Κορονοϊός: Πώς μπορεί να μεταφερθεί από παπούτσια στο σπίτι - Ποια υλικά είναι ανθεκτικά

Νέα ερωτήματα προκύπτουν κάθε μέρα για τον κορονοϊό με ένα από αυτά να αποτελεί το πώς απολυμαίνουμε τα ρούχα μας αλλά και τα παπούτσια, ειδικά όταν ερχόμαστε σε επαφή με χώρους όπου υπάρχει πολύς κόσμος (σούπερ μάρκετ, φαρμακεία κτλ).

Παρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο ιός COVID-19 μπορεί να ζει για μέρες σε επιφάνειες, ο ειδικός της δημόσιας υγείας, Carol Winner, δήλωσε στη HuffPost ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια απόδειξη

ότι ο κορονoϊός μπαίνει στο σπίτι μέσω των παπουτσιών.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο κορονοϊός μπαίνει στο σπίτι από παπούτσια», δήλωσε στην HuffPost. Μελέτη που δημοσιεύτηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, έδειξε ότι ο ιός μπορεί να ζει σε χαρτόνι για 24 ώρες και για δύο έως τρεις ημέρες σε ανοξείδωτο χάλυβα και πλαστικό.

Ωστόσο, τα παπούτσια μπορεί να αποτελέσουν πιθανή πηγή μόλυνσης ειδικά εάν φοριούνται σε περιοχές με πολύ κόσμο (σε παντοπωλεία, μέσα μαζικής μεταφοράς κ.λπ.) και στους χώρους εργασίας.

«Πιστεύουμε ότι ο κορονοϊός, μπορεί να ζει σε επιφάνειες για έως και 12 ώρες, πιθανώς περισσότερο», ανέφερε ένας από τους επιστήμονες της μελέτης. «Και αυτό περιλαμβάνει σίγουρα τα παπούτσια».

Ο ειδικός Mary E. Schmidt δήλωσε ότι ο χρόνος μπορεί να είναι πέντε ημέρες ή περισσότερο (σύμφωνα με μελέτες που έγιναν σε υλικά που σχετίζονται στενά με τα υλικά παπουτσιών σε θερμοκρασία δωματίου).

Τα σταγονίδια του αναπνευστικού συστήματος που περιέχουν κορονοϊό μπορούν ασφαλώς να προσγειωθούν στα υποδήματα, ενώ μερικά συνθετικά υλικά, όπως το spandex, μπορούν να επιτρέψουν στον ιό να παραμείνει ενεργός για μερικές ημέρες.

Τα παπούτσια που κατασκευάζονται με πλαστικά και συνθετικά υλικά μπορούν να μεταφέρουν τον ιό για ημέρες.

«Έχουμε μάθει από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων ότι ο κορονοϊός μπορεί να παραμείνει ενεργός σε ορισμένες επιφάνειες, όπως το πλαστικό, για μέχρι δύο έως τρεις ημέρες», δήλωσε ένας από τους επιστήμονες. Αυτό υποδηλώνει ότι οι ιοί που βρίσκονται σε πλαστικά παπούτσια θα μπορούσαν να διατηρήσουν ενεργοί για λίγες μέρες.

Ωστόσο, αν φοράτε αθλητικά παπούτσια ή μπότες εργασίας, είναι σημαντικό να προσέχετε το πέλμα.

Το πέλμα του παπουτσιού είναι το έδαφος αναπαραγωγής περισσότερων βακτηρίων και μυκήτων και ιών από το πάνω μέρος ενός παπουτσιού.

Οι σόλες είναι συνήθως κατασκευασμένες από μη πορώδη υλικά, όπως καουτσούκ, δέρμα και ενώσεις PVC και μπορούν να μεταφέρουν υψηλά επίπεδα βακτηρίων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται από τον Charles Gerba, μικροβιολόγο και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Η μελέτη του 2008 έδειξε ότι η μέση σόλα παπουτσιών καλύπτεται με 421.000 βακτηρίδια, ιούς και παράσιτα.

Keywords
Τυχαία Θέματα