To πρώτο θεατρικό showcase έρχεται στα 53α Δημήτρια

Στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων διοργανώνεται φέτος ένα νέο τμήμα που αφορά την τέχνη του θεάτρου.

Εγκαινιάζεται λοιπόν το πρώτο θεατρικό showcase με παραστάσεις, όπως «Frida κι άλλο», «Εσύ: Τα στοιχεία», «Οιδίπους», «Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας», «Mute», «Περιμένοντας τον Γκοντό», «Το δαχτυλίδι της μάνας», «Relic», «After the campsite: Από δω κι εμπρός», «Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας». Στο showcase θα παρευρεθούν σημαντικοί άνθρωποι του θεάτρου από διάφορες χώρες, εξάγοντας με αυτόν τον τρόπο

το θεατρικό ταλέντο σε μέρη που διατηρούν μια ξεχωριστή θεατρική παράδοση.

Ειδικότερα, θα έχουμε μαζί μας τους Rodrigo Fransisco από το «Almada Festival» της Πορτογαλίας, Tomasz Kirenczuk από το «International Theatre Festival Dialog» της Πολωνίας, Dáša Čiripová από το «International Festival Divadelná» της Σλοβακίας, Nikolay Iordanov από το «Varna Intetnational Festival» της Βουλγαρίας, Dino Mustafić από το «Serajevo International Festival» της Βοσνίας, Francesc Casadesús από το «International Festival de Barcelona» της Ισπανίας, Haris Pasovic από το «MittleFest» της Ιταλίας, Iva Medenica από το «Bitef» της Σερβίας, Constantin Chiriac από το «Sibiu International Festival» της Ρουμανίας, Leman Yilmaz από το «Istanbul Intenational Festival» της Τουρκίας, Tomas Zierhofer και Margit Moisl από το «Wiener Festwochen GesmbH» της Αυστρίας, Ekaterina Mazmishvili από το «Tbilisi International Festival» της Γεωργίας και Itzik Giuli από το «Israel Festival» του Ισραήλ. Σύντομα θα προστεθούν κι άλλα ονόματα που θα μπουν στον ρυθμό του συγεκριμένου showcase.

Με μεγάλη χαρά φέτος θα φιλοξενηθεί στο πρόγραμμα του showcase μια ξεχωριστή προβολή στην αίθουσα του Μακεδονικού Μουδείου Σύγχρονης Τέχνης. Το βίντεο της παράστασης Βάκχες της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, που παρουσίαστηκε στη διάρκεια του 2017 θα μας δώσει μια διαφορετική θεατρική γεύση.

«Το πρόβλημα με το θέατρό μας είναι ότι, ενώ έχει να παρουσιάσει εκατοντάδες παραστάσεις κάθε χρόνο, ελάχιστες είναι εκείνες που συμμετέχουν σε ξένα φεστιβάλ. Γενικά οι ξένοι αγνοούν το ελληνικό θέατρο, τι γίνεται στην χώρα μας. Από αυτό το όχι ιδιαίτερα ευχάριστο δεδομένο ως σημείο εκκίνησης αποφασίσαμε να πάρουμε το ρίσκο της οργάνωσης ενός ελληνικού showcase, γιατί πιστεύουμε πως έτσι προσφέρουμε μια πλατφόρμα προβολής και ενδεχόμενης διακίνησης του ελληνικού θεάτρου στο εξωτερικό. Ελπίζουμε να δικαιωθούμε στο τέλος. Μέχρι στιγμής έχουν προσκληθεί 15 καλλιτεχνικοί διευθυντές από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν ελληνικές παραγωγές. Το showcase αρχίζει στις 5 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 10 Οκτωβρίου» δηλώνει ο κος Σάββας Πατσαλίδης, σύμβουλος επί των θεατρικών στα φετινά Δημήτρια και καθηγητής του ΑΠΘ.

«Η παραγωγή πολιτισμού στον τόπο μας είναι σημαντική και σύγχρονη. Έχουμε ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό δυναμικό, υπάρχει όμως αδυναμία και ένας συνδυασμός προβλημάτων, όταν πρέπει αυτό να συνευρεθεί και να αναμετρηθεί στην διεθνή σκηνή. To showcase έχει αυτόν τον ρόλο... αναλαμβάνει να δημιουργήσει τις δυνατότητες προώθησης και προβολής σε διεθνή φεστιβάλ, σε ξένες αγορές. Πιστεύουμε ότι η πόλη μας μπορεί να λειτουργήσει ως η νέα «αγορά» σύγχρονου πολιτιστικού προϊόντος και για την ίδια, αλλά και για τους δημιουργούς» δηλώνει η κα Έλλη Χρυσίδου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα