Στρατιωτικό πραξικόπημα στη Γκαμπόν, έκλεισαν τα σύνορα

Ομάδα δέκα και πλέον αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων της Γκαμπόν ανακοίνωσε σήμερα πως καταλαμβάνει την εξουσία στη χώρα της Αφρικής και γνωστοποίησε πως τα σύνορα κλείνουν επ’ αόριστον.

Η ομάδα των αξιωματικών, που αυτοαποκαλείται «Επιτροπή μετάβασης και αποκατάστασης των θεσμών», δήλωσε πως εκπροσωπεί όλα τα όπλα των ενόπλων δυνάμεων και όλα τα σώματα ασφαλείας.

«Τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεοτέρας διαταγής», τόνισε μέλος της ομάδας των αξιωματικών διαβάζοντας γραπτή ανακοίνωση. Βάζουμε τέλος σε αυτό το καθεστώς».

«Όλοι οι θεσμοί της Δημοκρατίας
καταλύονται»

Η συγκεκριμένη ομάδα εμφανίστηκε ξαφνικά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα μπροστά στις κάμερες της κρατικής τηλεόρασης, που έχει την έδρα της πλάι στην προεδρία, και μέλος της ανέγνωσε ανακοίνωση που αναφέρει πως οι εκλογές ακυρώνονται και «όλοι οι θεσμοί της Δημοκρατίας» καταλύονται.

Κάνοντας λόγο για «ανεύθυνη» και «απρόβλεπτη» διακυβέρνηση, που οδηγούσε «σε διαρκή επιδείνωση της κοινωνικής συνοχής, η οποία απειλούσε να οδηγήσει τη χώρα στο χάος», γνωστοποίησαν πως «αποφασίσαμε να υπερασπίσουμε την ειρήνη βάζοντας τέλος σε αυτό το καθεστώς».

Τα εκλογικά αποτελέσματα που «πυροδότησαν»

Το στρατιωτικό πραξικόπημα ανακοινώθηκε λίγη ώρα αφού η εκλογική επιτροπή έκανε γνωστό πως ο πρόεδρος Αλί Μπονγκό εξασφάλισε τρίτη συναπτή θητεία στις εκλογές εξασφαλίζοντας το 64,27% των ψήφων και επικρατώντας του αντιπάλου του Αλμπέρ Οντό Οσά, ο οποίος έλαβε το 30,77%.

Ο Αλμπέρ Οντό Οσά κατήγγειλε «νοθεία από το στρατόπεδο Μπονγκό» δυο ώρες προτού κλείσουν οι κάλπες το Σάββατο, δηλώνοντας πως νικητής ήταν ο ίδιος.

H οικογένεια που ηγείται εδώ και 56 χρόνια

Ο Αλί Μπονγκό ήταν υποψήφιος με το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα της Γκαμπόν (PDG), το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του, Ομάρ Μπόνγκο, ο οποίος κυβέρνησε από το 1967 έως το 2009. Μετά το θάνατό του, ο γιος του, τότε υπουργός Άμυνας, πήρε τη θέση του ως πρόεδρος και έκτοτε κυβερνά.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα, 19 υποψήφιοι επρόκειτο να διεκδικήσουν την προεδρία σε αυτές τις εκλογές.

Όμως στις 18 Αυγούστου, έξι υποψήφιοι έκαναν την έκπληξη σχηματίζοντας τον συνασπισμό «Alternance 2023», ορίζοντας ως κοινό υποψήφιό τους τον ανεξάρτητο υποψήφιο Άλμπερτ Όντο Όσα.

«Η Γκαμπόν δεν είναι ιδιοκτησία των Μπόνγκο», δήλωσε μετά την ανακοίνωση του Αλί Μπονγκό.

Ο Άλμπερτ Όντο Όσα, καθηγητής Οικονομικών και υπουργός Παιδείας επί Ομαρ Μπονγκό, ήταν επίσης υποψήφιος στις εκλογές του 2009.

Αλλαγή κυβέρνησης

Πράγματι, για πολλούς ανθρώπους που δεν έχουν γνωρίσει άλλον ηγέτη εκτός της οικογένειας Μπόνγκο, γίνεται λόγος για την ανάγκη αλλαγής.

Με μια οικονομία που βασίζεται στο πετρέλαιο, η Γκαμπόν θεωρείται εδώ και καιρό ως μια χώρα με μεγάλες οικονομικές δυνατότητες, αλλά μαστίζεται από την ενδημική διαφθορά.

Το 2022, η Διεθνής Διαφάνεια κατέταξε τη Γκαμπόν στην 124η θέση μεταξύ 180 χωρών στον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς.

Οι πολίτες δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν διαφθορά στις πιο βασικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων θέσεων εργασίας σε μια χώρα με υψηλή ανεργία.

Η οικογένεια Μπονγκό έχει εμπλακεί σε μια σειρά από μεγάλα σκάνδαλα, συμπεριλαμβανομένου πιο πρόσφατα, τον Ιούλιο του 2022, της παραπομπής πέντε αδελφών του προέδρου σε γαλλική έρευνα για υπεξαίρεση και ξέπλυμα δημόσιου χρήματος.

Εν τω μεταξύ, το ένα τρίτο των 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων της Γκαμπόν ζει σε συνθήκες φτώχειας, ενώ απουσιάζουν επίσης βασικές κοινωνικές υπηρεσίες, παρά το γεγονός ότι η Γκαμπόν διαθέτει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ακαθάριστα εγχώρια προϊόντα στην ήπειρο.

Το 2018, ο Αλί Μπονγκό υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια ταξιδιού στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο εμπόδισε τον πρόεδρο να συνεχίσει να ασκεί επίσημη δραστηριότητα για αρκετούς μήνες και οδήγησε σε πολιτική αστάθεια, με αποκορύφωμα την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ήταν επίσης απών από κάθε δημόσια εμφάνιση για 10 μήνες, ενώ επανεμφανίστηκε ξανά τον Αύγουστο του 2019.

Από το 2009, η νομιμότητα της προεδρίας του αποτελεί αντικείμενο συζήτησης. Τοποθετήθηκε μετά από ταραχές που ακολούθησαν τις εκλογές που κατηγορήθηκαν για νοθεία.

Οι επόμενες εκλογές στιγματίστηκαν επίσης από παρατυπίες και υποψίες για απάτη.

Αυτή τη φορά δεν είναι μόνο η νοθεία στις εκλογές που ανησυχεί την αντιπολίτευση, αλλά η ίδια η ψηφοφορία.

Μόλις έξι εβδομάδες πριν από τις εκλογές, οι αρχές αποφάσισαν ότι οι βουλευτικές και οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν με ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο αντί για ξεχωριστά ψηφοδέλτια για κάθε θέση.

Σε μια χώρα όπου η προτεραιότητα είναι η ψήφος για τον πρόεδρο και όπου οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης είναι συχνά ανεξάρτητοι που κατεβαίνουν χωρίς κοινοβουλευτικούς υποψηφίους, οι ψηφοφόροι συχνά απέχουν από την επιλογή των υποψηφίων βουλευτών.

Κατά συνέπεια, οι πιθανότητες ύπαρξης ανεξάρτητων βουλευτών είναι χαμηλές.

Από τότε που επιλέχθηκε ως υποψήφιος πρόεδρος της Alternance 2023, ο Άλμπερτ Όντο Όσα έχει ξεκινήσει μια σειρά από συγκεντρώσεις διαμαρτυρόμενων, ενώ παράλληλα καλεί σε μποϊκοτάζ των βουλευτικών εκλογών.

Τέλος, ο Όσα δήλωσε ότι θα ζητήσει νέες βουλευτικές εκλογές εάν εκλεγεί πρόεδρος ο Μπονγκό, μια απόφαση που θα ήταν σύμφωνη με το Σύνταγμα της Γκαμπόν, το οποίο επιτρέπει τη διάλυση του κοινοβουλίου για μια νέα ψηφοφορία.

#ΓΚΑΜΠΟΝ #ΑΦΡΙΚΗ #ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ #ΝΙΓΗΡΑΣ #ΧΟΥΝΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα