Έρχεται πλατφόρμα για την άμεση επικοινωνία πολιτών και Δ. Θεσσαλονίκης

Τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να επικοινωνούν απευθείας με τις υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, προανήγγειλε ο Διευθυντής Προγραμματισμού του δήμου, Σάββας Αλαεξανδράτος, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα αναφορικά με την παροχή αναβαθμισμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες μέσω της αξιοποίησης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Όπως μάλιστα έγινε γνωστό, η πλατφόρμα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή

στις αρχές του 2019 ενώ όπως ανέφερε, θα είναι προσαρμοσμένη και στα άτομα με αναπηρία.

Στη συνέντευξη τύπου ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των Πολιτών, Νίκος Φωτίου υπογράμμισε πως γίνεται προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει ένας ψηφιακός ανασχηματισμός της πόλης.

Σημείωσε δε, πως ενώ το κόστος για κάτι τέτοιο είναι μεγάλο, οι πόροι είναι περιορισμένοι και γι’ αυτό το λόγο αναζητούνται και άλλες λύσεις.

Ο κ. Φωτίου αναφέρθρθηκε επίσης στους πέντε άξονες της ψηφιακής στρατηγικής, οι οποίοι είναι :

-Διιασυνδεδεμένη πόλη
-Πόλη για όλους
-Πόλη που αξιοποιεί δεδομένα
-Συμμετοχική πόλη
-Πόλη που στηρίζει την ψηφιακή καινοτομία

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη δυνατότητα του «Ανοικτού Προϋπολογισμού», μέσω της οποίας μπορεί κανείς να παρακολουθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού σε πραγματικό χρόνο, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα, όπως σημείωσε, να βλέπει κανείς που δαπανώνται τα χρήματα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, παρουσιάστηκαν επίσης στοιχεία που αφορούν τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί μέσω της ηλεκτρονικής πύλης του Δ. Θεσσαλονίκης. Συνολικά υποβλήθηκαν 37.800 αιτήματα, από τα οποία τα 32.000 έχουν «απαντηθεί» από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, από την πλευρά του, περιέγραψε πως όνειρό του για τον Δήμο Θεσσαλονίκης είναι να αποκτήσει ISO, κάτι που όπως τόνισε, χρειάζεται πολλή δουλειά.

"Τα πιστοποιητικά ελέγχου ποιότητας (ISO) αποτελούν τη θετική “αποθέωση” της γραφειοκρατίας, την εγγύηση ώστε οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης των πολιτών να λειτουργούν με απλουστευμένες γραφειοκρατικές διαδικασίες" σχολίασε και πρόσθεσε ότι στόχος της Διοίκησης είναι να αποκτήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης το πιστοποιητικό ISO 9000 για τις υπηρεσίες του

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι εφαρμογές που εμπεριέχονται στη διαδικτυακή πύλη του Δήμου(thessaloniki.gr) στην ενότητα «Ψηφιακή Θεσσαλονίκη». Μέσω αυτής, ο χρήστης «κατευθύνεται» σε εφαρμογές που αφορούν τις υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, τις υπηρεσίες Ανοιχτής Διακυβέρνησης που αφορούν τον έλεγχο των υπηρεσιών από τον πολίτη, το GIS (την πύλη γεωχωρικών δεδομένων) και τη δημοτική διαβούλευση, ενώ παρουσιάζονται και οι καινοτόμες δράσεις και τα έργα στα οποία συμμετέχει ο Δήμος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις πιο ‘’δημοφιλείς’’ εφαρμογές αναδεικνύεται το «Βελτιώνω την πόλη μου», η πλατφόρμα διαχείρισης καθημερινών προβλημάτων του πολίτη, που παρέχει λειτουργίες υποβολής, διαχείρισης και ανάλυσης των αιτημάτων. Στα δυο και πλέον χρόνια λειτουργίας της πλατφόρμας έχουν εγγραφεί 12.300 χρήστες και έχουν κατατεθεί 37.800 αιτήματα, εκ των οποίων τα 32.000 (ποσοστό περίπου 83%) έχουν διεκπεραιωθεί. Τα αιτήματα αυτά αφορούν κυρίως τις τεχνικές υπηρεσίες, τις υπηρεσίες καθαριότητας και τη Δημοτική Αστυνομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα