Χατζηγεωργίου: Τα Βαλκάνια πρέπει να αποτινάξουν την εικόνα του φτωχού συγγενή

Την πεποίθηση ότι η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών νομοτελειακά θα οδηγήσει στην προώθηση πολλαπλών οικονομικών και επιχειρηματικών συνεργασιών, όχι μόνο μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και μεταξύ όλων των βαλκανικών κρατών, εξέφρασε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Ελευθερία Χατζηγεωργίου, εγκαινιάζοντας τις εργασίες του 1ου Βαλκανικού Φόρουμ στη Θεσσαλονίκη.

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει την έγκριση χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), αλλά και από άλλους ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, για την προώθηση της κατασκευής μιας σειράς σημαντικών διακρατικών έργων υποδομής στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών.

Μεταξύ αυτών των έργων περιλαμβάνονται, σύμφωνα με την κ. Χατζηγεωργίου, ο εκσυγχρονισμός της σιδηροδρομικής και οδικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Σκοπίων– Βελιγραδίου – Βουδαπέστης, η κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ελλάδα στη Β. Μακεδονία και ακολούθως στη Σερβία, η σιδηροδρομική σύνδεση Μπίτολα (Μοναστήρι)– Φλώρινας, η κατασκευή του κάθετου άξονα στην Εγνατία Οδό, ΚοζάνηΦλώρινα – Μπίτολα – Σκόπια, η δημιουργία εμπορευματικών κέντρων και σταθμών, αλλά και η επαναλειτουργία του πετρελαϊκού αγωγού Θεσσαλονίκης - Σκοπίων.

Κατά την υφυπουργό Εσωτερικών, τα Βαλκάνια πρέπει να αποτινάξουν την εικόνα του φτωχού συγγενή της Ευρώπης, την εικόνα της πυριτιδαποθήκης και των φαντασμάτων του παρελθόντος: «οφείλουμε να κοιτάξουμε το μέλλον κατάματα, να σταθούμε στο ύψος της ιστορικής συγκυρίας που αναδύεται, να αρπάξουμε τις ευκαιρίες και να καταστήσουμε το κοινό μας σπίτι, τα Βαλκάνια, σε διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο παγκόσμιας εμβέλειας, μια εμπορική πύλη - γέφυρα μεταξύ των Βαλκανίων και της ευρωπαϊκής ενδοχώρας με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας».

Σύμφωνα με την κα Χατζηγεωργίου, οι δυνατότητες των Βαλκανίων είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που μπορεί να πιστεύουμε, «γεγονός που αποδεικνύεται και από τον ανταγωνισμό κολοσσών της παγκόσμιας οικονομίας στην περιοχή μας, όπως της Κίνας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (...) Αυτόν τον ανταγωνισμό, εμείς τον χαιρετίζουμε και τον καλωσορίζουμε, αυτόν τον ανταγωνισμό, μαζί με άλλες μεγάλες προοπτικές που διανοίγονται, εμείς πρέπει να τον αναδείξουμε, χτίζοντας γέφυρες και όχι υψώνοντας τείχη. Γέφυρες συνεργασίας και συνανάπτυξης, διακρατικών συμφωνιών και προσεγγίσεων που προάγουν αμοιβαία οφέλη για τα κράτη και τους λαούς μας και μας τοποθετούν στο κέντρο των οικονομικών και γεωπολιτικών εξελίξεων και όχι στο περιθώριο μιας ξεχασμένης γωνιάς της Ευρώπης». Τα Βαλκάνια, πρόσθεσε η υφυπουργός, «βιώνουν πια μια νέα εποχή, σταθερότητας ειρηνικής συμβίωσης και ασφάλειας, μια εποχή σπάνια για το ταραγμένο συγκρουσιακό παρελθόν της».

Βασικοί στόχοι του Φόρουμ, τόνισε, είναι η προώθηση της διαβαλκανικής συνεργασίας τους τομείς της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, καθώς και των υποδομών και δικτύων, η αποτύπωση του υφιστάμενου επιχειρηματικού μοντέλου στους τομείς των μεταφορών, της βιομηχανίας, των τεχνολογιών και της ενέργειας, η εξεύρεση των απαραίτητων χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και η αξιοποίηση του επιχειρηματικού και τεχνολογικού δυναμικού. «Στόχοι που δεν είναι απλές λεζάντες θεωρητικού αναστοχασμού αλλά στέρεες βάσεις κατασκευής μιας σειράς σημαντικών διακρατικών έργων υποδομής στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των δικτύων, όπως η σύνδεση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας με τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη, η Σιδηροδρομική Εγνατία, ο βαλκανικός κλάδος του αγωγού EastMed και η ολοκλήρωση του TAP (Διαδριατικού Αγωγού), με προοπτικές επέκτασης και σε άλλες βαλκανικές χώρες» κατέληξε.

Από σήμερα το 1ο Βαλκανικό Φόρουμ στη Θεσσαλονίκη

Υπουργοί από έξι χώρες συζητούν για υποδομές και δίκτυα συνανάπτυξης - Ελ. Χατζηγεωργίου: Στόχος να σχεδιαστεί το μέλλον και να αναδειχτεί ο ρόλος της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας στα Βαλκάνια

Σήμερα και αύριο υπουργοί από έξι χώρες των Βαλκανίων, καθώς και εκπρόσωποι αναπτυξιακών και επιστημονικών φορέων και επιμελητηρίων θα συζητήσουν στο πλαίσιο του 1ου Βαλκανικού Φόρουμ με θέμα «Διαβαλκανικές υποδομές και δίκτυα συνανάπτυξης, μοχλοί προώθησης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας», για διακρατικές υποδομές που θα συμβάλουν στη συνανάπτυξη της περιοχής.

Στόχος της διοργάνωσης, όπως δήλωσε χθες, μιλώντας στο Flash Radio 99, η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Ελευθερία Χατζηγεωργίου, είναι «μέσω της συνομιλίας με υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών και Υποδομών από έξι χώρες των Βαλκανίων, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να ελεγχθεί το υφιστάμενο επίπεδο των υποδομών και των δικτύων και οι ελλείψεις, να σχεδιαστεί το μέλλον, να υλοποιηθούν τα κατάλληλα έργα και κατ’ επέκταση να αναδειχτεί ο ρόλος της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας στα Βαλκάνια».

Οι εργασίες του φόρουμ θα διεξαχθούν στη συνεδριακή αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» της ΔΕΘ Ηelexpo και θα ανοίξουν με τις ομιλίες της υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Ελευθερίας Χατζηγεωργίου και του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι Αναστάσιος Κουράκης, (α' αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων), Δημήτρης Παπαδημούλης, (αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), Suhejl Fazliu, (υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Βόρειας Μακεδονίας), Τέρενς Κουίκ (υφυπουργός Εξωτερικών Ελλάδας), Γιάννης Μπουτάρης (δήμαρχος Θεσσαλονίκης), Gregory W. Pfleger Jr (γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη), Walter Stechel, (γενικός πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη), Ιωάννης Σταύρου, (αντιπρόεδρος - εκτελεστικός του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος), Παντελής Φιλιππίδης αντιπρόεδρος Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας), Γρηγόρης Τάσιος, (αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων).

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα