Οι φορητοί fitness trackers πιθανώς επηρεάζουν τους βηματοδότες

Οι φορητοί ιχνηλάτες σωματικής δραστηριότητας, γνωστοί και ως ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης, θα μπορούσαν να επηρεάσουν ορισμένες εμφυτευμένες συσκευές, σύμφωνα με μια μελέτη.

Ορισμένα φορητά έξυπνα ρολόγια, έξυπνες ζυγαριές για το σπίτι και έξυπνοι δακτύλιοι χρησιμοποιούν βιοηλεκτρική εμπέδηση ή βιοεμπέδηση (bioimpedance), έναν τύπο τεχνολογίας ανίχνευσης δραστηριότητας που εκπέμπει ένα πολύ μικρό, ανεπαίσθητο ηλεκτρικό ρεύμα στο σώμα.

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτό το ηλεκτρικό

ρεύμα μπορεί να παρέμβει στη σωστή λειτουργία ορισμένων εμφυτευμένων συσκευών για τη καρδιά όπως βηματοδότες, εμφυτεύσιμοι απινιδωτές καρδιομετατροπής (ICD) και συσκευές θεραπείας καρδιακού επανασυγχρονισμού (CRT).

Η τεχνολογία ανίχνευσης βιοεμπέδησης στέλνει ένα μικρό, ανεπαίσθητο ηλεκτρικό ρεύμα για να μετρήσει το σωματικό λίπος, τη μυϊκή μάζα, το στρες και τον ρυθμό αναπνοής. Οι φορητοί fitness trackers μπορούν να καταγράφουν μετρήσεις που σχετίζονται με την υγεία, όπως η απόσταση που διανύθηκε ή ο αριθμός των βημάτων που κάνει κάποιος, ο καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση, οι ημερήσιες θερμίδες που καίγονται κ.ά.

Οι ερευνητές διενήργησαν δοκιμές σε συσκευές καρδιακού επανασυγχρονισμού από τρείς κατασκευαστές (Medtronic, Boston Scientific και Abbott) και βρήκαν ότι τα ελαφρά ηλεκτρικά ρεύματα από τα φορητά gadget μπορούν να επηρεάσουν και να μπερδέψουν τις καρδιακές εμφυτεύσιμες συσκευές. Μάλιστα η βιοεμπέδηση δημιούργησε μια ηλεκτρική παρεμβολή που υπερέβη τις αποδεκτές οδηγίες της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων και επηρέασε τη σωστή λειτουργία τους, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Δρ Benjamin Sanchez Terrones, από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αποτελέσματα δεν υπονοούν άμεσο ή σαφή κίνδυνο για τους ασθενείς που φορούν τους ιχνηλάτες, αν και τα διαφορετικά επίπεδα ηλεκτρικού ρεύματος που εκπέμπονται από τις φορητές συσκευές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διακοπές βηματοδότησης ή σε περιττά σοκ στην καρδιά.

«Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί το πραγματικό επίπεδο κινδύνου», είπε ο Sanchez. «Τα ευρήματά μας απαιτούν μελλοντικές κλινικές μελέτες που θα εξετάσουν ασθενείς με CIED και wearables», πρόσθεσε.

Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που μελετά συσκευές που χρησιμοποιούν βιοεμπέδηση και που ανακαλύπτει πιθανά προβλήματα παρεμβολής με CIED, όπως συσκευές CRT.

Ο καθηγητής James Leiper, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής στο British Heart Foundation, δήλωσε: «Καθώς περισσότεροι άνθρωποι φορούν έξυπνα ρολόγια και άλλες συσκευές με τεχνολογία παρακολούθησης σωματικής δραστηριότητας, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τυχόν πιθανές παρεμβολές που μπορεί να προκαλέσουν σε σωτήριες ιατρικές συσκευές όπως ICD και βηματοδότες.

«Αυτή η μελέτη είναι ένα πρώτο βήμα σε αυτή τη διαδικασία. Ωστόσο, χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα για να κατανοηθούν τυχόν επιπτώσεις στους ασθενείς».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Heart Rhythm.

#SMARTWATCH #ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Οι φορητοί fitness trackers πιθανώς επηρεάζουν τους βηματοδότες,