Πρεμιέρα αύριο για τις ενδιάμεσες φθινοπωρινές εκπτώσεις, ολοταχώς και για... Black Friday

Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν την Κυριακή 1η Νοεμβρίου, με τα καταστήματα προαιρετικά ανοιχτά, ωστόσο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή έκανε γνωστό πως τα εμπορικά καταστήματα θα μείνουν τελικά κλειστά, σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Ερχεται και η Black Friday.

Έτσι

οι ενδιάμεσες εκπτώσεις θα ξεκινούν αύριο Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 14 του μήνα.

Από την πλευρά τους πάντως οι έμποροι κάνουν λόγο για «παρωχημένο θεσμό ο οποίος παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων δεν έχουν ακόμα καταργηθεί» όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα για κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων είχε διατυπωθεί εκ νέου πριν από έναν χρόνο, καθώς όπως υποστηρίζουν οι έμποροι, δημιουργούν προσδοκίες στους καταναλωτές ότι θα βρουν προϊόντα σε καλές τιμές την ίδια ώρα που οι επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε μεγάλες εκπτώσεις ανάμεσα σε δύο εκπτωτικές περιόδου.

Σημειώνεται ωστόσο ότι ούτε οι θερινές εκπτώσεις είχαν βοηθήσει να αλλάξει η αρνητική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αγορά μετά το lockdown.

Έρευνα της ΕΣΕΕ έδειχνε μάλιστα ότι οκτώ στις δέκα εμπορικές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν χαμηλότερες πωλήσεις σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο των θερινών εκπτώσεων ενώ οι μισές επιχειρήσεις είδαν τις πωλήσεις τους να υποχωρούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30%.

Στα τωρινά δεδομένα πρέπει επίσης να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις θα διεξαχθούν την ίδια περίοδος που ολόκληρος ο κλάδος της εστίασης θα έχει κατεβάσει ρολά.

Black Friday

Η φετινή Black Friday πέφτει στις 27 Nοεμβρίου.

Φέτος αρκετά καταστήματα έχουν ξεκινήσει ήδη κάποιες διαφημιστικές καμπάνιες και δειλά δειλά να μπαίνουν σε κλίμα Black Friday, ενώ η μεγάλη ημέρα των εκπτώσεων αφορά κυρίως το κομμάτι των online παραγγελιών, καθώς την Black Friday, οι εκπτώσεις στο διαδίκτυο είναι αυτές που κερδίζουν τους καταναλωτές, μιας και μπορούν να κάνουν αγορές από το εξωτερικό σε τιμές κάτω του κόστους.

Θα πρέπει ωστόσο φέτος να συνυπολογιστεί και η ψυχολογία των καταναλωτών εν μέσω πανδημίας και καθώς και η οικονομική τους κατάσταση. Αφενός η μείωση του εισοδήματος ιδιαίτερα για όσους βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας τους προηγούμενους μήνες, αφετέρου η ανασφάλεια λόγω της εξέλιξης της πανδημίας, αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά τις αγορές τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρεμιέρα, Black Friday,premiera, Black Friday