Στόχος για την κυβέρνηση η οικοδομική «έκρηξη» - Τα στοχευμένα μέτρα της κυβέρνησης

Στην τόνηση της οικοδομικής δραστηριότητας στοχεύει η κυβέρνηση γι' αυτό θεσμοθετεί μέτρα προκειμένου να δοθεί η απατούμενη ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το 2008 οι επενδύσεις σε κατοικίες ξεπερνούσαν τα 19 δισ., ενώ το 2018 είχαν μειωθεί στο 1,2 δισ. Στις λοιπές κατασκευές, η εικόνα είναι εξίσου απογοητευτική: ενώ το 2008 οι επενδύσεις άγγιζαν τα 11 δισ., το 2018 είχαν μειωθεί στα 8,7 δισ. ευρώ.

Για την στήριξη του κατασκευαστικού κλάδου των μεγάλων έργων, γίνονται οι εξής παρεμβάσεις:

• Ενιαίος ψηφιακός χάρτης:

με τον Χάρτη θα υπάρχει για πρώτη φορά πλήρης εικόνα των γεωχωρικών δεδομένων για κάθε ακίνητο ή κτίριο στην Ελλάδα. Όλοι θα ξέρουν με ένα κλικ τι επιτρέπεται και πού. Έτσι, μειώνεται δραστικά ο χρόνος απόκτησης της πληροφορίας, αλλά και το κόστος, καθώς τα δεδομένα θα διατίθενται δωρεάν. Με την πλήρη λειτουργία του Χάρτη, η διοίκηση δεν θα δύναται να αρνηθεί άδεια επένδυσης, βασιζόμενη σε δεδομένα που δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτόν.

• Παρεμβάσεις για την ταχύτερη υλοποίηση των μεγάλων κυρίως έργων, με έμφαση στα ΣΔΙΤ, την απλοποίηση των διαδικασιών ανάθεσης μελέτης-κατασκευής, και τις συμβάσεις παραχώρησης. Τα μεγάλα έργα έχουν πολλαπλό αναπτυξιακό αποτέλεσμα: αφενός δημιουργούν πολλές θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής τους, και αφ’ετέρου με την ολοκλήρωσή τους συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και προσφέρουν πολλές και καλές θέσεις εργασίας στις τοπικές κοινωνίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα