Ποιες τροφές επιβαρύνουν το δέρμα

«Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη ρυτίδωση, την ξηρότητα και τη λέπτυνση του δέρματος», σημειώνει ο δρ Μάρκος Μιχελάκης

Yπάρχουν ορισμένα συστατικά της καθημερινής διατροφής που δρουν επιβαρυντικά στο δέρμα, όπως αναφέρει ο δρ Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος.

Σύμφωνα με το news4health.gr, το πρώτο, κατά τον κ. Μιχελάκη, είναι τα πολλά κορεσμένα λιπαρά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερκατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά (π.χ. τηγανητά φαγητά, ζωικής προέλευσης

τρόφιμα, επεξεργασμένα κρεατικά, πλήρη γαλακτοκομικά) σχετίζεται με τη φλεγμονή στο δέρμα.

Το αλκοόλ επίσης είναι επιβαρυντικό, διότι επιταχύνει τον πολλαπλασιασμό των κερατινοκυττάρων, αλλάζει τη διαπερατότητα του δέρματος και καταστρέφει τη λειτουργία του ως προστατευτικού φραγμού. Επιπλέον, πλήττει τη σύσταση των λιπιδίων του δέρματος.

Τέλος, η ζάχαρη και τα προϊόντα άρτου επηρεάζουν το πάχος της επιδερμίδας και διεγείρουν τη φλεγμονή και την παραγωγή ενός είδους υποπροϊόντων του μεταβολισμού που λέγονται προηγμένα υποπροϊόντα του μεταβολισμού της γλυκόζης (AGEs). Τα υποπροϊόντα αυτά δημιουργούνται όταν η γλυκόζη (σάκχαρο) του αίματος αλληλεπιδρά με τις πρωτεΐνες του δέρματος, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται το κολλαγόνο. Η παραγωγή πολλών AGEs συμβάλλει στην απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος, στη δημιουργία ρυτίδων και στη φλεγμονή, αναφέρει ο κ. Μιχελάκης.

«Η ιατρική έρευνα έχει καταδείξει με σαφήνεια ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη ρυτίδωση, την ξηρότητα και τη λέπτυνση του δέρματος», τονίζει. «Επομένως πρέπει να επιλέγουμε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά συστατικά. Από τις έως τώρα μελέτες διαφαίνεται ότι η καλύτερη διατροφή για το δέρμα είναι η μεσογειακή, που είναι πλούσια σε δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά, φρούτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, υγιεινές πρωτεΐνες και καλά λιπαρά. Όλ' αυτά ωφελούν το δέρμα, ανεξάρτητα από την ηλικία μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ποιες,poies