Άδεια μετ’ αποδοχών για ιατρικές εξετάσεις: «Ριγμένοι» οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα

Εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ακόμη και στην πρόσβαση για εξετάσεις που προλάμβάνουν σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνος. Στο τραπέζι η επέκταση του δικαιώματος άδειας για εξετάσεις και στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με το news4health.gr, «Ο προσυμπτωματικός έλεγχος ψάχνει για καρκίνο πριν το άτομο έχει συμπτώματα», αναφέρει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. Όπως σημειώνεται, ο έλεγχος αυτός «μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο. Όταν βρεθεί νωρίτερα ο παθολογικός

ιστός ή ο καρκίνος, μπορεί να είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί. Μέχρι να εμφανιστούν τα συμπτώματα, ο καρκίνος μπορεί να έχει αρχίσει ήδη να εξαπλώνεται».

Πρόσφατα, ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος προληπτικών εξετάσεων, που ξεκίνησε από τον καρκίνο του μαστού με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», και για παχύ έντερο, τράχηλο της μήτρας και καρδιακές παθήσεις. Το πρόγραμμα, σύμφωνα με τον Υπουργό, θα αφορά τις ηλικίες 50-69 και θα ενεργοποιηθεί σταδιακά σε όλο τον πληθυσμό καθώς δεν υπάρχουν ακόμη δομές για να στηρίξουν μαζικές εξετάσεις πληθυσμού.
Αναγνωρίζοντας τη σημασία της απρόσκοπτης πρόσβασης στις προληπτικές εξετάσεις, η Πολιτεία θεσμοθέτησε μια ημέρα άδειας, μετ’ αποδοχών, για τους δημόσιους υπαλλήλους, από το Μάρτιο του 2020, ώστε να εξετάζονται.

Το ίδιο δεν ισχύει, όμως, για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, δημιουργώντας ένα σοβαρό θέμα ισονομίας.

Το ζήτημα έθεσαν εκπρόσωποι ασθενών στα δύο αρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Υγείας και όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου για τον καρκίνο του προστάτη η Αντιπρόεδρος του ΚΕΦΙ, Ελισσάβετ Ψιλοπούλου.

Σύμφωνα με την ίδια τα δύο Υπουργεία εξετάζουν την επέκταση του δικαιώματος μιας ημέρας άδειας μετ’ αποδοχών το έτος, για τη διενέργεια εξετάσεων και για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Ειδικότερα, αν υιοθετηθεί θα προβλέπεται η άδεια για τη διενέργεια μαστογραφίας και ελέγχου των ωοθηκών, για το γυναικείο πληθυσμό και προστάτη για το ανδρικό πληθυσμό και για το σύνολο του πληθυσμού έλεγχο για καρκίνο του εντέρου.

«Αφενός, θα σωθούν ζωές ανθρώπων που θα εντοπιστεί η κακοήθεια σε πρώιμο στάδιο και αφετέρου θα αποκατασταθεί και ένα πρόβλημα ισονομίας, που έχει δημιουργηθεί», σημείωσε.

#ΑΔΕΙΕΣ #ΥΓΕΙΑ #ΙΑΤΡΙΚΕΣ_ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ #ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ_ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα