Φωτιά στην Εύβοια: Ολονύκτια μάχη για να σωθούν σπίτια και περιουσίες, καπνοί παντού και ρεύμα... πουθενά

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες από εθελοντές και πυροσβέστες για 6ο συνεχόμενο βράδυ στην Εύβοια, ώστε να σωθούν σπίτια και περιουσίες. Η φωτιά στο βόρειο τμήμα του νησιού έχει οδηγήσει στην εκκένωση δεκάδων χωριών και τους κατοίκους στους δρόμους και χωρίς ρεύμα. Μεγάλες οι ζημιές σε Γούβες, Γερακίου, Γαλατσώνα, μικρότερες στο Πευκί.

Το ένα μετά το άλλο, χωριά στην Εύβοια κυκλώνονται από τις φλόγες, την ίδια ώρα που πυροσβέστες και εθελοντές μάχονται για να περιορίσουν τα μέτωπα. Τα χωριά Ελληνικά, Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Πευκί,

Μονοκαρυά, Καματριάδες και Γαλατσάδες βρίσκονται σε πύρινο κλοιό από το πρωί της Κυριακής, το πρωί.

Μαίνεται η φωτιά στις Γούβες όπου επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντές. Ο αέρας έχει κοπάσει, ωστόσο πρόκειται για ένα δύσκολο μέτωπο. Η φωτιά καίει σε αρκετά κοντινή απόσταση από τα πρώτα σπίτια των Γουβών, ενώ το χωριό δεν έχει ρεύμα και ακούγονται συνεχώς μικρές εκρήξεις κατά τη διάρκεια της νύχτας

Τις τελευταίες ώρες, κάτοικοι στο Αρτεμίσιο και στις Γούβες αντιστέκονται και τα χωριά αντέχουν. Περιφερειακά, σπίτια έχουν καεί, αλλά οι πυρήνες των χωριών παραμένουν αλώβητοι. Την ίδια ώρα, στις Γούβες, το Αγριοβότανο, τη Μονοκαρυά και το Πευκί η αντίσταση των εθελοντών και των κατοίκων κράτησε μεγάλο μέρος των χωριών ανέπαφο.

Αντίθετα, οι αναζωπυρώσεις ήταν πολλές σχεδόν σε όλη την έκταση των καμένων περιοχών και πιο συγκεκριμένα σε Αγία Άννα, Βασιλικά, Ψαροπούλι, Άγιο Νικόλαο, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις σήμανε συναγερμός.

Παράλληλα, αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν στα χώρια Κερασοχώρι, Μηλιές, Κρυονερίτης και Αγδίνες, αλλά οι δυνάμεις πυρόσβεσης απέτρεψαν την εξάπλωσή τους. Στο νότιο μέτωπο, προβλήματα εντοπίζονται στα χωριά Τρούπι, Καλύβια και Σπαθάρι.

Η πυροσβεστική, με τη βοήθεια δυνάμεων που έστειλαν ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και κατοίκων, έδωσαν μάχη να κρατήσουν τις φλόγες για να μην επεκταθούν στο όρος Καντήλι. Τις τελευταίες ώρες, καθώς η φορά των ανέμων έχει αλλάξει, χρειάστηκαν αρκετές παρεμβάσεις.

Πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής και άλλες δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε καίρια σημεία εν αναμονή των πτήσεων εναέριων μέσων το ξημέρωμα. Εξάλλου, τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση συνεχίζονται. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ δεν προλαβαίνουν να αποκαταστήσουν τις βλάβες, ενώ δρόμοι είναι αδιάβατοι, είτε από κολώνες και καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν πέσει, είτε από αναζωπυρώσεις της φωτιάς.

Όσον αφορά τα στρέμματα γης που έχουν καεί στην Εύβοια, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ξεπερνουύν τα 500.000, ενώ η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται.

Η κατάσταση στο μέτωπο της φωτιάς

Στις 23:00 σε πύρινο κλοιό βρίσκονται σπίτια στο Καστρί, ενώ νωρίτερα οι φλόγες πέρασαν μέσα από το Πευκί και τις Γούβες, όπου πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι έδωσαν ηρωική μάχη για να σώσουν σπίτια και περιουσίες.

Τόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις, όσο οι εθελοντές, μαζί με τους κατοίκους, έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες όταν οι φλόγες μπήκαν στο Πευκί, ενώ παρόντες ήταν ο δήμαρχος Γιάννης Κοτζιάς και ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός, οι οποίοι ζητούσαν νέες δυνάμεις για να υπερασπιστούν τον οικισμό.

Ακόμη και την ύστατη στιγμή δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες, ενώ ο περιφερειακός δρόμος του οικισμού λειτούργησε ως ζώνη πυροπροστασίας. Η φωτιά άφησε στο πέρασμά της καμένα τα τεράστια πεύκα. Τα σπίτια στον οικισμό υπέστησαν ελάχιστες ζημιές, χάρη στην σκληρή μάχη των κατοίκων και των πυροσβεστών.

Δεν συνέβη το ίδιο σε Γούβες, Γερακίου και Γαλατσώνα, όπου συγκρατήθηκαν οι φλόγες, αλλά η πυρκαγιά κύκλωσε δυο και τρεις φορές τα χωριά και από διαφορετικές πλευρές προκαλώντας πολλές ζημιές. Το συγκεκριμένο μέτωπο ξεκίνησε από τον Δρυμώνα.

Ακόμη, το μέτωπο από τη Γαλατσώνα και τη Γερακίου, που έκαψε σπίτια, ακολουθεί τη δική του κατεύθυνση προς το ΧΥΤΑ της Ιστιαίας, καθώς οι άνεμοι που πνέουν αυτή τη στιγμή εκεί οδηγούν τις φλόγες.

Σε ό,τι αφορά την Ιστιαία, το μέτωπο απέχει αρκετά, ωστόσο η μάχη που δίνεται στα χωριά Καματριάδες και Γαλατσάδες, παράλληλα με εκείνη που προετοιμάζεται να δοθεί καθώς επιστρέφει ένα άλλο μέτωπο στο χωριό Μονοκαρυά. Αυτά είναι τα σημεία τα οποία θα κρίνουν αν οι φλόγες θα περάσουν προς την Ιστιαία και την Αιδηψό.

Στην περιοχή από τη Μονοκαρυά μέχρι την Ιστιαία βρίσκεται το χωριό Ταξιάρχες. Πρόκειται για μια περιοχή που είναι μία από τα μεγαλύτερα σημεία παραγωγής σύκων στη χώρα και οι κάτοικοι έχουν προετοιμαστεί για να αποφύγουν την καταστροφή.

Δεν δημιούργησαν μόνο ζώνες πυροπροστασίας σχεδόν σε όλη της γεωγραφική έκταση με τα δέντρα συκιάς, αλλά έχουν καθαρίσει και τα περιβόλια τους. Η νύχτα είναι κρίσιμη για τις δύο αυτές περιοχές.

Λιμενικό: Απεγκλωβισμός πέντε ατόμων από την παραλία Μαύρικα Ευβοίας

Με ασφάλεια απεγκλωβίστηκαν από πλωτό σκάφος του Λιμενικού, πέντε πολίτες οι οποίοι προσπάθησαν να αποφύγουν τις φλόγες από την παραλία Μαύρικα Ευβοίας.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Πευκί Ευβοίας, όπου θα παραμείνουν προσωρινά.

Δήμαρχος Ιστιαίας: Καταστροφικές οι εντολές καθολικής εκκένωσης

«Καταστροφικές» χαρακτήρισε τις εντολές καθολικής εκκένωσης των χωριών από την Πολιτική Προστασία, ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς, που κάλεσε τους πολίτες «να μείνουν όρθιοι για να κρατήσουν όρθιο ό,τι μπορούν, για να πιαστούμε από αυτό, να χτίσουμε την αυριανή μέρα».

Μιλώντας στο «OPEN TV», σημείωσε πως «Τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Τα λίγα εναέρια επιχειρούν στο βόρειο μέτωπο. Τα υπόλοιπα μέτωπα τα αντιμετωπίζουμε με τα χέρια μας. Γίνεται ηρωικός αγώνας από τους κατοίκους. Θα παραμείνουμε παρόντες, γιατί πρέπει να κρατήσουμε τον τόπο μας όρθιο.

Αυτή τη στιγμή έχουμε εντείνει την προσπάθειά μας γιατί επιτίθεται η φωτιά προς την περιοχή του Πευκιού που είχε αυξημένη επισκεψιμότητα λόγω τουριστικής περιόδου. Θα είναι τραγικό να μπει η φωτιά στο Πευκί θα είναι οικονομική καταστροφή που θα φέρει τον τόπο δεκαετίες πίσω.

Στο κομμάτι της Ιστιαίας, δεν πρέπει να μπει η φωτιά στην Ιστιαία. Έχουμε την πληροφόρηση ότι έρχονται δυνάμεις απ' όλες τις περιφέρειες της χώρας. Είναι ήδη αργά. Η επόμενη ημέρα θα βρει μια Βόρεια Εύβοια, κοινωνικά, οικονομικά διαφορετική. Όλοι οι κάτοικοι πρέπει να μείνουμε όρθιοι μέχρι τέλους, να κρατήσουμε όρθιο ό,τι μπορούμε για να πιαστούμε από αυτό, να χτίσουμε την αυριανή μέρα.

Η πρακτική των τελευταίων ημερών απέδειξε ότι οι εντολές εκκενώσεις των χωριών καθολικά, όταν δεν υπάρχει δυνατότητα να τα προστατέψει η πυροσβεστική είναι οι ίδιες καταστροφικές».

Η πρακτική των τελευταίων ημερών απέδειξε ότι οι εντολές εκκενώσεις των χωριών καθολικά, όταν δεν υπάρχει δυνατότητα να τα προστατέψει η πυροσβεστική είναι οι ίδιες καταστροφικές».

Keywords
Τυχαία Θέματα