Γερμανικές εκλογές: Το SPD ελπίζει σε «ντέρμπι» του Σουλτς με την Μέρκελ


Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Σε μια κίνηση που προκάλεσε την έξαρση του πολιτικού ενδιαφέροντος στην Ευρώπη προχώρησαν την Τρίτη οι σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας (SPD), με τον τωρινό πρόεδρο τους, υπουργό Οικονομίας και αντικαγκελάριο της απερχόμενης κυβέρνησης, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να ανακοινώνει πως δεν είναι ο υποψήφιος του κόμματος για την καγκελαρία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και να «φωτογραφίζει» ως αντικαταστάτη του τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Η κίνηση

αυτή προκάλεσε εντύπωση στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας, όχι μόνο γιατί όλες οι πληροφορίες ήθελαν τον Γκάμπριελ να αναμετράται με την Μέρκελ. Ο κύριος λόγος είναι πως με την επιλογή του Σουλτς, βρίσκεται ένας υποψήφιος που μπορεί να κοντράρει την ηγέτιδα των χριστιανοδημοκρατών (CDU). Και ακόμα και αν όλα δείχνουν πως η Μέρκελ δεν πρόκειται να δεχθεί κάποια σοβαρή απειλή από τον Σουλτς, είναι δεδομένο πως ο εκπρόσωπος του SPD αναμένεται να πλησιάζει αρκετά στα ποσοστά που θα σημειώσει η Μέρκελ στην εκλογική μάχη της 24ης Σεπτεμβρίου.

Η επιλογή του Σουλτς δεν είναι τυχαία, καθώς οι επικεφαλής του SPD βλέπουν πως ο πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου έχει πολύ μεγαλύτερη απήχηση από τον Γκάμπριελ. Είναι χαρακτηριστικό πως σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Enmid για την εφημερίδα Bild και στο ερώτημα για το ποιος θα ήταν καλύτερος καγκελάριος, οι ερωτηθέντες ψηφοφόροι επέλεξαν κατά 39% την Μέρκελ από τον Σουλτς που συγκέντρωσε το 38%. Ενώ στο ίδιο ερώτημα με την τωρινή καγκελάριο και τον απερχόμενο ηγέτη του SPD, το 46 % προτίμησε την Μέρκελ και μόλις το 27% τον Γκάμπριελ.

Ακόμα, τα δημοσιεύματα στη Γερμανία συνδέουν την επιλογή του Σουλτς ως υποψηφίου για την καγκελαρία με το ενδεχόμενο ενός μεγάλου συνασπισμού, χωρίς το CDU, με τη συμμετοχή του SPD, του κόμματος της αριστεράς (Linke) και του κόμματος των Πράσινων - Οικολόγων. Σενάριο που δύσκολα έχει πολιτικό μέλλον, λαμβάνοντας υπόψιν τόσο τις διαφοροποιήσεις μεταξύ των τριών κομμάτων και κυρίως, τη δυναμική που αναμένεται να έχουν μετά από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Με τα ποσοστά του ακροδεξιού «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) να εδραιώνονται στις δημοσκοπήσεις, φαντάζει ως απίθανο η πλάστιγγα να γείρει προς τα κεντροαριστερά, ενώ φαίνεται να κλίνει προς τα (ακρο)δεξιά.

Με την επιλογή του Σουλτς για την καγκελαρία, το SPD επιλέγει να φορέσει το «κατά της λιτότητας» προσωπείο του, καθώς ο Γερμανός πολιτικός έχει σταθεί στο παρελθόν αρκετά επικριτικά κατά των πολιτικών του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τη γραμμής που αυτός έχει. Θέση που σίγουρα θα «στρογγυλέψει» στο -μακρινό- σενάριο που θα αναλάμβανε τη θέση της Μέρκελ, καθώς η ηγεμονία της Γερμανίας στην ΕΕ έχει επέλθει χάρη στις συγκεκριμένες πολιτικές της Μέρκελ και του οικονομικού της επιτελείου...

Οι τελευταίες πληροφορίες από τη Γερμανία σημειώνουν πως ο Γκάμπριελ θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, όταν ο τωρινός ΥΠΕΞ, Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ θα αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου της γερμανικής Δημοκρατίας το Φεβρουάριο.

Σημειώνεται πως η επίσημη ανακοίνωση για τον υποψήφιο του SPD θα γίνει την προσεχή Κυριακή 29 Ιανουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα