Ζελένσκι κατά Ρωσίας: «Η Ρωσία μετατρέπει το κρύο σε όπλο ενάντια σε εκατομμύρια ανθρώπους»

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες της «G19» να τερματίσουν τη ρωσική εισβολή, αποδοκιμάζοντας τη Μόσχα στη σύνοδο κορυφής της G20.

Ο Ζελένσκι εμφανίστηκε σε μια ομιλία βίντεο που μεταδόθηκε στους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν για τη σύνοδο κορυφής στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Η Ρωσία είναι μέλος της G20, αλλά ο πρόεδρος Πούτιν δεν βρίσκεται στο Μπαλί, στέλνοντας αντ' αυτού τον υπουργό Εξωτερικών του Σεργκέι Λαβρόφ.

Παράταση της ουκρανικής συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών

Ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης παράταση της ουκρανικής συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών που θα λήξει σύντομα

Στην ομιλία του, ο Ζελένσκι είπε: «Είμαι πεπεισμένος ότι τώρα είναι η στιγμή που ο ρωσικός καταστροφικός πόλεμος πρέπει και μπορεί να σταματήσει».

Περιέγραψε μια σειρά από στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης της πυρηνικής ασφάλειας και της ασφάλειας των τροφίμων, τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την πρόληψη της κλιμάκωσης.

Απευθύνθηκε επανειλημμένα στους ηγέτες ως «G19», εξαιρουμένης της Ρωσίας

Κύριο από τα αιτήματά του ήταν η επέκταση αυτού που είναι γνωστό ως Πρωτοβουλία για τα σιτάρια της Μαύρης Θάλασσας που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της Ρωσίας.

Εξασφάλισε ότι οι εξαγωγές τροφίμων που μπλοκάρονταν στα ουκρανικά λιμάνια από ρωσικά πολεμικά πλοία θα μπορούσαν να αποσταλούν.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι από την έναρξη της συμφωνίας, 10 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και άλλων τροφίμων έχουν εξαχθεί, αποτρέποντας μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

«Ησυμφωνία θα πρέπει να παραταθεί επ' αόριστον, ανεξάρτητα από το πότε τελειώσει ο πόλεμος»

Αλλά η συμφωνία λήγει στις 19 Νοεμβρίου. Ο Ζελένσκι είπε ότι η συμφωνία θα πρέπει να παραταθεί επ' αόριστον, «ανεξάρτητα από το πότε τελειώσει ο πόλεμος».

«Το δικαίωμα στο φαγητό είναι θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ανθρώπου στον κόσμο», είπε, προτείνοντας να επεκταθεί η συμφωνία και σε άλλα λιμάνια στην περιοχή του Μικολάιβ.

Η Ρωσία δήλωσε το Σάββατο ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία για την παράταση της συμφωνίας

Σε αντάλλαγμα που επέτρεψε στην Ουκρανία να αποστέλλει τρόφιμα, επέμεινε να αρθούν οι δυτικές κυρώσεις, ώστε η Ρωσία να εξάγει τα δικά της τρόφιμα και λιπάσματα στις παγκόσμιες αγορές χωρίς εμπόδια.

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι προσπαθεί να «μετατρέψει το κρύο σε όπλο ενάντια σε εκατομμύρια ανθρώπους» βομβαρδίζοντας βασικές ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Ζήτησε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια από τους συμμάχους της Ουκρανίας και περιορισμούς τιμών στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας, έτσι ώστε η Ρωσία να μην μπορεί να επωφεληθεί από αυτές.

«Εάν η Ρωσία προσπαθεί να στερήσει από την Ουκρανία, την Ευρώπη και από όλους τους καταναλωτές ενέργειας στον κόσμο την προβλεψιμότητα και τη σταθερότητα των τιμών, η απάντηση σε αυτό θα πρέπει να είναι ένας αναγκαστικός περιορισμός των τιμών εξαγωγής για τη Ρωσία…

Η Ρωσία έχει κλείσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 προς την Ευρώπη, ενώ το άνοιγμα δεύτερου αγωγού έχει σταματήσει από τη Δύση

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Ζελένσκι - που μόλις είχε επιστρέψει από την ανακαταληφθείσα ουκρανική πόλη Χερσώνα - παρομοίασε την απελευθέρωσή της με την «Ημέρα D, την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία» κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

"Δεν ήταν ακόμη ένα τελικό σημείο στον αγώνα ενάντια στο κακό, αλλά ήδη καθόρισε ολόκληρη την περαιτέρω εξέλιξη των γεγονότων. Αυτό ακριβώς νιώθουμε τώρα", είπε.

Αργότερα την ίδια μέρα, ο κ. Λαβρόφ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, όπου κατηγόρησε την Ουκρανία ότι παρεμπόδισε τη διευθέτηση με τη Ρωσία.

Κατηγόρησε την Ουκρανία ότι «απορρίπτει κατηγορηματικά τις διαπραγματεύσεις και θέτει όρους που είναι προφανώς μη ρεαλιστικοί».

Όταν ρωτήθηκε για το εάν είχε εξασφαλίσει υποστήριξη από κάποια χώρα στη σύνοδο κορυφής της G20, είπε ότι «κανείς εκτός από τη Δύση και τους πλησιέστερους δορυφόρους της δεν έχει ενταχθεί στις αντιρωσικές κυρώσεις».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έριξε μεγάλη σκιά στην πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής των ηγετών της G20, με θέμα πολλές συναντήσεις.

Σε συνάντηση με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι η σύγκρουση «πρέπει να ξεπεραστεί με στενό συντονισμό μεταξύ Γαλλίας και Κίνας».

Μια ανάγνωση από τη γαλλική πλευρά ανέφερε ότι οι δύο χώρες σέβονται την «εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας» και ο Σι «έδωσε την υποστήριξή του» στις ειρηνευτικές προσπάθειες του κ. Μακρόν.

Αντίθετα, μια ανάγνωση από την κινεζική πλευρά που δόθηκε στη δημοσιότητα στα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν ανέφερε καθόλου την Ουκρανία. Έκανε μια αόριστη αναφορά στη σύγκρουση, αναγνωρίζοντας ότι ο κόσμος εισέρχεται σε «μια νέα περίοδο αναταραχής και αλλαγής».

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ μίλησε επίσης απευθείας στον κ. Λαβρόφ στην εναρκτήρια ομιλία του στη σύνοδο κορυφής - η πρώτη φορά που ένας Βρετανός ηγέτης αντιμετώπισε μια ανώτερη ρωσική προσωπικότητα πρόσωπο με πρόσωπο από την έναρξη του πολέμου.

Είπε ότι «το καθεστώς Πούτιν… έχει καταπνίξει την εγχώρια διαφωνία και έχει κατασκευάσει ένα επίχρισμα εγκυρότητας μόνο μέσω της βίας» και ακούει «μια χορωδία παγκόσμιας αντίθεσης στις ενέργειές του».

#ΖΕΛΕΝΣΚΙ #ΠΟΥΤΙΝ #ΡΩΣΙΑ #ΚΡΥΟ #ΠΟΛΕΜΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα