Η Βουλγαρία «βλέπει» την Βόρεια Μακεδονία όπως η Ρωσία την Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας επιτέθηκε στη Βουλγαρία και τη συνέκρινε με τη Ρωσία.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, επιτέθηκε δημοσίως στη Βουλγαρία, συγκρίνοντας την με τη Ρωσία, αναφέρει η Εθνική Τηλεόραση της Βουλγαρίας, σύμφωνα με το novinite.

Ο Κοβατσέφσκι και η αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας, Ιλιάνα Γιότοβα, αντάλλαξαν επικρίσεις κατά τη σύνοδο

κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας.

Εκεί, η Γιότοβα εκπροσώπησε τη Βουλγαρία σε μια άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη στήριξη της Ουκρανίας.

«Ο τρόπος ομιλίας, που χρησιμοποιείται ευρέως από τη Βουλγαρία έναντι της Βόρειας Μακεδονίας, δυστυχώς, μοιάζει πολύ με τον τρόπο που μιλάει η Ρωσική Ομοσπονδία για την Ουκρανία. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ψευδείς και αβάσιμες κατηγορίες χρησιμοποιούνται κακόβουλα για πολιτικούς σκοπούς σε αυτή την κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της Ευρώπης».

«Η Βόρεια Μακεδονία αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένα επιτυχημένο παράδειγμα μιας λειτουργικής πολυεθνικής κοινωνίας και δημοκρατίας.

Όλοι οι διεθνείς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβεβαιώνουν το γεγονός αυτό στις εκθέσεις τους. Οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν σε αυτή τη συνάντηση από τον εκπρόσωπο της Βουλγαρίας είναι εντελώς αβάσιμες και προέρχονται από μια χώρα που δείχνει ασέβεια προς τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τα πρότυπα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Κοβάτσεφσκι.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, του μεγαλύτερου οργανισμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ήπειρο, η Γιότοβα έθεσε το θέμα των δικαιωμάτων των Βουλγάρων στη Βόρεια Μακεδονία.

Ακολουθούν τα λόγια της στο φόρουμ:

«Θέλω να αναφερθώ στο θέμα των δικαιωμάτων των Βουλγάρων στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Μιλάω για τα δικαιώματά τους, τα οποία παραβιάζονται συστηματικά, δεν αναγνωρίζονται, για τους Βούλγαρους που υφίστανται παρενοχλήσεις και περιορισμούς. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας πρόκειται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ. Μόλις πριν από λίγους μήνες, ένας νεαρός άνδρας στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ξυλοκοπήθηκε επειδή δήλωσε την εθνοτική βουλγαρική του ταυτότητα. Βουλγαρικά κλαμπ καίγονται, ψηφίστηκε νόμος που ουσιαστικά τους απαγορεύει τη λειτουργία τους.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, δεν επετράπη σε Βούλγαρο ευρωβουλευτή να εισέλθει στην Βόρεια Μακεδονία με αφορμή μια ιστορική γιορτή και να τιμήσει ένα στρατιωτικό νεκροταφείο. Αυτό δείχνει μια σοβαρή πρόκληση απέναντι στις ευρωπαϊκές μας αξίες, όπως η ενότητα, η αλληλεγγύη και ο αμοιβαίος σεβασμός. Η πιο επικίνδυνη τάση είναι η ρητορική μίσους, η οποία είναι ευρέως διαδεδομένη όσον αφορά μια γειτονική χώρα που είναι μέλος τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του Συμβουλίου της Ευρώπης - τη χώρα μου, τη Βουλγαρία».

Σύμφωνα με τον Κοβάτσεφκσι, οι κατηγορίες της Βουλγαρίας είναι αβάσιμες.

Ωστόσο, το περασμένο καλοκαίρι, οι δύο χώρες κατέληξαν σε μία συμφωνία, στη βάση μιας πρότασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η Σόφια θα άρει το βέτο που έχει θέσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι η Βόρεια Μακεδονία θα προχωρήσει σε τροποποίηση του Συντάγματός της, με τη συμπερίληψη σε αυτό της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα.

#ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ #ΒΟΡΕΙΑ_ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Ρωσία, Ουκρανία,voulgaria, voreia makedonia, rosia, oukrania