Ουκρανία: Χωρίς φαγητό, θέρμανση και ρεύμα το 60% στο Κίεβο

Μεγάλο μέρος της Ουκρανίας εξακολουθεί να είναι χωρίς ρεύμα, θέρμανση και νερό μετά τις επιθέσεις με πυραύλους.

Τα κυλιόμενα μπλακ άουτ συνεχίζονται και το 60% του Κιέβου χωρίς ρεύμα δύο ημέρες μετά τα ρωσικά χτυπήματα.

Μεγάλο μέρος της Ουκρανίας παρέμεινε χωρίς ηλεκτρισμό, θέρμανση και νερό δύο ημέρες μετά από μια καταστροφική σειρά ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων κατά της μη στρατιωτικής υποδομής της χώρας.

Σύμφωνα με τον guardian, ο δήμαρχος του Κιέβου, Vitaly Klitschko, είπε ότι το 60% των νοικοκυριών στην πόλη

των 3 εκατομμυρίων δεν είχε ρεύμα και υπήρχαν συνεχείς διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα, καθώς οι μηχανικοί πάλευαν να επισκευάσουν μετασχηματιστές και γραμμές μεταφοράς που είχαν καταστραφεί ή καταστράφηκαν από πυραύλους κρουζ την Τετάρτη.

Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy είπε ότι οι βασικές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας αποκαθίστανται σταδιακά, αλλά υπήρχαν προβλήματα με την παροχή νερού σε 15 περιοχές

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Volker Türk, δήλωσε ότι οι ρωσικές επιδρομές σε υποδομές ζωτικής σημασίας έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 77 ανθρώπους από τον Οκτώβριο.

«Εκατομμύρια βυθίζονται σε ακραίες κακουχίες και φρικτές συνθήκες ζωής από αυτές τις απεργίες», είπε ο Τουρκ σε δήλωση. «Συνολικά, αυτό εγείρει σοβαρά προβλήματα βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, το οποίο απαιτεί συγκεκριμένο και άμεσο στρατιωτικό πλεονέκτημα για κάθε αντικείμενο που δέχεται επίθεση».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν αρνήθηκε ότι η Ρωσία επιτίθεται στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας, αλλά κατηγόρησε το Κίεβο με την αιτιολογία ότι δεν υπέκυψε στις ρωσικές απαιτήσεις, τις οποίες δεν διευκρίνισε.

Η κυβέρνηση του Ζελένσκι έχει δεσμευτεί να μην αποδεχτεί όρους ειρήνης που αφήνουν τη Ρωσία στον έλεγχο οποιουδήποτε ουκρανικού εδάφους.

Στη νυχτερινή του ομιλία την Πέμπτη, ο Ζελένσκι είπε ότι οι επιθέσεις δεν θα σπάσουν τη βούληση του ουκρανικού πληθυσμού. «Μαζί αντέξαμε εννέα μήνες πλήρους κλίμακας πολέμου και η Ρωσία δεν βρήκε τρόπο να μας σπάσει, ούτε θα βρει τρόπο», είπε.

Οι τρεις πυρηνικοί σταθμοί που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας λειτούργησαν ξανά μετά από μια άνευ προηγουμένου πλήρη διακοπή λειτουργίας την Τετάρτη. Ωστόσο, ο Petro Kotin, ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας, Energoatom, δήλωσε στον Guardian ότι τα ελαττώματα στις στροβιλογεννήτριες σήμαιναν ότι δύο αντιδραστήρες δεν είχαν ακόμη συνδεθεί ξανά στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Ο Kotin δεν είπε πού βρίσκονταν οι δύο αντιδραστήρες που επηρεάστηκαν

Ο Kotin είπε ότι στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhzhia, ο οποίος παραμένει υπό ρωσικό έλεγχο, δύο από τους έξι αντιδραστήρες ήταν σε κατάσταση αναμονής, αλλά δεν είχαν επιστραφεί ακόμη στο δίκτυο.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν τη νότια πόλη Χερσώνα δύο εβδομάδες μετά την απόσυρση των στρατευμάτων τους στην άλλη πλευρά του ποταμού Ντνίπρο. Οι Ουκρανοί πολίτες που απομακρύνθηκαν από την πόλη λόγω της πλήρους καταστροφής των συστημάτων ηλεκτρισμού, θέρμανσης και νερού, δέχθηκαν πυρά πυροβολικού καθώς προσπαθούσαν να φύγουν.

Σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία, 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν 50 τραυματίστηκαν στην περιοχή Χερσώνα την Πέμπτη.

#ΠΟΛΕΜΟΣ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΡΕΥΜΑ #ΘΕΡΜΑΝΣΗ #Κίεβο
Keywords
Τυχαία Θέματα