Συμφωνία - πακέτο επιδιώκει η κυβέρνηση και επιμένει για πολιτική λύση


Συμφωνία-πακέτο για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και καθορισμό του πλαισίου που θα πρέπει να τηρηθεί μετά τη λήξη του Μνημονίου, το 2018, επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση.

Ως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου παρατείνεται η μάχη για την αξιολόγηση, καθώς στο Eurogroup της Πέμπτης η ελληνική πλευρά μπορεί να προσδοκά στην καλύτερη περίπτωση μία απόφαση για επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα και επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.

Στο

Eurogroup της Πέμπτης πυρήνας της ελληνικής πρότασης θα είναι η παράταση του αυτόματου δημοσιονομικού «κόφτη» για το 2019, στον οποίο όμως θα ενταχθούν η μείωση του αφορολόγητου ορίου και των συντάξεων σε περίπτωση που υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η ευρωπαϊκή πλευρά έχει καταστήσει σαφές πως δεν αναμένεται ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup της Πέμπτης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Τζανακόπουλο να σημειώνει πως ορίζοντας για την επίτευξη συμφωνίας είναι το τρέχον τρίμηνο, ώστε να δρομολογηθεί και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έως το τέλος Μαρτίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαμήνυσε πως η Αθήνα δεν πρόκειται να νομοθετήσει προληπτικά νέα μέτρα για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος. Πυρήνας της ελληνικής πρότασης στο Eurogroup, είπε, θα είναι η εφαρμογή του δημοσιονομικού «κόφτη» για έναν επιπλέον χρόνο, δηλαδή και το 2019.

Τους στόχους της ελληνικής πλευράς στη διαπραγμάτευση έθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, επαναλαμβάνοντας πως η Αθήνα δεν πρόκειται να νομοθετήσει προληπτικά νέα μέτρα για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν θα νομοθετηθεί νέος, αυστηρότερος «κόφτης», αλλά απλώς θα παραταθεί ο υφιστάμενος μηχανισμός.

Στη συμφωνία-πακέτο θα πρέπει να περιέχει επίσης η συγκεκριμενοποίηση των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018.

Αυτό σημαίνει, είπε ο κ. Τζανακόπουλος, ότι θα πρέπει να καθοριστεί όχι μόνο το ύψος του στόχου – που σήμερα είναι 3,5% του ΑΕΠ – αλλά και η διάρκεια του στόχου, ο οποίος για την ώρα ορίζεται γενικά ως το «μεσοπρόθεσμο διάστημα» μετά το 2018.

Πολιτική λύση

Ο κ Τζανακόπουλος επανέλαβε τη βούληση της Αθήνας για πολιτική διαπραγμάτευση ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς των θεσμών.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι το βασικό ζήτημα που εμποδίζει το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι πολιτικού χαρακτήρα.

Εάν δεν συμφωνηθούν όλα, δεν θα έχει συμφωνηθεί τίποτα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, εν όψει του Eurogroup της Πέμπτης (26/01), ενώ σημείωσε ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι πολιτικό.

«Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι το βασικό ζήτημα που εμποδίζει το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι πολιτικού χαρακτήρα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Στόχος μας είναι να βρεθεί ένα κοινό σημείο επαφής με τους δανειστές για όλα τα ανοιχτά θέματα.

Βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για τη διαπραγμάτευση.

Δεν πρόκειται να συμφωνηθεί τίποτα διαφορετικό από ότι ισχύει σήμερα για τον δημοσιονομικό κόφτη», υπογράμμισε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να χρειαστεί η ενεργοποίηση του κόφτη , καθώς οι στόχοι βγαίνουν και κυβέρνηση έχει επιτύχει υπεραπόδοση εσόδων.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, διαχωρίζει την ελευθερία του Τύπου και την ασυδοσία της διαπλοκής, όπως αναφέρει.

Keywords
Τυχαία Θέματα