Ζήτημα αποχώρησης Δ. Καμμένου από την κυβερνητική πλειοψηφία


Αντιμέτωπη με την απώλεια ενός από τους 153 βουλευτές της είναι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καθώς εγείρεται θέμα με τα όσα δήλωσε την Τρίτη ο Δημήτρης Καμμένος για το πόρισμα της Εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

Η κυβέρνηση απέφυγε κάθε σχόλιο, προφανώς μέχρι να υπάρξει επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο.

Αντέδρασε όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα, με μία λιτή και «συγκρατημένη» ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου: «Το σύνολο του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης, η οποία τώρα έχει τον λόγο. Ούτε αόρατο χέρι υπάρχει, ούτε τίποτα μπορεί να μείνει κρυφό από τη δικαιοσύνη. Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο».

Ακόμη πιο ήπια ήταν η αντίδραση του προέδρου της Εξεταστικής επιτροπής Αντώνη Μπαλωμενάκη: «Όσοι συμμετείχαν στις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής γνωρίζουν ότι το τελικό εισηγητικό κείμενο της πλειοψηφίας της εξεταστικής επιτροπής δόθηκε στους εισηγητές των κομμάτων τη Δευτέρα το μεσημέρι, όπως και τα κείμενα των άλλων κομμάτων. Τώρα η ελληνική δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσει εις βάθος όσα έφερε στο φως η εξεταστική. Της έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη».

Μέχρι αργά τη νύχτα δεν υπήρξε καμία τοποθέτηση από την πλευρά των ΑΝΕΛ. Στελέχη τους ωστόσο υπενθυμίζουν ότι ο κ. Δ. Καμμένος διετέλεσε υφυπουργός Μεταφορών και Δικτύων… για δώδεκα ώρες, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, ωστόσο αντικαταστάθηκε εξαιτίας του σάλου που προκάλεσε η ανάσυρση ρατσιστικών και ομοφοβικών σχολίων του στα social media.

Η παραμονή του εκτός κυβέρνησης (ακόμα και μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό) απέδειξε ότι το ρήγμα στις σχέσεις του με σύσσωμο τον ΣΥΡΙΖΑ δεν γεφυρώθηκε ποτέ.

Στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι εάν δεν υπάρξει από πλευράς του κάποια πειστική διευκρίνιση για όσα είπε χθες, η απομάκρυνσή του από τους “153” θα είναι μονόδρομος.

Τον τελικό λόγο θα έχει ο Πάνος Καμμένος – ακόμη και σήμερα. Οι πολύ καχύποπτοι, πάντως, δεν αποκλείουν να έχει πάρει απόφαση ανεξαρτητοποίησης ο ίδιος βουλευτής, προκαλώντας πλήγμα στην κυβέρνηση λίγο πριν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και των σχετικών ψηφοφοριών στη Βουλή – εάν η έκβαση είναι θετική.

Keywords