Καρότσια των σούπερ μάρκετ «βλέπουν» την κολπική μαρμαρυγή

Καρότσια σούπερ μάρκετ με ειδικό αισθητήρα τοποθετημένο στις λαβές μπορούν να ανιχνεύσουν δυσλειτουργία του καρδιακού ρυθμού που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Ερευνητές στο Λίβερπουλ ζήτησαν από τα τοπικά καταστήματα να διαθέσουν στους πελάτες τους τροποποιημένα με αισθητήρες καρότσια, τα οποία σαρώνουν τους σφυγμούς τους ενώ ψωνίζουν. Κατά τη διάρκεια των δύο μηνών της μελέτης, δέκα καρότσια με αισθητήρα στη λαβή - παρόμοια με αυτά των μηχανημάτων γυμναστικής - τοποθετήθηκαν σε τέσσερα σούπερ μάρκετ που είχαν και φαρμακείο

και χρησιμοποιήθηκαν από 2000 πελάτες. Σε αυτό το δείγμα εντοπίστηκαν 39 με κολπική μαρμαρυγή, οι οποίοι παραπέμφθηκαν σε καρδιολόγο για εξέταση.

Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Ίαν Τζόουνς, από το Πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη δείχνει τη δυνατότητα μαζικού ελέγχου της υγείας χωρίς να διαταράσσεται η καθημερινή ρουτίνα. Σχεδόν τα δύο τρίτα των αγοραστών που προσεγγίσαμε δέχτηκαν με χαρά να χρησιμοποιήσουν ένα καρότσι με αισθητήρα και η συντριπτική πλειονότητα όσων αρνήθηκαν ήταν περισσότερο βιαστικοί και όχι επιφυλακτικοί για την παρακολούθηση. Αυτό δείχνει ότι η ιδέα είναι αποδεκτή από τους περισσότερους ανθρώπους και αξίζει να δοκιμαστεί σε μια μεγαλύτερη μελέτη».

Κατά την κολπική μαρμαρυγή η καρδιά χτυπά ακανόνιστα ή χαοτικά, έτσι ώστε ο καρδιακός μυς να μην μπορεί να χαλαρώσει σωστά μεταξύ των συσπάσεων. Μερικοί όμως δεν έχουν συμπτώματα και η διαταραχή εντοπίζεται μόνο με έλεγχο. Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος στην καρδιά που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό και επηρεάζει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και 40 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Τα ευρήματα της δοκιμής παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας , στο Εδιμβούργο. Κατά τη δοκιμή ζητήθηκε από τους πελάτες του σούπερ μάρκετ να κρατήσουν το χερούλι του καροτσιού για ένα λεπτό. Εάν ανιχνευόταν ακανόνιστος καρδιακός παλμός, ο φαρμακοποιός του καταστήματος έλεγχε χειροκίνητα τον σφυγμό τους. Στη συνέχεια, οι καταναλωτές υποβάλλονταν σε ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Σε 220 συμμετέχοντες άναψε κόκκινο φωτάκι στα καρότσια. Μετά την αξιολόγηση των δεδομένων από τους αισθητήρες σε 115 συμμετέχοντες δεν εντοπίστηκαν ύποπτα ευρήματα για κολπική μαρμαρυγή, σε 46 οι καταγραφές ήταν ασαφείς και σε 59 βρέθηκαν ενδείξεις κολπικής μαρμαρυγής. Από αυτούς τους 59 ασθενείς, οι 20 ήδη γνώριζαν ότι πάσχουν από τη νόσο, αλλά οι υπόλοιποι 39 ήταν αδιάγνωστοι. Η μέση ηλικία των 59 ασθενών ήταν τα 74 έτη και το 43% ήταν γυναίκες.

Πηγή: BBC

#ΚΟΛΠΙΚΗ_ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ #ΚΑΡΟΤΣΙ #ΣΟΥΠΕΡ_ΜΑΡΚΕΤ #ΚΑΡΔΙΑ #ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα