Βρούτσης: Ψηφιοποιημένη σύνταξη μέσα στον επόμενο χρόνο για αυτόματη έκδοση

Το σύστημα ΑΤΛΑΣ και ΗΛΙΟΣ θα αποτελέσουν τα εργαλεία του νέου υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση ο οποίος σήμερα θα παραλάβει το χαρτοφυλάκιο ενός Υπουργείου που ξέρει πολύ καλά.

Τα δύο συστήματα ΑΤΛΑΣ και ΗΛΙΟΣ για τα οποία εμπνευστής τους ήταν ο Γιάννης Βρούτσης αδρανοποιήθηκαν κατά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ενεργοποιούνται για να γίνεται η απονομή της ψηφιοποιημένης σύνταξης άμεσα.

Ειδικότερα η ολοκλήρωση του συστήματος θα γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα «όχι» μεγαλύτερο

του ενός χρόνου.

Η ολοκλήρωσή του, πρακτικά θα σημαίνει την πλήρη ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας του κάθε ασφαλισμένου της χώρας και άρα την συντόμευση του χρόνου απονομής των συντάξεων εντός τριμήνου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα υπάρχει μεγάλη αναμονή που σε πλήθος περιπτώσεων, όπως αυτή της διαδοχικής ασφάλισης, η αναμονή μπορεί να ξεπερνάει ακόμα και τα δύο έτη.

Μέσα στον πρώτο χρόνο, το 33% των αιτήσεων συνταξιοδότησης θα εκδίδονται αυτόματα και ψηφιοποιημένα. Μέσα σε δυο χρόνια, το 80% και πλέον. Παράλληλα το ασφαλιστικό σύστημα θα επανέλθει κάτω από το φως του «ΗΛΙΟΣ», που θα αναδείξει όλες τις αλχημείες που έγιναν τα τελευταία χρόνια.

Έτσι θα γνωρίζουν όλοι ξανά κάθε μήνα με ακρίβεια ποιο είναι το πλήθος των συνταξιούχων, ποια είναι η μηνιαία δαπάνη και όλα τα άλλα δεδομένα που διαθέτει το σύστημα.

Παράλληλα θα μπει τέλος και στην τετραετή αδράνεια με την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών προς τους συνταξιούχους, αξιοποιώντας στο έπακρο το σύνολο των δυνατοτήτων τους συστήματος «ΗΛΙΟΣ».

Η λειτουργία του συστήματος εξασφαλίζει:

-Την εξάλειψη -για πάντα- των “μαϊμού” συντάξεων που κόστιζαν εκατοντάδες εκατομμύρια στο ασφαλιστικό σύστημα μέσω της διασύνδεσης με τα ληξιαρχεία και το σύστημα “ΑΡΙΑΔΝΗ” και της αυτόματης αναστολής των συντάξεων σε περίπτωση θανάτου.

-Την αποτελεσματική διαχείριση του ασφαλιστικού συστήματος, με τη δημοσίευση κάθε μήνα του ακριβούς αριθμού των συνταξιούχων, του πλήθους των νέων απονομών, του πλήθους των αναστολών λόγω θανάτου και των επιμέρους και συνολικά καταβαλλόμενων ποσών ανά κατηγορία σύνταξης.

-Την αυτόματη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στους συνταξιούχους για την παροχή υπηρεσιών υγείας από τον ΕΟΠΥΥ.

-Την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων των συνταξιούχων και τον ακριβή υπολογισμό του παρακρατούμενου κάθε μήνα φόρου, με αποτέλεσμα το μηδενισμό του φόρου κατά την εκκαθάριση για τα εισοδήματα από συντάξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα