloniki

ZOOM: https://us02web.zoom.us/j/81038387818

Keywords
Τυχαία Θέματα