Αιχμές Σκέρτσου για μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων: «δεν πρέπει να τρελαίνουμε τον κόσμο με μέτρα»

«Είμαστε σε ένα χρόνο σε αυτή την περιπέτεια, αυτό είναι ένα μήνυμα και προς τα μέλη της επιτροπής την οποία τιμώ και τιμώ τον καθένα προσωπικά αλλά και προς τους πολιτικούς ή τους δημοσιογράφους όσους έχουν δημόσιο βήμα, δεν πρέπει να τρελαίνουμε τον κόσμο με μέτρα». Με αυτή την φράση σε συνέντευξη του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κος Άκης Σκέρτσο αφήνει αιχμές για τις δηλώσεις διαφόρων μελών της επιτροπής λοιμωξιολόγων που εμφανίζονται στα ΜΜΕ

« Πρέπει να σεβαστούμε την κούραση της κοινωνίας. Είμαστε σε ένα χρόνο σε αυτή την

περιπέτεια, αυτό είναι ένα μήνυμα και προς τα μέλη της επιτροπής την οποία τιμώ και τιμώ τον καθένα προσωπικά αλλά και προς τους πολιτικούς ή τους δημοσιογράφους όσους έχουν δημόσιο βήμα, δεν πρέπει να τρελαίνουμε τον κόσμο με μέτρα. Έχουμε βάλει μια διαδικασία η οποία λεει ότι κάθε εβδομάδα, ειδικά σε αυτή την δύσκολη περίοδο των δύο χειμερινών μηνών όπου υπάρχει έξαρση των ιώσεων, έχουμε βάλει μια διαδικασία ότι κάθε εβδομάδα αξιολογούν τα στοιχεία, γίνεται μια κατάταξη του επιδημιολογικού φορτίου σε κάθε περιφερειακή ενότητα, αυτό γίνεται κάθε Τετάρτη. Τα στοιχεία αυτά προσκομίζονται στην επιτροπή κάθε Παρασκευή και η επιτροπή βγάζει τις εισηγήσεις τις οποίες κάνει προς την κυβερνηση και οι οποίες κατά τεκμήριο υιοθετούνται. Άρα οποιαδήποτε σεναριολογία για το τι πρόκειται να γίνει θα ήταν καλό να αποφεύγεται γιατί δημιουργείται μια σύγχυση στην κοινωνία» τόνισε στην συνεντευξη του ο κ. Σκέρτσος στον ρ/σ Παραπολιτικά και συμπλήρωσε «Πρέπει όλοι να δείξουμε το μέγιστο δυνατό σεβασμό στη θεσμική διαδικασία λειτουργίας ενός συλλογικού επιστημονικού οργάνου όπως είναι η επιτροπη, και τα ίδια τα μέλη της επιτροπής πρέπει να δείχνουν σεβασμό στο όργανο στο οποίο συμμετέχουν. Εγώ ως πολίτης μιλάω αυτή τη στιγμή, θα ήθελα τα μέλη της επιτροπής να τοποθετούνται πρωτίστως εντός της επιτροπής και να εκφράζονται δια των συλλογικών τους αποφάσεων.»

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι «δεν πρέπει να δημιουργούμε κάποια εικόνα πανικού ή μια στρεβλή πραγματικότητα σε σχέση με τον εμβολιασμό των υγειονομικών πρέπει να κοιτάμε πρώτα τα στοιχεία και μετά να βγάζουμε συμπεράσματα. Τα δεδομένα λένε ότι ως σήμερα έχουν εμβολιαστεί 103.778 υγειονομικοί, είναι ένας πολύ υψηλός αριθμός, είναι περίπου το 1/3 των συνολικών εμβολιασμών που έχουν γίνει ως σήμερα στη χώρα. Άρα ο υγειονομικός πληθυσμός προσέρχεται στη διαδικασία, στην εκστρατεία του εμβολιασμού με μεγάλη πειθαρχία. Αν υπάρχουν περιπτώσεις μεμονωμένες ή νοσοκομεία στα οποία δεν έχει γίνει αυτό είμαστε εδώ για να το δούμε, για να εξετάσουμε και να μιλήσουμε γιατί μπορεί να έχει συμβεί αυτό, με το υγειονομικό προσωπικό, να εξηγήσουμε με πειθώ. Είναι μια διαδικασία όπου πρέπει να κερδίσουμε με τη μάχη των επιχειρημάτων απέναντι που σε αυτούς που εύλογα μπορεί να είναι δύσπιστοι ως προς την καταλληλότητα ή τη χρησιμότητα του εμβολίου.»

Ερωτηθείς αν συζητάει η κυβέρνηση την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ο υφυπουργός ανάφερε ότι αυτό είναι κατι που το έχουμε βάλει σαν αρχή εξαρχής, όχι μόνο εμείς, σε καμία χώρα δεν έχει μπει υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό, σε καμία ειδικότερη ομάδα του πληθυσμού άρα αυτό είναι κάτι από το οποίο δεν θα αποκλίνουμε. Εδώ πρέπει να σκεφτούμε και το εξής, είναι μια πάρα πολύ δύσκολη διαδικασία αυτή η οποία δεν πρέπει να εξελιχτεί σε ένα πεδίο μάχης μεταξύ των αρνητών του εμβολίου και αυτών που πιστεύουν στο εμβόλιο. «Τα νοσοκομεία μας αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε μια πολύ μεγάλη κρίση δημόσιας υγείας, τη μεγαλύτερη των τελευταίων 100 χρόνων, το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε θα ήταν να δημιουργήσουμε ένα ρήγμα μεταξύ των υγειονομικών.»

Ερωτηθείς αν είναι εξασφαλισμένη η δεύτερη δόση του εμβολίου σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί από τους 338.000 εμβολιασμούς που έχουν γίνει οι 62.000 έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση άρα 62.000 συμπολίτες μας αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο δρόμο για την ανοσία. Η στρατηγική που έχουμε ακολουθήσει και το έχουμε πει επανειλημμένα αυτό, είναι ότι πάμε σχετικά πιο συντηρητικά βήματα ή πηγαίναμε στην αρχή ακριβώς γιατί γνωρίζαμε ότι θα υπάρχει αβεβαιότητα ως προς τις παραδόσεις των εμβολίων άρα εμβολιάζαμε, συγκριτικά με άλλες χώρες που πήγαιναν πιο επιθετικά, λιγότερους συμπολίτες μας ώστε να υπάρχει με βάση τις παραδόσεις και τις δεσμεύσεις που έχουμε από τις φαρμακοβιομηχανίες εξασφαλισμένη η δεύτερη δόση. Άρα ναι, είναι εξασφαλισμένη η δεύτερη δόση όποιου έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, υπάρχουν ικανά αποθέματα για αυτούς.

«Με βάση τις ανειλημμένες δεσμεύσεις γιατί όπου υπάρχουν δεσμεύσεις υπάρχουν και συμβατικές υποχρεώσεις έναντι του κράτους που λαμβάνει αυτά τα εμβόλια, άρα με βάση αυτές τις δεσμεύσεις που συμβατικά πλέον υποχρεώνουν τις εταιρείες να παραδώσουν η Ελλάδα έχει εξασφαλισμένες τις δεύτερες δόσεις ως και το τέλος Μαρτίου από εκεί και πέρα για το δεύτερο τρίμηνο του 2021 έχουν ξεκινήσει να γίνονται κάποιες ανακοινώσεις από την πλευρά των εταιρειών αλλά περιμένουμε ένα πιο οριστικό χρονοδιάγραμμα σε σχέση με τις παραδόσεις που πιστεύουμε ότι θα είναι πολύ μαζικότερες από αυτές που έχουμε λάβει το πρώτο τρίμηνο.»

Keywords
Τυχαία Θέματα