Πρωτοφανής υπόθεση στο ευρωπαϊκό δικαστήριο: Αρνήθηκαν σύνταξη σε παντρεμένο άντρα που έγινε γυναίκα

Πρωτοφανής υπόθεση στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. Συζητείται αύριο η άρνηση χορηγήσεως συντάξεως σε διεμφυλικό άτομο που υποβλήθηκε σε εγχείριση αλλαγής φύλου.

Η MB είναι διεμφυλικό άτομο που από άνδρας έγινε γυναίκα. Ζει ως γυναίκα από το 1991 και υποβλήθηκε σε εγχείριση αλλαγής φύλου το 1995. Το 1974 είχε συνάψει γάμο με γυναίκα.

Όταν συμπλήρωσε την ηλικία των 60 ετών (2008), την τότε νόμιμη ηλικία συνταξιοδοτήσεως για τις γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπέβαλε αίτηση για τη χορήγηση κρατικής συντάξεως γήρατος.

Ωστόσο, η αίτησή της απορρίφθηκε επειδή η MB δεν είχε τηρήσει τη νόμιμη

διαδικασία για την αναγνώριση της αλλαγής φύλου. Έτσι, κατά την εθνική νομοθεσία, εξακολουθούσε να είναι άνδρας.

Πράγματι, η MB αποφάσισε να μην υποβάλει αίτηση για την αναγνώριση της αλλαγής φύλου σύμφωνα με τη διαδικασία που τότε προβλεπόταν από την εθνική νομοθεσία.

Ο λόγος προς τούτο ήταν το γεγονός ότι μία από τις προϋποθέσεις για τη νομική αυτή αναγνώριση ήταν να είναι «άγαμη», επειδή τότε στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν επιτρεπόταν ο γάμος μεταξύ ομοφύλων.

Όσον αφορά την MB, η τήρηση της προϋποθέσεως αυτής συνεπαγόταν την ακύρωση του γάμου της, κάτι που δεν επιθυμούσαν ούτε εκείνη ούτε η σύζυγός της.

Το Supreme Court of the United Kingdom ζητεί από το Δικαστήριο να διευκρινίσει εάν η οδηγία περί της προοδευτικής εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχειρίσεως μεταξύ ανδρών και γυναικών σε θέματα κοινωνικής ασφαλίσεως, απαγορεύει τη θέσπιση στο εθνικό δίκαιο της προϋποθέσεως ότι το άτομο που έχει αλλάξει φύλο πρέπει να μην είναι έγγαμο, προκειμένου να έχει το δικαίωμα να λάβει κρατική σύνταξη γήρατος.

Keywords
Τυχαία Θέματα