Ο Όρμπαν, ο Ενρτογάν και ένα άλογο - Σε φιλικό κλίμα η συνάντηση των δυο ηγετών

Η Ουγγαρία και η Τουρκία είναι οι μόνες χώρες του ΝΑΤΟ που δεν έχουν επικυρώσει την πρόταση ένταξης της Σουηδίας και ίσως γι αυτό είναι ιδιαίτερα καλές οι... σχέσεις τους, κάτι που φάνηκε έντονα κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Βουδαπέστη.

Η Ουγγαρία εξακολουθεί να μην έχει ψηφίσει υπέρ της έγκρισης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ,

ευθυγραμμιζόμενη με την Τουρκία, η οποία είχε επί μακρόν εμποδίσει την ένταξη της Στοκχόλμης και καθυστερεί τη διαδικασία ακόμη και μετά την άρση του βέτο του Ερντογάν τον Ιούνιο.

Η ταν η επί τας

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Ερντογάν έθεσε ως προϋπόθεση για την επικύρωση της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία την ταυτόχρονη έγκριση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ του αιτήματος της Άγκυρας για μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ερντογάν, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ουγγαρίας, Καταλίν Νόβακ, η οποία επίσης συναντήθηκε με τον Τούρκο ηγέτη, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η επίσκεψη Ερντογάν συμπίπτει με την 100ή επέτειο από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Επιθυμούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τους δεσμούς μας σε τομείς όπως η άμυνα και η ενέργεια, όπου έχουμε ήδη γόνιμη συνεργασία», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες στοχεύουν να αυξήσουν τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών τους στα 6 δισ. δολάρια από 4 δισ. δολάρια που είναι σήμερα.

Ένα όμορφο άλογο για τον Σουλτάνο

Ο Ερντογάν έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές στην ιστορική πλατεία Ηρώων της Βουδαπέστης, προτού μεταβεί σε συνάντηση με την Νόβακ και στη συνέχεια με τον Όρμπαν.

Ο Όρμπαν χάρισε στον Ερντογάν ως δώρο ένα άλογο Νόνιους - αν και ο Τούρκος ηγέτης δεν φαίνεται να τα πηγαίνει ιδιαίτερα καλά με τα άλογα καθώς έπεσε από άλογο το 2003.

«Το δώρο από ένα έθνος ιππασίας σε ένα άλλο», έγραψε ο Όρμπαν στο Facebook.

Σε αντάλλαγμα, ο Όρμπαν έλαβε ως δώρο ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο κατασκευασμένο στην Τουρκία, φωτογραφία του οποίου δημοσίευσε στο X.

«Η καλύτερη συμφωνία που έχω κάνει ποτέ! Για μία ιπποδύναμη, πήρα 435. Καλώς ήρθατε στην Ουγγαρία, πρόεδρε Ερντογάν!», έγραψε.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Όρμπαν δήλωσε ότι η χώρα του «αναζητά συμμάχους με τους οποίους μπορούμε να κερδίσουμε».

«Το μεγάλο σχέδιο είναι ότι οι Τούρκοι και οι Ούγγροι θα είναι μαζί νικητές στον 21ο αιώνα», είπε.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν κοινή πολιτική δήλωση που μεταφέρει τις σχέσεις τους σε επίπεδο προηγμένης στρατηγικής εταιρικής σχέσης, την οποία ο Όρμπαν χαρακτήρισε ως έκφραση της στενότερης, φιλικής, αδελφικής και πολιτικής συνεργασίας.

Τα τελευταία χρόνια, η Ουγγαρία έχει ακολουθήσει μια πολιτική ανοίγματος προς τα ανατολικά, όχι μόνο προς τη Ρωσία αλλά και προς την Κίνα και τις χώρες της κεντρικής Ασίας.

{https://youtu.be/PJEqMqMPIHw}

Τα φιλαράκια του Πούτιν

Η κεντροευρωπαϊκή χώρα των σχεδόν 10 εκατομμυρίων κατοίκων είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που διατηρεί στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία.

Σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η Βουδαπέστη κατηγόρησε τη Στοκχόλμη για την «ανοιχτά εχθρική στάση» της, κατηγορώντας τους Σουηδούς εκπροσώπους ότι «επανειλημμένα επιθυμούν να χτυπήσουν την Ουγγαρία» σε θέματα κράτους δικαίου.

Ο Όρμπαν δήλωσε στο κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο ότι η επικύρωση της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν ήταν επείγουσα. Στο παρελθόν, ο Όρμπαν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ουγγαρία υποστηρίζει την υποψηφιότητα της Σουηδίας, υποστηρίζοντας ότι η έγκριση ήταν απλώς μια τεχνική λεπτομέρεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα