Κίνα: Συγκρούσεις με την Αστυνομία για την αποφυγή lockdown, φήμες για πλαστά «ενεργά» κρούσματα

Πλήθη κατοίκων στη βιομηχανική μητρόπολη Guangzhou της νότιας Κίνας γλίτωσαν από το υποχρεωτικό lockdown και συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

Δραματικά πλάνα δείχνουν κάποιους να αναποδογυρίζουν ένα αστυνομικό όχημα και να γκρεμίζουν φράγματα ελέγχου του Covid.

Εν μέσω κακών οικονομικών μεγεθών, η πολιτική μηδενικής Covid της Κίνας βρίσκεται υπό τεράστια πίεση.

Ένταση είχε δημιουργηθεί στην περιοχή Haizhu της πόλης, η οποία είναι

υπό διαταγές παραμονής στο σπίτι.

Η περιοχή φιλοξενεί πολλούς φτωχότερους πλανόδιους εργάτες. Έχουν παραπονεθεί ότι δεν πληρώνονται εάν δεν μπορούν να βρεθούν για δουλειά, καθώς και για έλλειψη τροφίμων και εκτίναξη των τιμών ενώ ζουν υπό τα μέτρα ελέγχου του Covid.

Για αρκετές νύχτες, τσακώνονταν με τους λευκοντυμένους αξιωματούχους επιβολής του νόμου για την πρόληψη του Covid και στη συνέχεια τη νύχτα, τη Δευτέρα, ο θυμός εξερράγη ξαφνικά στους δρόμους της Guangzhou με μια μαζική πράξη περιφρόνησης.

Και πάλι, οι αβάσιμες φήμες έπαιξαν ρόλο. Έχουν διαδοθεί ιστορίες ότι οι εταιρείες δοκιμών πλαστογραφούν τα αποτελέσματα PCR για να αυξήσουν τεχνητά τον αριθμό των λοιμώξεων προκειμένου να βγάλουν περισσότερα χρήματα.

Στο βόρειο τμήμα της χώρας, ο μύλος φημών για τον κορωνοϊό δημιουργεί επίσης πίεση.

Αξιωματούχοι στην επαρχία Hebei ανακοίνωσαν ότι η πόλη Shijiazhuang θα σταματήσει τις μαζικές δοκιμές. Αλλά αυτό οδήγησε σε εικασίες ότι ο πληθυσμός επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί, σε στυλ ινδικού χοιριδίου, για να παρακολουθεί τι θα συνέβαινε εάν ο ιός επιτρεπόταν να εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα.

Πολλοί ντόπιοι πανικόβλητοι έχουν αποθηκεύσει κινεζικά φάρμακα που λέγεται ότι βοηθούν στη μόλυνση από τον Covid. Οι προμήθειες στην πόλη λέγεται ότι έχουν σχεδόν τελειώσει αυτή τη στιγμή.

Μια παρόμοια ιογενής φήμη οδήγησε στη μαζική φυγή εργαζομένων στο συγκρότημα Foxconn στην κεντρική πόλη Zhengzhou πριν από δύο εβδομάδες, η οποία έπληξε την παγκόσμια προσφορά iPhone της Apple.

Οι τοπικές κυβερνήσεις σε όλη την Κίνα αγωνίζονται να διατηρήσουν μια προσέγγιση μηδενικού Covid χωρίς να χαλάσουν τις οικονομίες τους. Τα τελευταία επίσημα στοιχεία παραγωγής εργοστασίων και πωλήσεων λιανικής δείχνουν τον συντριπτικό αντίκτυπο της πανδημίας και την πολιτική απάντηση της κυβέρνησης σε αυτήν.

Δεν υπάρχουν επαρχίες που να έχουν αναφέρει μηδενικά κρούσματα τις τελευταίες ημέρες.

Περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι στην καρδιά της μεγαλούπολης Τσονγκκίνγκ της δυτικής Κίνας έχουν τεθεί σε ένα είδος lockdown που αναφέρεται ειρωνικά από τους ανθρώπους ως «εθελοντική στατική διαχείριση». Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, τους έχουν πει να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους από κοινοτικούς αξιωματούχους.

Στο Διαδίκτυο υπήρξαν αστεία ότι η κυβέρνηση της Τσονγκκίνγκ δεν ήθελε να ανακοινώσει μαζικό lockdown την ίδια ημέρα που αποκαλύφθηκαν μέτρα χαλάρωσης των κανόνων μηδενικού Covid σε όλη την Κίνα.

Επειδή η βελτίωση του Covid εξακολουθεί να κυριαρχεί στη ζωή εδώ, ακόμη και μια μικρή αλλαγή στον τρόπο χορήγησής της μπορεί να προκαλέσει τρόμο και πανικό.

Στις αρχές αυτής της εβδομάδας, αξιωματούχοι στην περιοχή Chaoyang του Πεκίνου αποφάσισαν να κλείσουν πολλούς από τους θαλάμους δοκιμών στο δρόμο και να τους μεταφέρουν σε κατοικίες. Υπήρξε μια ξαφνική μείωση στον αριθμό των σταθμών PCR. Το πρόβλημα είναι ότι πολλά κτίρια γραφείων απαιτούν καθημερινό αποτέλεσμα ή δεν μπορείτε να μπείτε.

Στα περίπτερα λοιπόν που ήταν ανοιχτά, οι ουρές ήταν τεράστιες.

Από τους εργάτες που έχουν κολλήσει στο Θιβέτ που διαμαρτυρήθηκαν για να φύγουν από τη Λάσα, μέχρι το lockdown ολόκληρης της περιοχής της Σιντζιάνγκ, το μηδενικό Covid δεν εξελίσσεται ομαλά.

Μια σειρά αλλαγών που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα μειώνοντας ελαφρώς τους κανόνες θεωρήθηκαν ως σημάδι ότι ήταν δυνατή η περαιτέρω χαλάρωση στην πορεία. Αλλά ακόμα κι αν η κυβέρνηση το σκεφτεί αυτό, μπορεί να μην είναι αρκετά σύντομα.

#ΚΙΝΑ #LOCKDOWN #ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ #ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ #ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα