Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca δίνει λύση στο μεγάλο αγκάθι του εμβολιασμού

To εμβόλιο της AstraZeneca παρέχει προστασία που φτάνει το 76% έως και 3 μήνες μετά την πρώτη δόση, μία είδηση που είναι πολύ σημαντική για την γρηγορότερη επίτευξη της ανοσίας.

Αν και έχει σχεδιαστεί για δύο δόσεις, από την πρωτογενή ανάλυση δεδομένων της 3η φάσης των κλινικών δοκιμών για το εμβόλιο COVID της Astrazeneca  διαπιστώθηκε ότι έχει 76% αποτελεσματικότητα μετά την πρώτη δόση. Η προστασία αυτή διατηρήθηκε με τη δεύτερη δόση και μάλιστα, αυξήθηκε στο 82% όταν χορηγήθηκε σε απόσταση 12 εβδομάδων ή περισσότερο.

Ωστόσο,

όταν η δεύτερη δόση χορηγήθηκε λιγότερο από έξι εβδομάδες μετά την αρχική δόση, η αποτελεσματικότητα δεν ξεπέρασε το 54,9%. Ας σημειωθεί ότι στις οδηγίες του EMA, αναφέρεται ότι η 2η δόση του εμβολίου  πρέπει να δίνεται σε απόσταση 4 έως 12 εβδομάδων από την πρώτη.

«Αυτές οι αναλύσεις δείχνουν ότι η υψηλότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου επιτυγχάνεται με μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης, και ότι μια εφάπαξ δόση εμβολίου είναι εξαιρετικά αποτελεσματική κατά τις πρώτες 90 ημέρες, παρέχοντας περαιτέρω υποστήριξη για την τρέχουσα πολιτική», ανέφερε η μελέτη.

Η Βρετανία, ήδη χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως και της Pfizer με απόσταση 12 εβδομάδων. Ωστόσο, η Pfizer έχει τονίσει ότι το δικό της εμβόλιο θα πρέπει να δίνεται με απόσταση 21 ημερών σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της. 

To News4health εξηγεί γιατί αυτή η είδηση είναι τοσο σημαντική
Keywords
Τυχαία Θέματα