Σήμερα ο Πιερρακάκης παρουσιάζει το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση

Ο πρωθυπουργός με τον υπ. Παιδείας θα παρουσιάσουν το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.

O υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης θα παρουσιάσει στις 10:30 μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε δημόσια εκδήλωση στο Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο Περάματος, το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.

Οι αλλαγές στην Επαγγελματική Εκπαίδευση που θα ανακοινώσει ο Πιερρακάκης

Η

πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση που φέρνει στο εκπαιδευτικό σύστημα ο Κυριάκος Πιερρακάκης ως Υπουργός Παιδείας είναι η επαγγελματική εκπαίδευση. Όπως έχει ανακοινώσει από το βήμα της Βουλήςεπαγγελματική εκπαίδευση είναι ζητούμενο στη χώρα μας από τις αρχές του 20ου αιώνα. Εάν δει κανείς ομιλίες του Ελευθέριου Βενιζέλου μιλώντας για την τότε τεχνική εκπαίδευση διαπιστώνει ότι το συνέδεε πάρα πολύ στενά με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Αυτό το πέτυχαν περισσότερο τα κράτη της κεντρικής Ευρώπης από τα κράτη της νότιας Ευρώπης."

Μάλιστα πριν λίγες μέρες με ανάρτησή του είχε δώσει το στίγμα των αλλαγών που προωθούνται στην επαγγελματική εκπαίδευση αναφέροντας ότι "Αθροίζοντας τις δυνάμεις των ΕΠΑΛ, των ΙΕΚ και των Εργαστηριακών Κέντρων για την επίτευξη κλίμακας σε τοπικό επίπεδο και προβαίνοντας στον εμπλουτισμό τους με σύγχρονα προγράμματα σπουδών και οδηγών κατάρτισης, επικαιροποιούμε το πλαίσιο λειτουργίας της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ώστε αυτό να ανταποκρίνεται ακόμα περισσότερο, στις σύγχρονες προκλήσεις."

Ουσιαστικά στόχος του Υπουργείου είναι η επαγγελματική εκπαίδευση να προσανατολιστεί σε κλάδους στους οποίους υπάρχει ζήτηση και όχι προσφορά. Παράλληλα, να ενισχυθεί το δίκτυο ανάμεσα σε ΙΕΚ, Επαγγελματικά Λύκεια και Εργαστήρια και ταυτόχρονα να γίνει εκ νέου λανσάρισμα της προοπτικής φοίτησης στα ΙΕΚ, σε σ΄ύγχρονα εκπαιδευτικά αντικείμενα, με στόχο, σύμφωνα με τον υπουργό η προοπτικής της επαγγελματικής εκπαίδευσης να είναι θελκτική, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και της τοπικής οικονομίας, δημιουργώντας καλούς και περιζήτητους επαγγελματίες.

Τι αλλάζει στην Επαγγελματική Εκπαίδευση: Οι 6 πυλώνες του νέου νομοθετικού πλαισίου

Σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού "Στόχος της παρέμβασής μας είναι μια αποτελεσματικότερη Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας, αλλά και κάθε περιοχής ξεχωριστά. Παραλάβαμε από την προηγούμενη τετραετία έναν νόμο που έκανε σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση και θέλουμε να «χτίσουμε» πάνω στην πρόοδο που συντελέστηκε στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση από τη Νίκη Κεραμέως.

Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε δομές διασυνδεδεμένες με την αγορά εργασίας και στοχευμένα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης. Για τον λόγο αυτόν αναδιαρθρώνουμε οργανωτικά την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, θεσμοθετούμε την αλληλεπίδραση μεταξύ Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης (ΕΣΚ), Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και Εργαστηριακών Κέντρων (Ε.Κ.) και αναβαθμίζουμε κάθε επιμέρους δομή με λειτουργικούς θεσμούς και εργαλεία. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ιδρύσουμε σε όλη την επικράτεια έως 60 Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, τα οποία θα λειτουργούν ως campus, καθώς καθένα από αυτά θα διαθέτει τουλάχιστον μία δομή εκπαίδευσης, μία δομή κατάρτισης κι ένα εργαστηριακό κέντρο. Δημιουργούμε, έτσι, ευρύτερες δομές που θα παρέχουν σύγχρονα και πλήρη προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Αντίστοιχα, την προηγούμενη τετραετία είδαμε να εφαρμόζονται σημαντικές καινοτομίες στα Πρότυπα ΕΠΑΛ. Με τον νέο νόμο επεκτείνουμε τις καινοτομίες αυτές σε όλα τα ΕΠΑΛ, με στόχο την αναβάθμιση της λειτουργίας τους μέσα από πρακτικές που έχουν δοκιμαστεί στην πράξη. Επιπλέον, θα επιδιώξουμε ένα συνολικό rebranding των ΙΕΚ, ώστε να δημιουργήσουμε ένα ελκυστικό και κυρίως διευρυμένο και αξιόπιστο περιβάλλον κατάρτισης, που θα δίνει σε όσους τα επιλέξουν τα κατάλληλα εφόδια ώστε να είναι περιζήτητοι στην αγορά εργασίας.

Επίσης, αναβαθμίζουμε το πλαίσιο λειτουργίας των Εκπαιδευτικών Κέντρων και των τοπικών Συμβουλίων Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και επενδύοντας στην τεχνογνωσία που αναπτύσσει το προσωπικό των δομών αυτών. Και, τέλος, δημιουργούμε την ενιαία ψηφιακή πύλη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Εκεί κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να βρει ό,τι χρειάζεται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη φοίτησή του: οδηγούς σπουδών, εκπαιδευτικό υλικό, ψηφιακές υπηρεσίες και διαδικασίες. Η πιο σημαντική μας επιδίωξη, όμως, είναι η πλατφόρμα αυτή να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για την προσφορά και τη ζήτηση θέσεων άσκησης, μαθητείας και μόνιμης εργασίας."

Keywords
Τυχαία Θέματα