Πόλεμος στην Ουκρανία: Καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, έρχεται ο ευρωστρατός, σε δημοψήφισμα η όποια συμφωνία λέει ο Ζελένσκι

Οι εχθροπραξίες εξελίσσονται με αμείωτο ρυθμό, με την Οδησσό, τη Μαριούπολη, το Κίεβο και άλλες στρατηγικής σημασίας περιοχές να πολιορκούνται διαρκώς από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Το τμήμα της Μαριούπολης που ελέγχεται πλέον από τις ρωσικές δυνάμεις και καταφέραμε να επισκεφθούμε την Κυριακή είναι μια απόκοσμη ερημιά που παραπέμπει σε Αποκάλυψη. Αρκετά πτώματα κείτονταν στον δρόμο, τυλιγμένα σε κουβέρτες. Τα παράθυρα είχαν εκτιναχθεί από τα γύρω οικοδομικά συγκροτήματα και οι τοίχοι ήταν μαυρισμέ-νοι από τον καπνό. Ανθρωποι που είχαν βγει από τα υπόγεια κάθονταν σε πάγκους, ανάμεσα στα συντρίμμια,

αγκαλιασμένοι για να ζεσταθούν κάτω από τα πανωφόρια τους. Κάμποσοι άντρες άνοιγαν τάφους στην άκρη του δρόμου…»

Με αυτά τα λόγια περιέγραφαν την κατάσταση στο μαρτυρικό λιμάνι της Αζοφικής, που πολιορκείται καταιγιστικά από τον ρωσικό στρατό και την πολιτοφυλακή των ρωσόφωνων αυτονομιστών, οι δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters, που κατάφεραν για πρώτη φορά να διεισδύσουν σ’ αυτή την κρίσιμη εμπόλεμη ζώνη. Ο ρωσικός στρατός είχε εκδώσει τελεσίγραφο, καλώντας τους υπερασπιστές της Μαριούπολης να παραδοθούν μέχρι τις 5 τα χαράματα της Δευτέρας, λέγοντας ότι όσοι το πράξουν θα μπορέσουν να διαφύγουν και απειλώντας όσους δεν συμμορφωθούν ότι θα περάσουν από ειδικά στρατοδικεία.

{https://twitter.com/Ohauaha/status/1505905067110641667?s=20&t=4kBhWZdXA4z4wZV3YMe38g}

Απέρριψε το τελεσίγραφο το Κίεβο

Ωστόσο, το Κίεβο απέρριψε το ρωσικό τελεσίγραφο, κάτι που προοιωνίζεται ακόμη εφιαλτικότερη κλιμάκωση των επιχειρήσεων. «Δεν μπορεί να υπάρξει θέμα παράδοσης, κατάθεσης των όπλων στη Μαριούπολη», δήλωσε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ. Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Ολέξι Ρέζνικοφ, εξύμνησε τους «ηρωικούς υπερασπιστές» της πόλης, οι οποίοι καθηλώνουν τον ρωσικό στρατό, δίνοντας ανάσα στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα.

«Σήμερα η Μαριούπολη σώζει το Κίεβο, το Ντνίπρο και την Οδησσό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τις δυσκολίες κατάληψης της πόλης αναγνώρισε και ο ηγέτης των ρωσόφωνων του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν. «Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος ότι σε δύο-τρεις μέρες ή έστω και μία εβδομάδα θα κλείσουν το ζήτημα. Δυστυχώς όχι, η πόλη είναι μεγάλη», είπε χαρακτηριστικά.

Παραδοχή από τη Ρωσία - Απέσυραν δημοσίευμα

Καθώς ο ρωσικός στρατός, παρά τις εδαφικές προωθήσεις του στον νότο και στα ανατολικά, έχει αποτύχει να καταλάβει έστω και μία από τις δέκα μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις ύστερα από 25 ημέρες πολέμου, η ηγεσία του στρέφεται ολοένα και περισσότερο σε εξ αποστάσεως βομβαρδισμούς, που απειλούν να αυξήσουν κατά πολύ τις απώλειες στις γραμμές των αμάχων.

Μάλιστα, δημοσίευμα ρωσικής εφημερίδας ότι οι απώλειες της Μόσχας στο πεδίο είναι βαρύτατες και φτάνουν στους 9861 νεκρούς στρατιώτες. Μέχρι τώρα το Κρεμλίνο είχε αναφέρει μόνο μία φορά στις αρχές της εισβολής έναν αριθμό 498 νεκρών στρατιωτών του, αλλά έκτοτε δεν είχε κάνει κάποια ενημέρωση.

Αν και η ουκρανική πλευρά υποστηρίζει ότι οι απώλειες των Ρώσων είναι ακόμα μεγαλύτερες και ξεπερνούν τις 15.000, το δημοσίευμα προκάλεσε σοκ. Και ίσως δεν είναι τυχαίο ότι λίγο αργότερα αποσύρθηκε. Επιβεβαιώνεται έτσι το τεράστιο κόστος που έχει για τον Πούτιν η εισβολή ακόμα και στο στρατιωτικό πεδίο, παρά την προφανή υπεροχή στρατιωτικών συσχετισμών που διαθέτει η Ρωσία.

Σε δημοψήφισμα η όποια συμφωνία λέει ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι διαμήνυσε και πάλι αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι η χώρα του δεν δέχεται τελεσίγραφα, δεν πρόκειται να παραδώσει εδάφη και πως όποια συμφωνία υπάρξει θα τεθεί σε δημοψήφισμα στον ουκρανικό λαό. Και επέμεινε σε μία συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι διαπραγματεύσεις σε αυτή τη φάση πάντως φαίνεται να έχουν καταρρεύσει, καθώς δεν υπάρχει σημείο επαφής των δύο πλευρών, μετά τα ρωσικά τελεσίγραφα και χθες Δευτέρα ούτε έγινε κάποια συνάντηση, ούτε ανακοινώθηκε νέος γύρος συνομιλιών.

Κανένα τελεσίγραφο δεν πρόκειται να γίνει δεκτό, τη λύση μπορεί να δώσει μία συνάντησή του με τον Πούτιν. «Πιστεύω ότι χωρίς αυτή τη συνάντηση είναι αδύνατο να καταλάβουμε πλήρως τι θέλουν οι Ρώσοι για να σταματήσουν τον πόλεμο», δήλωσε και ξεκαθάρισε ότι ο ουκρανικός λαός θα αποφασίσει για οποιονδήποτε συμβιβασμό, ακόμα και για το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στα ζητήματα που θα μπορούσαν να τεθούν σε δημοψήφισμα, είπε ότι ενδεχομένως να αφορούν εδάφη υπό κατοχή από τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, καθώς και οι εγγυήσεις ασφαλείας που προσφέρονται από άλλες χώρες στην Ουκρανία αντί για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Ζελένσκι διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να παραδώσει εδάφη και πόλεις: «δεν δίνουμε ούτε το Κίεβο, ούτε το Χάρκοβο, ούτε τη Μαριούπολη» τόνισε, προσθέτοντας με νόημα:

«Μας έχουν αφήσει ένα τελεσίγραφο με διάφορα σημεία. "Ακολουθήστε το και τότε θα τελειώσουμε τον πόλεμο" μας λένε. Η Ουκρανία δεν μπορεί να αποδεχτεί το τελεσίγραφο της Ρωσίας».

Η Ουκρανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε δε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πάνε καλά. Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι Αλεξάντερ Ροντνιάνσκι δήλωσε στο BBC ότι «η Ρωσία δεν είναι σοβαρή για τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Χρησιμοποιούσαν αυτές τις συνομιλίες ως τρόπο για να αποσπάσουν την προσοχή από το τι συμβαίνει στο πεδίο της μάχης. Δεν συζητάς για ειρήνη και βομβαρδίζεις πόλεις σε μεγάλη κλίμακα ταυτόχρονα» δήλωσε ο ουκρανός αξιωματούχος.

Πάντως ενδεικτική της κλιμάκωσης που μπορεί να πάρει ο πόλεμος είναι και η δήλωση που φέρεται να έκανε, σε καθεστώς ανωνυμίας βέβαια, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, ο οποίος θεωρεί ότι η Λευκορωσία ενδέχεται να επιτεθεί στην Ουκρανία και ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στο Λευκορωσικό έδαφος. Αποκάλυψε δε ότι το ΝΑΤΟ ανησυχεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η ΕΕ επιταχύνει τη δημιουργία Ευρωστρατού λόγω της εισβολής στην Ουκρανία

Αποφάσεις σε ένα θέμα που εκκρεμούσε για χρόνια έφερε η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες αποφάσισαν η Ένωση να προχωρήσει στη δημιουργία μιας ισχυρης δύναμης ταχείας ανάπτυξης που θα επανδρωθεί από 5000 στελέχη.

Η δύναμη αυτή θα μπορεί να ανταποκριθεί σε διαφορετικού τύπου κρίσεις. Οι υπουργοί Εξωτερικών αποφάσισαν ακόμα την ανάπτυξη 200 ειδικών εμπειρογνωμόνων της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ εντός 30 ημερών.

Το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της ΕΕ υιοθέτησε τη Στρατηγική Πυξίδα και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε την ικανοποίησή του, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα «ισχυρό μήνυμα ενότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας συνιστά μια τεκτονική αλλαγή στην ευρωπαϊκή ιστορία» είπε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ότι πλέον όλοι έχουν πεισθεί ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο από έναν γείτονα που είναι αποφασισμένος να διεξάγει πόλεμο.

Όσον αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Μπορέλ δήλωσε ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει και άλλες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σε συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους», ωστόσο εκτίμησε ότι δεν θα υιοθετηθούν επισήμως εντός της εβδομάδας, παρά μόνο θα δοθούν «κατευθύνσεις» από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής.

Keywords
Τυχαία Θέματα