Έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

Συνεχίζεται καθημερινά, από το Σάββατο 17 έως και το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018, η Έκθεση Ζωγραφικής και Γλυπτικής των Ολυμπίας Λέτσιου-Μανταλέρη, Σωκράτη Πίνζα και Νίκου Ζάρα, που διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών του, στην Αίθουσα Τέχνης Νεάπολης (πρώην Δημοτικό Κατάστημα Νεάπολης, Ελ. Βενιζέλου 125).

Η Έκθεση λειτουργεί από Δευτέρα έως και Σάββατο,

κάθε απόγευμα, από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. και τις Κυριακές, από τις 11 το πρωί έως τη 1 μετά το μεσημέρι και το απόγευμα, από τις 6μ.μ. έως τις 8 μ.μ..

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ:

ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΕΤΣΙΟΥ-ΜΑΝΤΑΛΕΡΗ

Γεννημένη στα Γρεβενά, μεγαλωμένη στη Βέροια, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα κεραμικής, κεραμογλυπτκής και γλυπτικής, σεμινάρια και μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης και Αρχιτεκτονικής.
Το 2011 τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στο χώρο της γλυπτικής στον πρώτο πανελλήνιο διαγωνισμό εικαστικών τεχνών του ΣΚΕΤΒΕ (Παράλληλοι δρόμοι). Από το Νοέμβρη του 2012 είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας (ΣΚΕΤΒΕ) και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.
Η γλύπτρια επιλέγει να πειραματίζεται και να δημιουργεί με σκληρά υλικά όπως το μάρμαρο και η πέτρα, να σχηματοποιεί και να διαμορφώνει το δικό της προσωπικό στίγμα μέσα από εναλλακτικές, μορφικές και τεχνικές κατακτήσεις. Μέσα από κάποια ερευνητική διάθεση αλλά και εννοιολογικούς και αισθητικούς προβληματισμούς μετασχηματίζει το υλικό της δίνοντάς το περιεχόμενο και εκθέτοντάς το σε ρόλους πρωταγωνιστικούς αλλά και ερμηνευτικούς.

► ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΠΙΝΖΑΣ
Γεννημένος στην Αθήνα, έρχεται στην Θεσσαλονίκη σε ηλικία 17 ετών και στη συνέχεια μεταβαίνει για πανεπιστημιακές σπουδές Αρχιτεκτονικής στην Ιταλία, όπου ξεκινά και η πρώτη ενασχόληση του με την τέχνη. Ασχολείται με την ζωγραφική και την κατασκευή κορνιζών σε συνεργασία με τον ζωγράφο Alfredo Manfredi και τα έργα του βρίσκουν αποδοχή και ανταπόκριση από το κοινό.
Το 2009 εμπνέεται βλέποντας τη δομή των ηλεκτρονικών υπολογιστών και ασχολείται με τη δημιουργία κάδρων και γλυπτών χρησιμοποιώντας εξαρτήματα και κομμάτια τους. Η ενασχόλησή του αυτή τον καταξιώνει ως καλλιτέχνη στην Ιταλία, καθώς συμμετέχει σε πολλές και σημαντικές εκθέσεις και τα έργα του βραβεύονται, εκτίθενται σε γνωστές γκαλερί και εικαστικούς πολυχώρους και συμπεριλαμβάνονται σε καταλόγους τέχνης.
Ο καλλιτέχνης, βλέποντας τη διαρκή αντιπαράθεση ανθρώπου και τεχνολογίας και φοβούμενος την προοπτική της επιβολής τελικά των μηχανών επάνω στην ανθρωπότητα, δίνει στα έργα του μορφές ορισμένες φορές γκροτέσκες που γεννούν ερωτηματικά για το άμεσο και απώτερο μέλλον του ανθρώπινου γένους.

► ΝΙΚΟΣ ΖΑΡΑΣ

Γεννημένος στις Συκιές Θεσσαλονίκης, μαθητής ακόμα του Δημοτικού Σχολείου, είχε τα πρώτα ερεθίσματα στη ζωγραφική. Έχει πραγματοποιήσει 48 εκθέσεις σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Μύκονο, Θάσο, Ζάμπια, ενώ έχει λάβει μέρος και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.
Τα τελευταία 10 χρόνια ζούσε στη Ζάμπια, όπου δίδαξε ζωγραφική στο ορφανοτροφείο Lubuto της Λουσάκα. Η ενασχόλησή του με το πρόγραμμα διδασκαλίας και οι εμπειρίες του στην Αφρική τον ενέπνευσαν να γράψει και να εικονογραφήσει ένα βιβλίο για μικρά και μεγάλα παιδιά, με τίτλο «Το Μεγάλο Ταξίδι Του Μικρού Τίκου- Τίκου».

Αυτοδίδακτος και αντισυμβατικός εικαστικός, με έργα που ξεχειλίζουν από συναίσθημα, αυθορμητισμό και εκρηκτικά χρώματα, στο ανθρωποκεντρικό έργο του, με πρωταγωνιστή τις περισσότερες φορές τη γυναίκα, ο καλλιτέχνης πειραματίζεται και ελευθεριάζει, δημιουργώντας εξωτικά μέρη, γοργόνες με φτερά, γαλάζια δένδρα, εμβληματικούς Πήγασους. Συνδυασμός πρωτόγονου και ονειρικού, παραμυθένιου και συμβολικού, τα έργα του αποτελούν ένα ελπιδοφόρο τοπίο γεμάτο συμβολισμούς και προσδοκίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα