Συνάντηση Ανδρουλάκη με εκπροσώπους φορέων ενόψει συζήτησης για τις πυρκαγιές στη βουλή

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιείται η μεγάλη σύσκεψη που θα έχει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, με τους αρμόδιους φορείς για την προσαρμογή των σχεδίων πολιτικής προστασίας στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της πρόληψης και της δασοπροστασίας, ενόψει της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που θα γίνει αύριο στη βουλή για τις πυρκαγιές.

Συγκεκριμένα

στη σύσκεψη θα συμμετέχουν οι:

- Γιάννης Μανιάτης, πρώην Υπουργός και Καθηγητής ενεργειακής στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά

- Κώστας Καρτάλης, πρώην βουλευτής και καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος στο ΕΚΠΑ

- Βασιλική Κοτρώνη , διευθύντρια ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

- Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

- Δημήτρης Σταθόπουλος, πρόεδρος ΠΟΕΥΠΣ

- Νίκος Ηλιόπουλος, πυρομετεωρολόγος

- Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος πανελλήνιας ένωσης δασολόγων δημοσίων υπαλλήλων

- Σταύρος Σαλαγιάννης, πρόεδρος πανελλήνιας ομοσπονδίας εθελοντικών οργανώσεων δασοπροστασίας

- Μενέλαος Γαρδικιώτης, πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ

- Nίκος Γεωργιάδης, WWF

- Απόλλων Κουνής, ταμίας ΠΟΕΟΔΠ

- Κων/νος Ξηροκώστας, γενικός γραμματέας ΕΑΠΣ

- Νεοκλής Μπαρδάκης, αντιπρόεδρος πανελλήνιου σωματείου συμβασιούχων πυροσβεστών.

Στη συνάντηση θα παρίστανται, επίσης, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Ευαγγελία Λιακούλη, ο Ανδρέας Πουλάς υπεύθυνος Κλιματικής Κρίσης, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης υπεύθυνος περιβάλλοντος, ο Μιχάλης Χάλαρης Γραμματέας Τομέα Πολιτικής Προστασίας και ο Παναγιώτης Δημόπουλος Γραμματέας Τομέα Περιβάλλοντος.

Ματαίως περιμέναμε την κυβέρνηση

Πέρα από την προετοιμασία του προέδρου του κόμματος για τις προτάσεις τις οποίες θα προτείνει στην αυριανή συζήτηση στη βουλή, η Χαριλάου Τρικούπη ανεβάζει λίγο και τους αντιπολιτευτικούς της τόνους απέναντι στην κυβέρνηση, με τον τομέα περιβάλλοντος του κόμματος να ασκεί κριτική σε όσα ανακοινώθηκαν κατά τη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τις πυρκαγιές σε Πάρνηθα και Έβρο. Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ αναφέρει: «Περιμέναμε τα αποτελέσματα της σύσκεψης να τροφοδοτήσουν εποικοδομητικά τον δημόσιο διάλογο, για την οργάνωση της επόμενης μέρας, αλλά ματαίως και αναμενόμενα, για άλλη μια φορά, διαψευστήκαμε». Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση κατηγορείται ότι η εν λόγω σύσκεψη «απλώς κατέληξε στο αυτονόητο συμπέρασμα, ότι πρέπει να εφαρμοστούν τα όσα διαχρονικά προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία και την επιστημονική πρακτική», ενώ θα έπρεπε να ανακοινωθούν «άμεσα μέτρα στήριξης των Δασικών Υπηρεσιών, με την πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού που απαιτείται για την υλοποίηση, επίβλεψη μελετών, έργων και εργασιών».

Κριτική για τον ανάδοχο αποκατάστασης

Επίσης, κριτική ασκείται στον θεσμό του «αναδόχου αποκατάστασης», καθώς από τη Χαριλάου Τρικούπη τίθεται το ερώτημα «με ποιό επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό θα υλοποιηθεί ο άμεσος έλεγχος και η έγκριση των μελετών που προηγούνται της υλοποίησης των έργων, όπως προβλέπεται από το νόμο». Τέλος, επισημαίνεται η απουσία πρόληψης, δεδομένου ότι τα μέτρα έγκαιρης κατάσβεσης και ανίχνευσης, από μόνα τους, δεν λειτουργούν επαρκώς, καθώς απαιτείται «διαχρονική, συστηματική και επιστημονικά τεκμηριωμένη δράση, μέσα στο δάσος και στις αγροτοδασικές εκτάσεις από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, επιστημονικούς φορείς και Ιδρύματα»

#ΝΙΚΟΣ_ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ #ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ #ΒΟΥΛΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα