Στη δίνη του κορονοϊού η χώρα, τα νησιά που «φλερτάρουν» με lockdown και ο προβληματισμός για την αύξηση των διασωληνωμένων

Αυξάνεται ο δείκτης θετικότητας στα νησιά, ποια νησιά φλερτάρουν με Lockdown.

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 3.442 νέα κρούσματα. Ο δείκτης μεταδοτικότητας της νόσου (Rt) παρέμεινε σταθερός στο 1,09 από την προηγούμενη εβδομάδα, τη δυσμενή διαφορά, όμως, έκανε το ποσοστό θετικότητας ανά την επικράτεια, το οποίο αυξήθηκε κατά 0,59% και έφτασε στο 3,64%. Κατά τόπους, μάλιστα, το ποσοστό αυτό έφτασε έως και το 9,60%, εντείνοντας

την αγωνία των ειδικών για την εξέλιξη της πανδημίας στο τέλος Αυγούστου, κατά τηνεπιστροφή παραθεριστών στη βάση τους, κυρίως στα αστικά κέντρα.

Αναλυτικότερα, ο δείκτης θετικότητας προβληματίζει στα νησιά καθώς αγγίζει το 6,04% στη Μύκονο ενώ στο 5.78% φτάνει στην Πάρο.

Ανησυχία υπάρχει και για το νησί της Ρόδου με θετικότητα που φτάνει το 4.27%.

Ο δείκτης θετικότητας ανά περιφέρεια

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δέκα περιφέρειες καταγράφουν δείκτη θετικότητας πάνω από 4%.

Ηρακλείου (4,13%)
Θεσπρωτίας (4,57%)
Ικαρίας (4,73%)
Καβάλας (4%)
Μυκόνου (6.04%)
Νάξου (9,60%)
Πάρου (5,78%)
Ρόδου (4,27%)
Τήνου (4,09%)
Χανίων (4,59%)

Στη δίνη του κορονοϊού η χώρα

Στο στόχαστρο της πανδημίας βρίσκονται κατά κύριο λόγο τα νησιά και οι ηπειρωτικοί τουριστικοί προορισμοί, καθώς η μη πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των μέτρων ατομικής προστασίας δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την εξάπλωση του κορονοϊού.

Ενδεικτικό είναι ότι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σχετικά σταθερός το τελευταίο διάστημα, ενώ αντίθετα σε υψηλά επίπεδα κινείται η διασπορά σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

Αναλυτικά:

Στην Αττική καταγράφηκαν χθες 818 νέες λοιμώξεις και στη Θεσσαλονίκη 319, ενώ διψήφιος αριθμός κρουσμάτων σημειώθηκε σε 13 από τις 26 συνολικά νησιωτικές Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας. Σε εγρήγορση βρίσκονται οι ειδικοί για τη Ρόδο (94 διαγνώσεις), την Κέρκυρα (48), τα νησιά του Αργοσαρωνικού (39), τη Λέσβο (36), τη Χίο (15) και την Κάλυμνο (10), ενώ τα χθεσινά δεδομένα όσον αφορά στα κατά τόπους ποσοστά θετικότητας έδειξαν τροχιά δυναμικής επέκτασης της πανδημίας σε Μύκονο (30) και Νάξο (25).

Συγκεκριμένα, το τρομακτικό 9,60% της Νάξου, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το 5,32% της περασμένης εβδομάδας, αλλά και το υψηλότατο 6,04% της Μυκόνου (από 3,25% το προηγούμενο επταήμερο) έχουν σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές. Ανησυχία προκαλεί η κατάσταση, επίσης, στην Ικαρία, όπου το χαμηλό ποσοστό θετικότητας που είχε καταγραφεί στις 11 Αυγούστου (1,94%) σήμερα φτάνει στο 4,73%, αλλά και στην Τήνο που βρίσκεται πλέον στο 4,09% (από 2,85%).

Τέλος, από την ηπειρωτική Ελλάδα τα βλέμματα των ειδικών συγκεντρώνουν η Πελοπόννησος, ιδίως η Αχαΐα (150 λοιμώξεις χθες), η Μεσσηνία (96) και η Λακωνία (22), ο Έβρος (50), το Κιλκίς (29), η Πρέβεζα (23) και η Θεσπρωτία (25) που μετρούν συνεχώς θετικά κρούσματα κορωνοϊού, με τους ειδικούς να διαπιστώνουν αύξηση των νέων μολύνσεων κατά τόπους έως και 70% σε σχέση με τον Ιούλιο. Η μετακίνηση των πολιτών στην ηπειρωτική χώρα χωρίς υποχρεωτικότητα αρνητικού ελέγχου για κορωνοϊό αποδεικνύεται πλέον εκ του αποτελέσματος ότι συνέβαλε στην εκτίναξη των κρουσμάτων.

Προβληματισμός για την αύξηση των διασωληνωμένων

Το ΕΣΥ είναι αυτό που θα κληθεί και πάλι να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας καθώς χθες Τετάρτη είχαμε 282 διασωληνωμένους γεγονός προβληματίζει έντονα. Την πρώτη ημέρα του Αυγούστου νοσηλεύονταν στο νοσοκομεία 176 και 18 ημέρες αργότερα έχουν αυξηθεί κατά 106. αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί και άλλο με την επιστροφή των εκδρομέων ποπυ αναμένεται να διασπείορυν τον ιό στα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας.

Η Κρήτη στο κόκκινο

Με νέα μέτρα όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας και η απαγόρευση της μουσικής είναι πλέον αντιμέτωπη όλη η Κρήτη καθώς και το Ρέθυμνο μετά τα Χανιά και το Ηράκλειο μπήκε στο «κόκκινο» και μόνο το Λασίθι παραμένει στο «πορτοκαλί». Αιτία φυσικά η έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού λόγω της μετάλλαξης Δέλτα που σαρώνει τη χώρα και ειδικότερα του δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς.

Σε ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε , αναφέρεται πως λαμβάνονται έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου της Περιφέρειας Κρήτης, προς αντιμετώπιση της διασποράς του κορoνοϊού COVID-19 από την Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2021 και ώρα 06:00 έως και την Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2021 και ώρα 06:00.

Στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου και Χανίων, τα περιοριστικά μέτρα παρατείνονται, επίσης, ως και την Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2021 και ώρα 06:00.

Συγκεκριμένα, ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα από τη 01:00 έως τις 06:00 το πρωί. Αυτές τις ώρες επιτρέπεται κυκλοφορία μόνο για τους εξής λόγους:

α) Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας

β) μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).

Παράλληλα, στα κέντρα διασκέδασης και τις επιχειρήσεις εστίασης, συμπεριλαμβανομένων και των δραστηριοτήτων υπηρεσιών εστιατορίων, κινητών μονάδων εστίασης και παροχής ποτών που προσφέρονται από υγειονομικού τύπου κατάστημα σε ενιαίο χώρο με την παραλία απαγορεύεται η μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους.

Από την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται οι δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα