Η Ζαχαράκη, το νέο στέλεχος, ο «πάγος» για τα παγωτά Δωδώνη και το 1000αρικο των εργαζομένων στα Lidl

Ενίσχυση στο υπουργείο Οικογένειας;

Κάτι γίνεται μαθαίνουμε στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Η Σοφία Ζαχαράκη έχει ανακοινώσει μεγάλες τομές πάνω στις οποίες ήδη εργάζεται. Όπως μας μετέφεραν το Μαξίμου σκέφτεται να ενισχύσει το υπουργείο Οικογένειας τοποθετώντας άλλο ένα στέλεχος.

Πάντως η κ. Ζαχαράκη αναμένεται σήμερα να επισκεφθεί τον ΟΠΕΚΑ καθώς δίνει έμφαση στην υλοποίηση της Ψηφιακής Πύλης Εισόδου στην Κοινωνική Προστασία και του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΟΠΕΚΑ, στην εξέλιξη της εφαρμογής της Εθνικής Πύλης Παροχών Αναπηρίας,

στην κατάρτιση του προσωπικού που εργάζεται σε υπηρεσίες πρόνοιας για την ανάπτυξη των ψηφιακών τους δεξιοτήτων.

Το «κούρεμα» στις ελληνικές Start ups

Φτωχές είναι οι αποτιμήσεις για τις ελληνικές Start ups. Το ελληνικό οικοσύστημα αδυνατεί να σηκώσει χρηματοδότηση η οποία έχει υποχωρήσει μέσα σε έναν χρόνο κατά 60%. Από 720 εκατ. δολ. που σήκωσε πέρυσι φέτος οι ελληνικές νεοφυείς εταιρείες µε έδρα ή παρουσία στην Ελλάδα έχουν αντλήσει από τις αρχές του έτους μόλις 278 εκατ. δολ. Το περσινό ρεκορ συνδέεται με το γεγονός ότι πέρυσι σημειώθηκαν 3 µεγάλες επενδύσεις. Η Mysten Labs άντλησε από διεθνείς επενδυτές 300 εκατ. δολ., νέα κεφάλαια χορηγήθηκαν και στη Viva Wallet ενώ η Aisera άντλησε 90 εκατ. δολ.

Τα προβλήματα του Π. Μονεμβασιώτη της Βενέτης

Στον πάγο παραμένει όπως μαθαίνω η επένδυση του Παναγιώτη Μονεμβασιώτη της Βενέτης στα Παγωτά Δωδώνη. Φίλος μου έλεγε χθες ότι υπάρχει εμπλοκή στη διάσωση των Παγωτών Δωδώνη και στη μεταβίβαση τους στους Φούρνους Βενέτη, παρά το γεγονός ότι τον περασμένο Απρίλιο ο επικεφαλής της τελευταίας είχε κάνει λόγο για επίτευξη σχετικής συμφωνίας με τις πιστώτριες τράπεζες της πρώτης.

Η πληροφορία που μου μεταφέρθηκε δεν επιβεβαιώνεται αρμοδίως. Πηγές των Φούρνων Βενέτη υποστηρίζουν ότι το θέμα θα ξεκαθαρίσει με τις τράπεζες μέχρι το τέλος του έτους. Πέρυσι τα Παγωτά Δωδώνη σημείωσαν κύκλο εργασιών 6,09 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 25% σε σχέση με το 2021, ενώ εμφάνισε ζημίες 2,31 εκατ. ευρώ, ενώ οι συσσωρευμένες ζημίες ξεπερνούν τα 36,10 εκατ. ευρώ.

Μισθό 1.000 ευρώ από τα Lidl

Σε αυξήσεις μισθών προχωρά η Lidl Ελλάς από την 1η Δεκεμβρίου 2023. Αυτό αποκάλυψε χθες το βράδυ ο επικεφαλής της αλυσίδας Μάρτιν Μπραντερμπούργκερ. Σύμφωνα με τον ίδιο ο κατώτατος μισθός (μεικτό ποσό) για τους πλήρους απασχόλησης εργαζομένους θα φτάσει στα 1.000 ευρώ από 930 ευρώ που είναι σήμερα ο μέσος μισθός. Η αλυσίδα απασχολεί 6.772 εργαζομένους, με 200 νέες θέσεις εργασίας να έχουν δημιουργηθεί από το 2022. Η γερμανικών συμφερόντων αλυσίδα ετοιμάζει και νέες επενδύσεις ύψους 120 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2024-2026. Από το 1999 μέχρι και σήμερα οι συνολικές επενδύσεις της εταιρείας υπερβαίνουν το 1,4 δισ. ευρώ.

"Καλά μελετημένη" η κυπριακή πρόταση

Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν χθες στο Παρίσι για την Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη για την Γάζα και στη συνέχεια ήρθαν στην Αθήνα καθώς σήμερα διεξάγεται το 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου.
Χθες βράδυ ο κ. Μητσοτάκης παρέθεσε δείπνο στον κ. Χριστοδουλίδη στο Μέγαρο Μαξίμου, στο.... μενού του οποίου ήταν σίγουρα και ο απόηχος της Διεθνούς Διάσκεψης όπου ο κ. Χριστοδουλίδης παρουσίασε και την πρόταση της χώρας του για θαλάσσιο διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα.

Την πρόταση αυτή ο κ. Μητσοτάκης την χαρακτήρισε στο Παρίσι "καλά μελετημένη", εντοπίζοντας την πιο δύσκολη πτυχή της στον προσδιορισμό μίας κατάλληλης ζώνης αποβίβασης στη νότια Γάζα και στη διασφάλιση της ασφάλειας της διαδρομής.
Όπως είπε, "εάν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να παράσχει ακτοπλοϊκά μέσα για να συνδράμει σε αυτό το σχέδιο".

Οι δύο ηγέτες αναμένεται φυσικά να συζητήσουν για το ζήτημα αυτό και στο σημερινό Ανώτατο Συμβούλιο.

#ΣΟΦΙΑ_ΖΑΧΑΡΑΚΗ #ΠΑΓΩΤΑ #ΔΩΔΩΝΗ #LIDL
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ζαχαράκη, Δωδώνη, 1000αρικο, Lidl,zacharaki, dodoni, 1000ariko, Lidl