Πώς η φυτική διατροφή μειώνει κατά 22% την εμφάνιση καρκίνου του εντέρου στους άνδρες

Η φυτική διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου στους άνδρες κατά 22%.

Οι ερευνητές, σύμφωνα με τον Guardian, αποδεικνύουν ότι η σχέση μεταξύ διατροφής και καρκίνου του εντέρου είναι διαφορετική για τους άνδρες απ ότι με τις γυναίκες.

Η κατανάλωση μιας φυτικής διατροφής πλούσιας σε λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και όσπρια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο

καρκίνου του εντέρου στους άνδρες περισσότερο από το ένα πέμπτο, σύμφωνα με έρευνα.

Μια μεγάλη μελέτη που συμμετείχαν 79.952 άνδρες με έδρα τις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν τις μεγαλύτερες ποσότητες υγιεινών φυτικών τροφών είχαν 22% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν τέτοιο σύνδεσμο για τις γυναίκες, από τις οποίες 93.475 συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα. Η ομάδα πρότεινε ότι η σχέση είναι πιο ξεκάθαρη για τους άνδρες, οι οποίοι έχουν συνολικά υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό BMC Medicine.

«Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά τη διάρκεια της ζωής είναι ένας στους 23 για τους άνδρες και ένας στους 25 για τις γυναίκες», δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης, Jihye Kim από το Πανεπιστήμιο Kyung Hee της Νότιας Κορέας.

«Αν και προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι οι φυτικές δίαιτες μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, ο αντίκτυπος της διατροφικής ποιότητας των φυτικών τροφίμων σε αυτή τη συσχέτιση ήταν ασαφής. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής με βάση τα φυτά σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου».

Για την έρευνα, οι άνθρωποι ρωτήθηκαν πόσο συχνά έτρωγαν ορισμένα τρόφιμα και ποτά από μια λίστα με περισσότερα από 180 είδη. Ρωτήθηκαν επίσης για το μέγεθος της μερίδας.

Οι συμμετέχοντες μπορούσαν να σημειώσουν ότι κατανάλωναν κάθε τρόφιμο «ποτέ ή σχεδόν ποτέ» μέχρι «δύο ή περισσότερες φορές την ημέρα». Για τα ποτά, οι απαντήσεις κυμαίνονταν από «ποτέ ή σχεδόν ποτέ» έως «τέσσερις ή περισσότερες φορές την ημέρα».

Οι ομάδες τροφίμων ταξινομήθηκαν ως υγιεινές φυτικές τροφές (δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, φυτικά έλαια, ξηροί καρποί, όσπρια όπως φακές και ρεβίθια, τσάι και καφές), λιγότερο υγιεινές φυτικές τροφές (επεξεργασμένα δημητριακά, χυμοί φρούτων, πατάτες, πρόσθετα σάκχαρα) και ζωικές τροφές (ζωικό λίπος, γαλακτοκομικά, αυγά, ψάρια ή θαλασσινά, κρέας).

«Εικάζουμε ότι τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου καταστέλλοντας τη χρόνια φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο», είπε η Kim.

«Καθώς οι άνδρες τείνουν να έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου από τις γυναίκες, προτείνουμε ότι αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων υγιεινών φυτικών τροφών συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στους άνδρες αλλά όχι στις γυναίκες».

Οι ερευνητές χώρισαν την ημερήσια κατανάλωση ανά 1.000 kcal σε πεμπτημάδες, από τη μεγαλύτερη κατανάλωση έως τη μικρότερη. Κατά μέσο όρο, οι άνδρες ήταν 60 ετών στην αρχή της μελέτης ενώ οι γυναίκες ήταν 59 ετών.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του εντέρου είναι άνω των 60 ετών.

Οι συγγραφείς βρήκαν ότι η σχέση μεταξύ των ανδρών διέφερε επίσης ανάλογα με τη φυλή και την εθνικότητα. Για παράδειγμα, μεταξύ των Ιαπωνοαμερικανών ανδρών, ο μειωμένος κίνδυνος καρκίνου ήταν 20% αλλά ήταν 24% για τους λευκούς άνδρες. Η ομάδα είπε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα σχετικά με τις διαφορές μεταξύ των εθνοτήτων.

«Προτείνουμε ότι η συσχέτιση μεταξύ της φυτικής διατροφής και του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να ήταν ισχυρότερη στους Ιάπωνες, Αμερικανούς και λευκούς άνδρες λόγω των διαφορών σε άλλους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου μεταξύ φυλετικών και εθνοτικών ομάδων», είπε η Kim. «Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτό».

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 4.976 άτομα (2,9%) εμφάνισαν καρκίνο του εντέρου και λήφθηκαν υπόψη παράγοντες εκτός από τη διατροφή που ήταν πιθανό να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, όπως το αν οι άνθρωποι ήταν υπέρβαροι.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι η παρατηρητική φύση της μελέτης σήμαινε ότι δεν μπορούσαν να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την αιτιώδη σχέση μεταξύ της πρόσληψης φυτικής τροφής και του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

#ΕΡΕΥΝΑ #ΚΑΡΚΙΝΟΣ #ΑΝΔΡΕΣ #ΦΥΤΙΚΗ_ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα