Κρήτη: Ανυπολόγιστες καταστροφές - Πιθανή εκκένωση κατοικιών

Γέφυρες γκρεμίστηκαν, δρόμοι κόπηκαν στα δύο, ορμητικοί χείμαρροι παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους. Ένας 61χρονος κτηνοτρόφος βρήκε τον θάνατο όταν το αγροτικό όχημα στο οποίο επέβαινε παρασύρθηκε από χείμαρρο.

Από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν οι εργασίες για την τοποθέτηση, στη δυτική πλευρά του Πλατανιά, της γέφυρας τύπου Belley. Προσωπικό από το 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού που εδρεύει στο Λουτράκι και το 725 Τάγμα Μηχανικού που εδρεύει στην Αθήνα μετέφεραν τα πρώτα τμήματα της γέφυρας, κοντά στο σημείο της παλαιάς οδού

Χανίων - Κισάμου, ενώ παράλληλα ξεκινά η συναρμολόγηση και τοποθέτησή της.

Η ολοκλήρωση των εργασιών, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες, εκτιμάται σε λίγες ημέρες, ενώ η συγκεκριμένη γέφυρα θα έχει μήκος 30 μέτρα και πλάτος ικανό, έτσι ώστε η κυκλοφορία των οχημάτων να διεξάγεται με απόλυτη ασφάλεια και χωρίς προβλήματα.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, αλλά και ο Υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, επισκέφθηκαν πληγείσες περιοχές, προκειμένου να διαπιστώσουν την έκταση των καταστροφών.

Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκαν την Τετάρτη και είχαν συναντήσεις με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, τόσο ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, όσο και κλιμάκια της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

Πιθανή η εκκένωση χωριών ή κατοικιών

Το ένα μετά το άλλο παρουσιάζονται τα προβλήματα σε χωριά του δήμου Πλατανιά, που "ισοπεδώθηκαν" στην κυριολεξία από το τελευταίο πέρασμα της θεομηνίας. Οι μεγάλοι όγκοι νερού, αφού κατέστρεψαν δρόμους, δίκτυα ύδρευσης, ΔΕΗ και τηλεπικοινωνιών, αφήνοντας τους κατοίκους χωρίς ρεύμα, νερό και επικοινωνίες, σήμερα απειλούν ολόκληρα χωριά με καθίζηση, καθώς αν και οι βροχοπτώσεις έχουν σταματήσει, η διάβρωση του εδάφους συνεχίζεται, σύμφωνα με το flashnews.gr.

Σε ενημέρωση που έκανε κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης στην αντιπεριφέρεια Χανίων, η προϊσταμένη τεχνικών υπηρεσιών κ. Δοξάκη, είχε αναφέρει ότι είναι πιθανό να χρειαστεί εκκένωση του χωριού Λάκκοι, του δήμου Πλατανιά λόγω εκτεταμένης καθίζησης. (Υπενθυμίζεται ότι χθες Τρίτη στο χωριό κατέρρευσαν δύο σπίτια).

Σύμφωνα όμως τελευταία ενημέρωση και διευκρινίσεις που δόθηκαν από τον δήμαρχο Πλατανιά, Γιάννη Μαλανδράκη, δεν μιλάμε για γενική εκκένωση αλλά για εκκένωση όσων σπιτιών αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Όπως είπε υπάρχουν αναφορές από μηχανικούς για αρκετά σπίτια που έχουν υποστεί τέτοιου είδους καθιζήσεις, είτε στα εξωτερικά τοιχία, είτε στα πατώματα, που τα καθιστούν επικίνδυνα και πρέπει να γίνει έλεγχος ώστε να αποφασιστεί ποιες κατοικίες είναι κατοικήσιμες και ποιες όχι. Τις προηγούμενες ημέρες μεταφέρθηκαν άνθρωποι σε ασφαλέστερα σπίτια όμως το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς ακόμα κι αν δεν βρέχει η διάβρωση του εδάφους συνεχίζεται.

Το πρόβλημα εντοπίζεται σε πολλά σημεία, όπως τους Λάκκους, την περιοχή των Μποριανών στην κοινότητα Καράνου και το Φωτακάδο. Ο κ. Μαλανδράκης ανέφερε ότι ήδη κάποια σπίτια στους Λάκκους κατέρρευσαν ενώ σε κάποια άλλη η στατικότητα έχει επιδεινωθεί και το πρόβλημα είναι εμφανές με μετατόπιση τοιχίων και ρηγματώσεις. Επομένως, όπως είπε ο υπεύθυνος του τεχνικού κλιμακίου για ελέγξει και θα κρίνει σε ποια σπίτια χρειάζεται να γίνει εκκένωση.

Πηγή: ant1news.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα