Ιστορική συμφωνία για την ΕΕ: «Πράσινο φως» στο νέο Σύμφωνο για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο

Η ΕΕ κατέληξε την Τετάρτη σε συμφωνία για τις πολιτικές μετανάστευσης και ασύλου: Ενθουσιασμός από τη Δεξιά, απογόητευση και ανησυχία από τις ομάδες των Πρασίνων και της Αριστεράς.

Πολιτική συμφωνία για το Σύμφωνο για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο επετεύχθη σήμερα έπειτα από ολονύκτιες διαβουλεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Συμβουλίου και Κομισιόν.

«Τα καταφέραμε», έγραψε η Ίλβα Γιόχανσον, επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

We did it. We have just reached a political agreement on the Pact

on Migration and Asylum #migration

— Ylva Johansson (@YlvaJohansson) December 20, 2023

Οι πέντε νόμοι της ΕΕ στους οποίους συμφώνησαν η ισπανική προεδρία και το κοινοβούλιο αφορούν όλα τα στάδια της διαχείρισης του ασύλου και της μετανάστευσης, από τον έλεγχο των παράτυπων μεταναστών κατά την άφιξή τους στην ΕΕ, τη λήψη βιομετρικών δεδομένων, τις διαδικασίες υποβολής και διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου, τους κανόνες για τον καθορισμό του κράτους μέλους που είναι υπεύθυνο για τη διεκπεραίωση μιας αίτησης ασύλου, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και τον τρόπο χειρισμού καταστάσεων κρίσης, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων εργαλειοποίησης των μεταναστών - ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο της ΕΕ.

«Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέτυχαν σημαντική πρόοδο στη μεταρρύθμιση για τη βελτίωση του συστήματος μετανάστευσης και ασύλου της ΕΕ. Επετεύχθη πολιτική συμφωνία για τους πέντε φακέλους του νέου Συμφώνου της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το 'Ασυλο», σημείωσε η ισπανική προεδρία σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.

ΕΛΚ: Η ΕΕ θα ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της

Ο Tomas Tobé, μέλος του κεντροδεξιού ΕΛΚ (EPP), δήλωσε ότι «οι νέοι κανόνες θα μας επιτρέψουν να ανακτήσουμε τον έλεγχο των εξωτερικών μας συνόρων και να μειώσουμε τη μεταναστευτική πίεση προς την ΕΕ», ενώ ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Jeroen Lenaers - εκπρόσωπος της ομάδας του ΕΛΚ για τις εσωτερικές υποθέσεις - περιέγραψε τα στοιχεία της συμφωνίας ως εξής:

Το σύμφωνο σκοπεύει να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της ΕΕ. Εναπόκειται στις κυβερνήσεις της ΕΕ και όχι στους διακινητές να αποφασίζουν ποιος εισέρχεται στην Ευρώπη. Γι' αυτό, κάθε μέρος του Συμφώνου για τη Μετανάστευση είναι εξίσου σημαντικό.

Οι νέοι κανόνες του Eurodac θα επιτρέψουν τη σωστή ταυτοποίηση, συμβάλλοντας στην πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης και της μη εγκεκριμένης μετακίνησης μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Παράλληλα, οι νέοι εναρμονισμένοι κανόνες για τους ελέγχους ασφαλείας θα ελέγχουν αποτελεσματικά όλους τους παράτυπα εισερχόμενους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Στα εξωτερικά σύνορα, θα γίνεται σαφής διάκριση μεταξύ εκείνων που χρήζουν διεθνούς προστασίας και εκείνων που δεν χρήζουν.

Όσοι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια και όσων οι αιτήσεις για διεθνή προστασία έχουν χαμηλές πιθανότητες επιτυχίας θα πρέπει να περάσουν από συνοριακή διαδικασία, εξασφαλίζοντας την υποστήριξη όσων έχουν πραγματική ανάγκη προστασίας και την αποτελεσματική επιστροφή όσων δεν έχουν.

«Μαύρη μέρα για την ΕΕ» λέει η ομάδα της Αριστεράς

Σχολιάζοντας τη πολιτική συμφωνία για το σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο, η ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μίλησε για «μια σκοτεινή ημέρα για την ΕΕ».

Το Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο που μόλις συμφωνήθηκε, σηματοδοτεί το θάνατο του ατομικού δικαιώματος στο άσυλο στην Ευρώπη.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη επίθεση στα δικαιώματα ασύλου και μετανάστευσης από την ίδρυση της ΕΕ - σημειώνεται.

⚫️ A dark day for the EU.

The Pact on Migration & Asylum just agreed, marks the death of the individual right to asylum in Europe.

This is the most significant attack on asylum & migration rights since the EU was founded.

Our full reaction to follow ?#FightFortressEurope pic.twitter.com/4SqUstjO5C

— The Left in the European Parliament (@Left_EU) December 20, 2023

«Το σύμφωνο εδραιώνει πολιτικές που μετατρέπουν τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο»

Η συμφωνία για τη μετανάστευση είναι «ανεφάρμοστη», σημειώνουν - από την άλλη πλευρά - οι Πράσινοι, εγείροντας ανησυχίες για τα δικαιώματα

Η ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε σήμερα το πρωί ότι η πολιτική συμφωνία για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι «ανεφάρμοστη και παγιώνει πρακτικές που υπονομεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα".

Ο Βέλγος ευρωβουλευτής Philippe Lamberts, συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων, δήλωσε ότι «οι σημερινές συμφωνίες εδραιώνουν ξεπερασμένες ιδέες για τη διαχείριση της μετανάστευσης και δεν λαμβάνουν υπόψη την πραγματικότητα στα σύνορα της ΕΕ τόσο επί του εδάφους όσο και στη θάλασσα».

Η νέα συμφωνία «θα υπονομεύσει το δικαίωμα στο άσυλο, το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε και πρόσθεσε:

Αντί να αναζητούν ανθρώπινες και πρακτικές λύσεις για την ομαλή και ασφαλή διαχείριση της μετανάστευσης, τα κράτη μέλη της ΕΕ ακολουθούν επικίνδυνες πολιτικές που μετατρέπουν τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο. Δυστυχώς, το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων θα εδραιώσει αυτή την προσέγγιση.

Αυτό που χρειαζόμασταν με αυτό το Σύμφωνο ήταν η πλήρης αναθεώρηση των κανόνων και η υποχρεωτική μετεγκατάσταση. Παρά τον νέο δεσμευτικό μηχανισμό αλληλεγγύης στο δίκαιο της ΕΕ, οι ελλείψεις του είναι έντονες - η αλληλεγγύη σημαίνει πλέον επιτήρηση των συνόρων εντός της ΕΕ, η μετεγκατάσταση δεν έχει προτεραιότητα και δεν υπάρχουν ειδικές διαδικασίες αλληλεγγύης για την έρευνα και διάσωση.

Ο Lamberts υπογράμμισε επίσης ότι «η κράτηση μεταναστών, παιδιών και οικογενειών στα σύνορα είναι εντελώς απαράδεκτη».

Keywords
Τυχαία Θέματα