Τα μηνύματα Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά με ορίζοντα το ορόσημο της 7ης Δεκεμβρίου

Με την κρίση στην Μέση Ανατολή να συνεχίζεται δημιουργώντας συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης για τους αμάχους στην Λωρίδα της Γάζας, ο προβληματισμός ότι όλο αυτό το σκηνικό ανάφλεξης που επιδρά αρνητικά και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Δύση, θα μπορούσε να επηρεάσει και την διαδικασία επαναπροσέγγισης Ελλάδας-Τουρκίας, είναι υπαρκτός.

Μέχρι τώρα ωστόσο οι ανησυχίες αυτές δεν επιβεβαιώνονται

και οι δύο χώρες εξακολουθούν να βρίσκονται σε τροχιά σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας που έχει προγραμματιστεί για τις 7 Δεκεμβρίου, στην Θεσσαλονίκη, παρουσία των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν.

Στο πλαίσιο υλοποίησης των συμφωνηθέντων κατά τις δυο συναντήσεις Μητσοτάκη- Ερντογάν στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο και στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, ανακοινώθηκε ότι ελληνική αντιπροσωπεία ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών, θα μεταβεί στην Άγκυρα όπου την προσεχή Δευτέρα , 13 Νοεμβρίου, για συνομιλίες με την αντίστοιχη τουρκική, με θέμα τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση του οδικού χάρτη που έχει χαραχθεί μεταξύ και των δύο υπουργών Εξωτερικών, καθώς προηγήθηκαν, στα μέσα Οκτωβρίου, οι συναντήσεις για την θετική ατζέντα με αρμόδιο από ελληνικής πλευράς τον υφυπουργό Εξωτερικών , Κώστα Φραγκογιάννη και ο πολιτικός διάλογος υπό την υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Σε αυτόν συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, περιφερειακά και διεθνή θέματα και όπως αναφερόταν σε ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωσή τους, " οι δύο πλευρές συμφώνησαν να οικοδομήσουν πάνω στην ήδη υπάρχουσα θετική ατμόσφαιρα, προκειμένου να εντοπισθούν πεδία συμφωνίας και συνεργασίας σε διμερές και διεθνές επίπεδο".

Η ίδια η κ. Παπαδοπούλου εκτίμησε προ ημερών ότι η κρίση στην Μέση Ανατολή δεν θα επηρεάσει αρνητικά αλλά θετικά τον ελληνοτουρκικό διάλογο, εξηγώντας ότι « και η Τουρκία και η Ελλάδα ανεξάρτητα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις, τους διαφορετικούς στόχους, τις διαφορετικές κοσμοθεωρίες που μπορεί να έχουν, έχουν ένα κοινό συμφέρον: Δεν μπορούν να ζουν σε μια περιοχή η οποία εκρήγνυται και η έκρηξη αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή αφορά και τους δυο μας».

"Περάσαμε τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια, αλλά τους τελευταίους μήνες υπάρχει αλλαγή τόνων από την πλευρά της Άγκυρας και σίγουρα προσβλέπω στη διερεύνηση των δυνατοτήτων για μια ουσιαστική επαναπροσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας", είναι το μήνυμα που εξέπεμψε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην χθεσινή συνέντευξή του στο Politico, εκφράζοντας για μία ακόμη φορά την ελπίδα ότι αυτή η αλλαγή προσέγγισης από πλευράς Τουρκίας θα έχει διάρκεια.

"Υπάρχουν αμοιβαία επωφελή πεδία στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε. Και ακόμη και αν συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε όσον αφορά στην κύρια διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, μπορούμε να το κάνουμε με πολιτισμένο τρόπο, χωρίς διενέξεις και χωρίς απειλές προς την Ελλάδα, όπως έκανε η Τουρκία τον τελευταίο χρόνο", υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, δείχνοντας μεταξύ άλλων και προς την κατεύθυνση της συνεργασίας στο μεταναστευτικό.

Υπενθύμισε μάλιστα και την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης, Δημήτρη Καιρίδη στην Τουρκία και σημείωσε ότι πρέπει να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο ίδιος, υποστήριζε πάντα, ανοιχτά, ότι η Τουρκία πρέπει να υποστηριχθεί οικονομικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθότι αυτή τη στιγμή φιλοξενεί εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες".

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης τονίζει ότι η μακρά περίοδος περίπου 10 μηνών ησυχίας πάνω από το Αιγαίο που βιώνουμε είναι από μόνη της μια κατάκτηση.

Ο ίδιος, παρουσιάζοντας σε πρόσφατη εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών, τις έξι βασικές αρχές στη ελληνική προσέγγιση για το θέμα της Τουρκίας είχε επισημάνει και την σημασία να έχουμε δικλείδες αποσυμπίεσης έτσι ώστε κάθε φορά που προκύπτει μία διαφορά ή μία διαφωνία να μην καταλήγει σε ένταση και σε κρίση και είχε εκτιμήσει ότι " αυτό το έχουμε πετύχει σε ικανό βαθμό".

Η πορεία επαναπροσέγγισης συνεχίζεται με την Αθήνα να ξεκαθαρίζει πάντως σε κάθε ευκαιρία ότι θέματα που άπτονται εθνικής κυριαρχίας είναι εκτός ατζέντας και δεν πρόκειται να τεθεί σε συζήτηση ποτέ ένα ζήτημα που αφορά θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με μονομερή απόφαση της Ελλάδας.

Όσον αφορά την θετική ατζέντα, που θα είναι στο προσκήνιο στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν στα μέσα Οκτωβρίου τον κοινό τους στόχο να παράγουν σε αυτό απτά αποτελέσματα επί ζητημάτων που άπτονται αυτής της θετικής ατζέντας, όπως η επιχειρηματικότητα, ο τουρισμός, οι μεταφορές, η ενέργεια, οι επιστήμες, η τεχνολογία, η γεωργία, το περιβάλλον, η κοινωνική ασφάλιση και υγεία, η νεολαία, η εκπαίδευση και ο αθλητισμός.

Στο πλαίσιο του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου που θα λάβει χώρα σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να εκπέμψουν πάντως ξεκάθαρα μηνύματα προς την Τουρκία και για το Κυπριακό όπου η στάση της Άγκυρας εξακολουθεί να μην είναι εποικοδομητική, την ώρα που Ελλάδα και Κύπρος επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία την δέσμευση για λύση που θα σέβεται πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

#ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ #ΕΛΛΑΔΑ #ΤΟΥΡΚΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκη, 7ης Δεκεμβρίου,mitsotaki, 7is dekemvriou