Φωτιά στην Πεντέλη: Σε ύφεση το κύριο μέτωπο, μάχη με διάσπαρτες μικροεστίες, κίνδυνος αναζωπυρώσεων λόγω ισχυρών ανέμων

Η πυρκαγιά της Πεντελης είναι σε ύφεση, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και οι δυνάμεις εξακολουθούν να εργάζονται για να σβήσουν όλες τις μικροεστίες και να εξαλείψουν τον κίνδυνο αναζωπυρωσεων.

Η πυρκαγιά της Πεντελης μπορεί να είναι σε ύφεση, και να μην υπάρχει ενεργό μέτωπο ωστόσο, μικρές εστίες παραμένουν σε Διώνη, Δασαμάρι και ακόμη μικρότερες σε Ανθουσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι. Πολύ ισχυρές δυνάμεις και 19 εναέρια μέσα συνεχίζουν να επιχειρούν για τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς. Σε όλη την υπόλοιπη περίμετρο της πυρκαγιάς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενεργές εστίες.

Το έργο

των Πυροσβεστών συνδράμουν στελέχη Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, ιδιώτες εθελοντές και εθελοντικές οργανώσεις.

Σημαντικό ρόλο παίζουν η Ελληνική Αστυνομία που συνεχίζει την επιτήρηση των περιοχών και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι Δασικές Υπηρεσίες που συνδράμουν στη διάνοιξη ασφαλών ζωνών και λωρίδων, ενώ τα νοσοκομεία της Αττικης ήταν και είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, όπως και το ΕΚΑΒ. Ο ΔΕΔΔΗΕ επιθεωρεί και αποκαθιστά ήδη τις βλαβες που παρουσιάστηκαν στο δίκτυο του και τις κολώνες που κάηκαν.

Όλες οι φάσεις των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται υπό το συντονισμό της διυπουργικής ομάδας (task force) Πολιτικής Προστασίας.

Οι πυροσβέστες πάντως δίνουν μάχη με το χρόνο καθώς παρά τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού στα ενεργά μέτωπα.

ΕΛΑΣ: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία οχημάτων στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην Πεντέλη

Κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην Πεντέλη, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΛΑΣ.

Ήδη, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά, η αστυνομία έθεσε σε εφαρμογή κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Πάντως, επικρατεί αισιοδοξία για τον έλεγχο της φωτιάς, ενώ νεότερη ενημέρωση θα γίνει στις 15:00 το μεσημέρι από τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής.

Η μέση ένταση των ανέμων θα είναι στα 7 μποφόρ έως το απόγευμα

Νέα ενημέρωση για την εξέλιξη των ανέμων και την πιθανή συμπεριφορά της μεγάλης πυρκαγιάς στην Πεντέλη εξέδωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr:

• Η μέση ένταση των βόρειων ανέμων που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς θα διατηρηθεί στα 7 μποφόρ έως και νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης 20.07.2022 (15:00-17:00). Οι ριπές των ανέμων θα παραμείνουν στα 70 - 80 km/h.
• Σταδιακή εξασθένηση των βόρειων ανέμων αναμένουμε από αργά το απόγευμα της Τετάρτης 20.07.2022 (19:00-20:00), οπότε και η ένταση τους αναμένεται να υποχωρήσει στα 4-5 μποφόρ.
• Επισημαίνεται ότι από την αλληλεπίδραση του ανέμου με το έντονο ανάγλυφο της περιοχής, η ένταση των ανέμων αναμένεται να είναι τοπικά υψηλότερη.
• Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι οι ισχυρές ριπές του ανέμου αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών, ανεξάρτητων από το κύριο μέτωπο), διευκολύνοντας την παραγωγή και μεταφορά καυτρών.

{https://twitter.com/KolydasT/status/1549638469038837761?s=20&t=7y-CEQA7fWedSGOMgI6GZQ}

Νέα ενημέρωση από το ΕΚΑΒ

Με Ασθενοφόρα, Κινητές Ιατρικές Μονάδες και Όχημα του ΕΤΙΚ (Ειδικό τμήμα Ιατρικής των Καταστροφών) έχουν διακομισθεί συνολικά 34 ασθενείς σε Νοσοκομεία ενώ έχουν παρασχεθεί πρώτες βοήθειες χωρίς διακομιδή σε 17 πολίτες.
Διακομιδές ΕΚΑΒ: Σύνολο: 34

Αναλυτικά:

1 στο Γ. Γεννηματάς,
5 στο Ιπποκράτειο,
23 στον Ερυθρό Σταυρό,
1 στο Σωτηρία,
1 στο ΚΑΤ ενώ 3 Πυροσβέστες με αναπνευστικά & ελαφρείς τραυματισμούς διακομίσθηκαν στο 251 ΓΝΑ

Εκκενώσεις πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Από τις εκκενώσεις που έγιναν

α) από τις Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αρήτη» (Πεντέλης και Τυρνάβου, Γέρακας),

β) από το Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» (Πωγωνίου 2, Παλλήνη Αττικής) και από την Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εφέστια» (Εθ. Αντιστάσεως 80, Γέρακ το ΕΚΑΒ διακόμισε σε Νοσοκομεία μόνο τους φιλοξενούμενους που είχαν ανάγκη
3 στον οίκο ευγηρίας Θάλπη (Άγιος Στέφανος) ενώ οι υπόλοιποι εκκενώθηκαν με ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο

Σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, πολύ υψηλός θα είναι και αύριο, Πέμπτη, ο κίνδυνος πυρκαγιάς στις εξής περιοχές:

Αττική,
Κύθηρα,
νότια Εύβοια,
Αργολίδα,
Κορινθία,
Λακωνία
Σάμος,
Ικαρία,
Χίος,
Ψαρά

{https://twitter.com/GSCP_GR/status/1549689665858506752?s=20&t=5FEafeKSU6rQmlFYbZVCcw}

#ΦΩΤΙΑ #ΠΕΝΤΕΛΗ #ΥΦΕΣΗ #ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΕΙΣ #ΜΠΟΦΟΡ #ΑΝΕΜΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα