«Όχι» Χαμάς σε ισραηλινή πρόταση για απελευθέρωση γυναικών στρατιωτών και ηλικιωμένων ανδρών - Ξανά σε λειτουργία σχολεία στην Ακσελόν

Η Χαμάς, για ακόμα μια φορά, απέρριψε ισραηλινή πρόταση για συμφωνία η οποία περιλαμβάνει απελευθέρωση γυναικών στρατιωτών και ηλικιωμένων ανδρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας του Κατάρ, Al-Arabi Al-Jadid, αναφέρεται ότι η Χαμάς αρνήθηκε να ανταποκριθεί στην πρόταση του Ισραήλ για συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, η οποία θα περιελάμβανε ως πρώτο βήμα γυναίκες στρατιώτες και ορισμένους από τους ηλικιωμένους άνδρες που έχουν απαχθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο όρος της Χαμάς

Σύμφωνα με την πηγή, η ισραηλινή πρόταση περιελάμβανε τη δυνατότητα απελευθέρωσης ανώτερων ηγετών και επιφανών ονομάτων της Χαμάς που πέρασαν μεγάλα χρονικά διαστήματα στις ισραηλινές φυλακές. Η πηγή υποστήριξε επίσης ότι η στρατιωτική παράταξη της Χαμάς στη Γάζα έδωσε εντολή στο πολιτικό κλιμάκιο να απορρίψει κάθε πρόταση που δεν περιλαμβάνει πρώτα την κατάπαυση του πυρός ως χειρονομία.

Επιπλέον, η Χαμάς θα επιμείνει ότι σε κάθε μελλοντική διαπραγμάτευση θα πρέπει να συμμετέχουν ηγέτες από άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις.

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει αυξανόμενες εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα στον ΟΗΕ

Το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με έναν ακόμη γύρο παγκόσμιων πιέσεων για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, με μια νέα ψηφοφορία που αναμένεται ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και νέες διπλωματικές προσπάθειες.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συνέλθει για να σταθμίσει την έκκληση για κατάπαυση του πυρός στο πολιορκημένο παλαιστινιακό έδαφος, μετά την άσκηση βέτο από τις ΗΠΑ σε προηγούμενη προσφορά.

Η ψηφοφορία επί του ψηφίσματος για την κατάπαυση του πυρός είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, αλλά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία εισήγαγαν το τελευταίο κείμενο, ζήτησαν την αναβολή της ψηφοφορίας για να επιτραπεί η συνέχιση των διαπραγματεύσεων, δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Οι διαπραγματεύσεις θα είναι μακρές και δύσκολες

Επιπλέον, επικαλούμενο πηγή, το ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι Channel 12 μετέδωσε ότι οι Ισραηλινοί διαπραγματευτές αντιμετωπίζουν τώρα την πρόκληση να πείσουν τον επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα να συμφωνήσει σε μια συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός.

Το Ισραήλ πιστεύει ότι η απόφαση της Χαμάς να δημοσιεύσει βίντεο με ισραηλινούς αιχμαλώτους έχει στόχο να ωθήσει σε διαπραγματεύσεις, ανέφερε επίσης η πηγή του Channel 12.

Τις τελευταίες ημέρες, ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας Μοσάντ είχε συνομιλίες με τον διευθυντή της CIA και τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ για να συζητήσουν την πιθανή επανάληψη των συνομιλιών για την απελευθέρωση αιχμαλώτων σε αντάλλαγμα με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Ξανά σε λειτουργία σχολεία στην Ακσελόν

Τα σχολεία στην παραθαλάσσια πόλη Ασκελόν επιστρέφουν σήμερα σε κανονικό πρόγραμμα, για πρώτη φορά από τις 7 Οκτωβρίου.

Η απόφαση δείχνει ότι η Χαμάς δεν είναι πλέον σε θέση να απειλεί την πόλη με πυραυλικές επιθέσεις σε οποιαδήποτε σταθερή βάση

Τελευταίες εξελίξεις: Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε ότι μια ομάδα του ΟΗΕ "διαπίστωσε βαθιά ανησυχητικές συνθήκες" μέσα στο νοσοκομείο Nasser. Το Ισραήλ ανακοίνωσε τον θάνατο δύο ακόμη στρατιωτών στη βόρεια Γάζα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών του στρατού σε 131 από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης. Συλλήψεις και τραυματισμοί έχουν αναφερθεί καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις νυχτερινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μεταξύ άλλων στη Ναμπλούς και την Ιεριχώ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούτι κατά της εμπορικής ναυτιλίας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε τον σχηματισμό πολυεθνικού συνασπισμού ως απάντηση στις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.
Keywords
Τυχαία Θέματα