Σαν σήμερα: Η Αργεντινή γίνεται η πρώτη πρωταθλήτρια κόσμου στο μπάσκετ (pics&vid)


Αν ποτέ σας βγάλει ο δρόμος στη Γενεύη και το House of Basketball, που είναι η έδρα της FIBA, θα δείτε στον εξωτερικό χώρο δύο προτομές. Μία του Σέρβου, Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς και μία του Άγγλου, Γουίλιαμ Τζόουνς. Υπήρξαν και οι δύο γενικοί γραμματείς της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Ο δεύτερος, όμως, ο Ρενάτο Γουίλιαμς Τζόουνς (1906-1981) ήταν ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε το 1948 το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης (FIBA World Championship),

που στην Ελλάδα το ξέρουμε περισσότερο ως Μουντομπάσκετ.



Ως πρότυπο της ιδέας του ο Τζόουνς είχε - τι άλλο - το ποδοσφαιρικό Μουντιάλ. Το 1948, λοιπόν, ενώπιον του συνεδρίου της παγκόσμιας ομοσπονδίας, που διεξαγόταν στο Λονδίνο στο περιθώριο των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Τζόουνς έριξε την ιδέα του. "Θα πρέπει να κάνουμε μια διοργάνωση στα πρότυπα του ποδοσφαίρου. Οι καλύτερες εθνικές ομάδες του κόσμου να λαμβάνουν μέρος σε μια διοργάνωση και να βγαίνει ο πρωταθλητής κόσμου".

Μια ιδέα που έγινε αμέσως αποδεκτή από τους συνέδρους. Λίγους μήνες αργότερα θα γινόταν γνωστή η χώρα που θα διοργάνωνε το πρώτο Μουντομπάσκετ. Θα ήταν η Αργεντινή, για τρεις λόγους: ο πρώτος ήταν πως οι Ευρωπαϊκές χώρες ακόμα δεν είχαν αναρρώσει από τον πόλεμο, ο δεύτερος ήταν πώς η Αργεντινή ήταν ιδρυτικό μέλος της FIBA, ενώ τρίτος και πιο σημαντικός ήταν η πρόθεση της χώρας να πάρει το ρίσκο της διεξαγωγής μιας τόσο απαιτητικής διοργάνωσης.

Δύο χρόνια μετά, σαν σήμερα, στις 3 Νοεμβρίου 1950, η Αργεντινή θα γινόταν, ενώπιον 25.000 φίλων της, η πρώτη πρωταθλήτρια κόσμου.



Οι δέκα (θεωρητικά τουλάχιστον) κορυφαίες εθνικές ομάδες του κόσμου αναμετρήθηκαν με έπαθλο το τρόπαιο του παγκόσμιου πρωταθλητή. Όλοι οι αγώνες διεξήχθησαν στο «Luna Park» του Μπουένος Άιρες και στον τελικό γύρο ισοβάθμησαν οι ΗΠΑ (σ.σ. για την ακρίβεια η ομάδα της εταιρείας Chevrolet από το Ντένβερ, αφού οι Αμερικανοί σνόμπαραν τη διοργάνωση) με την Αργεντινή.

Έτσι, ο τίτλος κρίθηκε στον μεταξύ τους τελικό όπου οι γηπεδούχοι, παρουσία 25.000 θεατών, επικράτησαν με 64-50, ολοκληρώνοντας αήττητοι τις υποχρεώσεις τους (6-0). Οι 64 πόντοι των Αργεντινών ήταν μάλιστα η κορυφαία επίδοση σε ολόκληρη τη διοργάνωση.



Την 3η θέση κατέλαβε η ομάδα της Χιλής, ενώ στα αξιοσημείωτα του τουρνουά συγκαταλέγεται ασφαλώς το γεγονός ότι δε συμμετείχε καμία χώρα από την Ασία και την Ωκεανία, αλλά και το ότι η πρωταθλήτρια Ν. Αμερικής, Ουρουγουάη, αποσύρθηκε καθώς η κυβέρνηση της Αργεντινής δε χορήγησε βίζα στους δημοσιογράφους της. Τη θέση της Ουρουγουάης πήραν η Χιλή και το Περού, ενώ η Βραζιλία είχε εξασφαλίσει τη συμμετοχή της όντας φιναλίστ της Ηπείρου.

Μάλιστα, σε εκείνη την πρώτη διοργάνωση, λίγο έλειψε να αποχωρήσει και η Αίγυπτος. Ο λόγος; Μετά τη νίκη τους επί της Γαλλίας με 31-28, οι Γάλλοι διεκδίκησαν την επανάληψη του αγώνα, επικαλούμενοι καθοριστικό εις βάρος τους διαιτητικό σφάλμα. Η Αίγυπτος απείλησε πως αν συμβεί αυτό θα αποχωρήσει από τη διοργάνωση, κάτι τελικά που δεν συνέβη.



Εκτός από τη Γαλλία, οι άλλες ευρωπαϊκές ομάδες που έλαβαν μέρος ήταν οι Ισπανία και Γιουγκοσλαβία. Τα αποτελέσματα... τραγικά, όχι μόνο εντός παρκέ, αλλά και εκτός. Η Ισπανία κατετάγη 9η και η Γιουγκοσλαβία τελευταία (10η), όμως τα χειρότερα συνέβησαν όταν οι δύο ομάδες έπρεπε να παίξουν μεταξύ τους. Κι αυτό δεν έγινε ποτέ.

Οι Γιουγκοσλάβοι αρνήθηκαν να αγωνιστούν με την Ισπανία λόγω του δικτάτορα Φράνκο. Το ματς πήγε στους κατακυρώθηκε στους Ισπανούς με 2-0, ενώ η "καμπάνα" για την Γιουγκοσλαβία υπήρξε βαριά από την Παγκόσμια Ομοσπονδία, καθώς της επιβλήθηκε ποινή αποκλεισμού 9 μηνών απ' όλες τις διοργανώσεις.



Στην κορυφαία πεντάδα του πρωταθλήματος επιλέχθηκαν οι Oscar Furlong, Ricardo Gonzalez (Αργεντινή), John Stanish (ΗΠΑ), Rufino Bernedo (Χιλή) και Alvaro Salvadores (Ισπανία). Ο Salvadore ανακηρύχθηκε και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 13.7 πόντους μέσο όρο.

Βίντεο από τον τελικό του 1950

Ξέρετε ότι...

- το 1ο Μουντομπάσκετ ονομάστηκε από τους Αργεντίνους και ως “Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ του απελευθερωτή-στρατηγού Σαν Μαρτίν”, προς τιμήν του αφού συμπληρώνονταν 100 χρόνια από τον θανατό του.

- στη διοργάνωση δεν υπήρχαν ομάδες από την Ασία, όχι γιατί δεν κλήθηκαν, αλλά επειδή καμία ομάδα δεν ήθελε να κάνει αυτό το μακρινό ταξίδι. Έτσι η FIBA κάλεσε την Αίγυπτο και το Εκουαδόρ, που ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα.

- οι Γάλλοι δεν πήραν τόσο σοβαρά το τουρνουά , αφού παρόν από τους ολυμπιονίκες ήταν δύο μόνο παίχτες.

- οι Αργεντίνοι που τερμάτισαν 15οι στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κράτησαν την ίδια ομάδα διεξάγωντας προπονητικό κάμπ για 2 χρόνια μέχρι την διοργάνωση. Μάλιστα προπονούνταν για έξι ώρες κάθε μέρα επί τρείς μήνες πριν αρχίσει το Παγκόσμιο. Δικαιώθηκαν, με την κατάκτηση του τροπαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα