Το Κίεβο ανακοινώνει το «άνοιγμα» 10 ανθρωπιστικών διαδρόμων - Νέα προσπάθεια για άρση του αποκλεισμού της Μαριούπολης

Δέκα ανθρωπιστικοί διάδρομοι έχει προγραμματιστεί να ανοίξουν σήμερα για την απομάκρυνση αμάχων που έχουν παγιδευτεί σε εμπόλεμες περιοχές της Ουκρανίας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ουκρανικής κυβέρνησης, στη συμφωνία για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους περιλαμβάνονται πόλεις κοντά στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, αλλά και στην ανατολική περιοχή του Λουχάνσκ.

Πιο συγκεκριμένα, οι έξι διάδρομοι θα αφορούν το Κίεβο και τρεις το Λουχάνσκ.

Όπως ανακοίνωσε, μάλιστα, η η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ, τη Δευτέρα θα γίνει, παράλληλα, άλλη

μια απόπειρα για να μεταβεί αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει τρόφιμα και φάρμακα στην πολιορκημένη Μαριούπολη.

«Θα προσπαθήσουμε για άλλη μια φορά να άρουμε τον αποκλεισμό της μετακίνησης του ανθρωπιστικού κομβόι που μεταφέρει τρόφιμα και φάρμακα στη Μαριούπολη από το Μπερντιάνσκ (στα νότια της Ουκρανίας)», σημείωσε σε βιντεοσκοπημένες δηλώσεις της.

Σημειώνεται πως αυτή την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη νεές διαπραγματεύσεις της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

Αισιοδοξία... παρότι καμία συμφωνία δεν έχει γίνει σεβαστή

Σύμφωνα με τον Θανάση Αυγερινό - σε ό,τι αφορά τον 4ο γύρο των διαπραγματεύσεων - και οι δύο πλευρές δηλώνουν αισιόδοξες πως θα υπογραφεί ένα προσχέδιο συμφωνίας - χωρίς να γνωρίζει κανείς αν αυτό θα είναι το τελικό κειμένο - ενώ θα πρέπει να αναμένονται κάποιες εξελίξεις και σε ζητήματα ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος.

Οι νέες συνομιλίες διεξάγονται με τηλεδιάσκεψη, ενώ σύμφωνα με όσα έγραψε στο Twitter ο Μιχάιλο Ποντόλιακ οι συζητήσεις γίνονται «για την ειρήνη, την κατάπαυση του πυρός, την άμεση αποχώρηση στρατευμάτων και τις εγγυήσεις ασφαλείας».

Σκληρή συζήτηση. Αν και η Ρωσία συνειδητοποιεί την ανοησία των επιθετικών της ενεργειών, εξακολουθεί να έχει την αυταπάτη ότι 19 ημέρες βίας εναντίον ουκρανικών ειρηνικών πόλεων είναι η σωστή στρατηγική.

Νωρίτερα, σε νέα δήλωσή του, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ανέφερε πως «τα μέλη των αντιπροσωπειών των χωρών μας διαπραγματεύονται καθημερινά σε ηλεκτρονική μορφή. Η αντιπροσωπεία μας έχει ένα ξεκάθαρο καθήκον, να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να οργανώσει την προεδρική συνάντηση με τον Πούτιν, η οποία, είμαι βέβαιος, αναμένεται από όλους.

Πρέπει να καταλάβουν ότι είναι μια περίπλοκη ιστορία, καθώς και μια δύσκολη, αλλά εξαιρετικά αναγκαία διαδρομή».

Keywords
Τυχαία Θέματα