Αναβάθμιση των πλοηγικών υπηρεσιών σε όλα τα λιμάνια

Σε μια προσπάθεια να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες σε όλα τα λιμάνια της χώρας, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προχωρά σε πλήρη αναδιοργάνωση της πλοηγικής υπηρεσίας, με την ολοκλήρωση της ανακατασκευής των πέντε πλοηγίδων που βρίσκονται ήδη σε χρήση στο λιμάνι του Πειραιά, τη ναυπήγηση επτά νέων σκαφών, την αύξηση των οργανικών θέσεων του μόνιμου προσωπικού και τη σύσταση διεύθυνσης.

Σημειώνεται ότι η πλοηγική υπηρεσία δεν έχει επιβαρύνει ποτέ έως τώρα τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς

έχει δικά της έσοδα και κεφάλαιο. Οι πλοηγοί κάθε χρόνο οδηγούν μέσα και έξω από το λιμάνι μόνο του Πειραιά, 14.000 πλοία διαφόρων τύπων.

Κατά τη σημερινή παρουσίαση των πέντε πλοηγίδων του Πλοηγικού Σταθμού Πειραιά, οι οποίες εξοπλίστηκαν με νέες μηχανές και ανακατασκευάστηκαν πλήρως, συνολικής αξίας 598.850 ευρώ, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Π. Κουρουμπλής είπε ότι "το 2018 θα είναι ένα χρόνος εξαιρετικά παραγωγικός για όλη τη χώρα σε όλους τους τομείς και πρόκειται να γίνουν πράγματα μετά από μία σημαντική περίοδο προετοιμασιών". Ο υπουργός έκανε λόγο για "απαξίωση της πλοηγικής υπηρεσίας από την προηγούμενη κυβέρνηση" και σε άλλους τομείς, όπως η ναυτική εκπαίδευση.

"Διαδεχθήκαμε μία κυβέρνηση που είχε μια άλλη φιλοσοφία. Αυτό όμως που με εντυπωσιάζει" είπε "είναι ότι ενώ είχαν οι άνθρωποι στο μυαλό τους κάποια πράγματα, δεν τολμούσαν να τα προχωρήσουν. Έστω στη θεωρία που πιστεύεις. Διαπίστωσα μια πλήρη απαξίωση της ναυτικής εκπαίδευσης σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό τη σίτιση και τους καθηγητές. Ενώ είχαν μια άλλη αντίληψη, δεν προχωρούσαν να πουν: εντάξει θέλουμε ιδιωτική εκπαίδευση το προχωράω, παίρνω πάνω μου το κόστος και τελείωσε.Στην πολιτική έτσι είναι τα πράγματα και από εκεί και πέρα η κοινωνία κρίνει".

Πρόσθεσε, επίσης, ότι εργαζόμενοι της υπηρεσίας τον επισκέπτονταν συνεχώς και του έλεγαν "υπουργέ, οι μηχανές χάλασαν και ξοδευόντουσαν όλα αυτά τα χρόνια αρκετά ποσά για επισκευές".

"Για εμάς είναι μια σημαντική ημέρα, καθώς πιστεύουμε ότι η πλοηγική υπηρεσία είναι πολύ χρήσιμη για τα λιμάνια της χώρας και για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών" ανέφερε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης και τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του δημοσίου χαρακτήρα της, αφού όπως είπε "μπορεί να είναι παραγωγική και αποτελεσματική εξασφαλίζοντας με χαμηλό κόστος ανταγωνιστικές υπηρεσίες που θα ευνοήσουν τη λιμενική βιομηχανία".

Μίλησε, επίσης, για απαξίωση της συγκεκριμένης υπηρεσίας από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες, καθώς -όπως είπε- είχε να γίνει από το 2003 προμήθεια εξοπλισμού και από το 2008 πρόσληψη προσωπικού. Είπε ακόμη ότι από το 2014 καταργήθηκαν όλες οι κενές οργανικές θέσεις της υπηρεσίας, με αποτέλεσμα οι 222 θέσεις να γίνουν 110 και να δημιουργηθεί έντονο πρόβλημα στα λιμάνια.

Ο κ. Λαμπρίδης τόνισε ότι όλες αυτές οι ενέργειες "αποδεικνύουν καταφανώς την προσπάθεια των προηγούμενων κυβερνήσεων να οδηγήσουν την πλοηγική υπηρεσία να απωλέσει τον δημόσιο χαρακτήρα της την ίδια στιγμή που στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης οι υπηρεσίες πλοήγησης παρέχονται από δημόσιο φορέα".

Ανέφερε, εξάλλου, ότι μετά την πλήρη ανακατασκευή των πέντε πλοηγίδων, το υπουργείο έχει δρομολογήσει ήδη ενέργειες για την ναυπήγηση επτά νέων σκαφών και την πρόσληψη 39 ατόμων ως έκτακτο ναυτικό προσωπικό. Επίσης, μίλησε για αύξηση των οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού κατά 44 άτομα (16 αρχιπλοιάρχους, 8 κυβερνήτες, 11 μηχανοδηγούς και 9 πρυμνοδέτες).

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με σχέδιο προεδρικού διατάγματος που έχει εκπονήσει το υπουργείο Ναυτιλίας σύντομα αναμένεται και η σύσταση διεύθυνσης της πλοηγικής υπηρεσίας.

"H προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είναι να αναστρέψει αυτή την προσπάθεια που γινόταν πριν για την ιδιωτικοποίηση της πλοηγικής υπηρεσίας. Έχουμε μία συνεχή και συνεπή πολιτική να ενισχύσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα της, γιατί ο δημόσιος χαρακτήρας της πλοηγικής υπηρεσίας μπορεί και να βοηθήσει την ανάπτυξη και την ασφάλεια των λιμανιών της χώρας" είπε από την πλευρά του ο υφυπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.

Πηγή: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα