Μπλίνκεν: «Σκόπιμα ανησυχεί η Τουρκία για την ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ»

«Προσδοκούμε να ενταχθεί η Σουηδία τον Ιούλιο στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, επεσήμανε ότι είναι σημαντικό για κάθε χώρα-μέλος (του ΝΑΤΟ) να εκφράζει τις ανησυχίες και τα προβλήματά της στο πλαίσιο της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και δήλωσε:

«Το να είσαι μέλος του ΝΑΤΟ

σημαίνει ότι οι άλλοι υποστηρίζουν τα μέλη που δέχονται επίθεση βάσει του άρθρου 5.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, η Τουρκία μπόρεσε να εκφράσει κάποιες ανησυχίες σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας».

Ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία και η Σουηδία θα συνομιλήσουν αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το CNN Turk, ερωτηθείς πώς η έκδοση ενός προσώπου που δήλωσε ότι συνδέεται με την τρομοκρατική οργάνωση PKK στην Τουρκία από τη Σουηδία θα επηρεάσει τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ, ο Μπλίνκεν δήλωσε:

«Από ιστορική άποψη, οι διαδικασίες ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας εξελίχθηκαν πολύ, πολύ γρήγορα».

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι είναι σκόπιμο η διαδικασία αυτή να είναι γρήγορη λόγω του γεγονότος ότι οι δύο χώρες είναι εταίροι στο ΝΑΤΟ για μεγάλο χρονικό διάστημα, της ένταξής τους στην ΕΕ και της απειλής της Ρωσίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Επιπλέον δήλωσε ότι και οι δύο χώρες έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της Τουρκίας:

«Άλλοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η Σουηδία πρέπει να συμπεριληφθεί επίσημα στο ΝΑΤΟ. Η προσδοκία μας είναι ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο».

Τον Ιούλιο η συνάντηση Τουρκίας - Σουηδίας

Η τέταρτη συνάντηση του Μόνιμου Κοινού Μηχανισμού, που συστάθηκε σύμφωνα με την Τριμερή Συμφωνία, στην οποία θα συμμετάσχουν οι αντιπροσωπείες της Τουρκίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας και του ΝΑΤΟ, θα φιλοξενηθεί από τον Πρέσβη, Akif Çağatay Kılıç, Επικεφαλής Σύμβουλο του Προέδρου της Δημοκρατίας, στις 14 Ιουνίου 2023 στις 09:00 στην Άγκυρα.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο επικεφαλής του γραφείου του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΝΑΤΟ, ο υφυπουργός του Υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας ως επικεφαλής της σουηδικής αντιπροσωπείας και ο υφυπουργός του Υπουργείου Εξωτερικών της Φινλανδίας ως επικεφαλής της φινλανδικής αντιπροσωπείας.

#ΑΝΤΟΝΙ_ΜΠΛΙΝΚΕΝ #ΤΟΥΡΚΙΑ #ΣΟΥΗΔΙΑ #ΝΑΤΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα