Η συμμαχία του Νότου και οι μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις

Η Ε.Ε διανύει μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων σε γεωπολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό επίπεδο.

Θα κληθεί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες να διαχειριστεί μια βαριά ατζέντα, με θέματα όπως το μεταναστευτικό ή τη συζήτηση για τη νέα δημοσιονομική πολιτική, η διαμόρφωση της οποίας προϋποθέτει έντονες διεργασίες και συζητήσεις, αμοιβαίες υποχωρήσεις και την ανάγκη εξεύρεσης ισορροπιών για μια βιώσιμη επόμενη μέρα.

Στη νότια Ευρώπη η αύξηση των μεταναστευτικών ροών λαμβάνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις, ενώ το επίμαχο

θέμα χρήζει πια αναπόφευκτα μιας ολιστικής προσέγγισης από τις ενδιαφερόμενες χώρες. Κατά την τρέχουσα εβδομάδα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επίσκεψη της Ιταλίδας Πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι την Πέμπτη στην Αθήνα, όπου θα παρακαθήσει σε δείπνο εργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι δυο πλευρές αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, με τις εξελίξεις γύρω από τη μεταναστευτική κρίση να πρωταγωνιστούν. Η ιταλική πλευρά ανησυχεί για την έκρηξη του αριθμού των παράτυπων μεταναστών που επιχειρούν καθημερινά να περάσουν από τις ακτές της στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα αποτελεί αντικείμενο εκτενών ρεπορτάζ στον ευρωπαϊκό τύπο καθημερινά.

Οι μεταναστευτικές ροές στην Ιταλία έχουν ξεπεράσει τους αριθμούς της περιόδου του 2015, ενώ οι χώροι φιλοξενίες δεν αντέχουν πλέον μεγαλύτερο αριθμό από τους κατατρεγμένους που αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Σύμφωνα με σχετικές προβλέψεις από ειδικούς, ο αριθμός των μεταναστών που θα φτάσουν στην Ιταλία κατά την τρέχουσα χρονιά θα ξεπεράσει τις διακόσιες χιλιάδες μέχρι τον Δεκέμβριο.

Στην Ελλάδα, η πίεση των τελευταίων εβδομάδων έχει αυξηθεί στη νησιωτική κυρίως χώρα, αν και σε σχέση με το παρελθόν η κατάσταση είχε βελτιωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, χάρη στις προσπάθειες για ασφαλή φύλαξη των συνόρων, επαναπροώθηση όσων δεν δικαιούνταν άσυλο και αποσυμφόρηση των νησιών στο Βόρειο Αιγαίο. Εξάλλου, η Ευρώπη έκανε ήδη ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα στις αρχές του καλοκαιριού με τη συμφωνία που άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού αλληλεγγύης, ενώ εξασφαλίζει τη διαρκή αποσυμφόρηση των συνόρων.

Τώρα, ήρθε η ώρα να προσαρμόσει εκ νέου τη στρατηγική της επίμέρους και προσαρμοσμένη στα νέα δεδοξένα. Η συνάντηση αυτή αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε πολιτικό επίπεδο αν λάβει κανείς υπόψη τις διεργασίες που πραγματοποιούνται ενόψει των ευρωεκλογών τον Ιούνιο του 2024.

Από τη μία πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως ηγέτης της πολιτικής οικογένειας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και από την άλλη η κα. Μελόνι ως μέλος των Συντηρητικών και Ρεφορμιστών θα συζητήσουν τις εξελίξεις και τις προκλήσεις για μια εκλογική μάχη με αβέβαιο αποτέλεσμα και με τις ακραίες δυνάμεις να διεκδικούν πλέον υψηλά ποσοστά σε χώρες- κλειδιά σε ολόκληρη την Ε.Ε. Εξάλλου, στην παρούσα φάση εξελίσσεται μια έντονη συζήτηση για τα περιθώρια συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών ενόψει της διαχείρισης των μεγάλων προκλήσεων την επόμενη κρίσιμη πενταετία.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κεντροδεξιά στην Ε.Ε χρειάζεται να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να διατηρήσει το αριθμητικό της πλεονέκτημα και να σταματήσει την ραγδαία άνοδο αντισυμβατικών πολιτικών σχηματισμών. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να είναι στοχευμένη πάνω στα κοινωνικά δεδομένα της εποχής, προσαρμοσμένη στη θέση των υπολοίπων stakeholders στο πολιτικό περιβάλλον και ενταγμένη σε ένα νέο πλαίσιο προσέγγισης της τοπικής κοινωνίας.

#ΝΟΤΟΣ #ΕΥΡΩΠΗ #ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα