Η σαρωτική νίκη του Μπιλ Κλίντον, η Λεβίνσκι και η "νέα" πολιτική καριέρα της Χίλαρι


Τότε, όλοι μιλούσαν για έναν γοητευτικό νέο Πλανητάρχη, τον Μπιλ Κλίντον με μία ήρεμη οικογενειακή ζωή με τη σύζυγό του Χίλαρι και την κόρη του Τσέλσι. Σύντομα, όλος ο πλανήτης θα μάθαινε ότι ο γκριζομάλλης Δημοκρατικός Πρόεδρος των ΗΠΑ, ήταν απλά ένας ακόμα άντρας που υπέκυψε στα θέλγητρα της Μόνικα Λεβίσκι, μίας νεαρής ασκούμενης που έκτοτε ζει από τις πωλήσεις των βιβλίων της και από ομιλίες για τον περιβόητο "λεκέ", στο φόρεμά της. Ένας λεκέ που θα αποδεικνυόταν μοιραίος για τον Μπιλ, όχι

μόνο πολιτικά.

3 Νοεμβρίου 1992 και οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ αναδεικνύουν σαρωτικά τον νέος Πρόεδρο των ΗΠΑ. Ο Μπιλ Κλίντον γίνεται ο 42ος πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος που έχει γεννηθεί μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην ηλικία μόλις των 46 ετών, ο κυβερνήτης από το Άρκανσας γίνεται ο τρίτος νεότερος Πρόεδρος των ΗΠΑ μετά τον Τζον Κένεντι και τον Θίοντορ Ρουσβελτ.

Σε εκείνες τις εκλογές ψήφισαν 100 εκατομμύρια Αμερικανοί. Ο Μπιλ Κλίντον έλαβε το 43%, ο 68χρονος Μπους το 38% και ο ανεξάρτητος Ρος Πέροτ με μόλις 19%.



Ο πόλεμος του Κόλπου...το νέο reality

Η επιτυχία Κλίντον κρίθηκε κατά πολύ στην αμερικανική επέμβαση στον Κόλπο. Τον εφιάλτη του αρχικά, που αποδείχθηκε ωστόσο κέρδος. Ο Τζόρτζ Μπους ο πρεσβύτερος το 1991, "ανάγκακασε" εκατομμύρια τηλεθεατές σε ολόκληρο τον κόσμο, να καθίσουν αναπαυτικά στις πολυθρόνες και τους καναπέδες και να παρακολουθήσουν τον πόλεμο του Κόλπου.

Ήταν η πρώτη φορά, που θα μπορούσε ο κόσμος να παρακολουθήσει σε απευθείας μετάδοση στιγμιότυπα από τους στρατούς των δύο αντιπάλων, εξελιγμένα όπλα, μάχες, πυροβολισμούς, εκτοξεύσεις πυραύλων, αιχμαλώτους, ομηρίες, καταστροφές και αίμα. Μία απόλυτα βίαιη τηλεοπτική υπερπαραγωγή με αληθινά θύματα. Ένα reality της εποχής.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 17ης Ιανουαρίου, άρχισε ο πόλεμος με την κωδική ονομασία: «Καταιγίδα της Ερήμου». Για τους Ιρακινούς ήταν η «Μητέρα όλων των μαχών», η οποία τους άφησε «ορφανούς», μετά από ανελέητο «σφυροκόπημα» 40 ημερών. Ο Σαντάμ ανυποχώρητος και ο Τζόρτζ Μπους νικητής του πολέμου.

Ωστόσο, η νίκη αυτή δεν θα κρατούσε για πολύ. Ήταν ζοφερές οι εικόνες του πολέμου και η Αμερική αντέδρασε. Σύντομα πλήρωσε το τίμημα.

Την αποτυχία στις προεδρικές εκλογές από τον Μπιλ Κλίντον. "Αν εσείς γίνετε η φωνή μου σήμερα, εγώ θα γίνω η δική σας τα επόμενα 4 χρόνια" είχε πει από τη θέση του κυβερνήτη τότε ο Κλίντον. Και το έκανε για τα επόμενα 8 χρόνια, ως Πρόεδρος των ΗΠΑ.



Τα σεξουαλικά σκάνδαλα

Ωστόσο, ο Κλίντον συνδέθηκε από νωρίς με σεξουαλικά σκάνδαλα. Οι Δημοκρατικοί είχαν ετοιμάσει μία εξαιρετικά προσεγμένη εκστρατεία, προκειμένου να κρύψουν επιμελώς την εξωσυζυγική του σχέση με την τραγουδίστρια Τζένιφερ Φλάουερς αλλά και τις κατηγορίες εναντίον του ότι εσκεμμένα είχε αποφύγει να πάει στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Ο Κλίντον και ο συνεργάτης του Αλ Γκορ πέρασαν τις τελευταίες εβδομάδες πριν τις εκλογές σε μία περιοδεία με το λεωφορείο όπου όργωσαν τις ΗΠΑ. Αντιμέτωπος με την νίκη στον Κόλπο, που διατυμπάνιζε ο Μπους, ο Κλίντον έφερνε άλλο αέρα και η οικονομική κρίση ήρθε να τον ενισχύσει.


Στην νικητήρια ομιλία του, ευχαρίστησε την σύζυγό του Χίλαρι, που στάθηκε δίπλα του στο "σκάνδαλο" όπως είπε με την εξωσυζυγική του σχέση με την τραγουδίστρια Flowers. Σύντομα βέβαια, η σκληροπυρηνική Χίλαρι θα αντιμετώπιζε και ένα ακόμη πιο ισχυρό σεξουαλικό σκάνδαλο, αυτό με την Μόνικα Λεβίνσκι.



Το νέο ξεκίνημα

Ο Κλίντον μιλούσε για ένα νέο ξεκίνημα αλλά δεν ξέχασε να ευχαριστήσει και τον αντίπαλό του Μπους για την αμερικανική νίκη στον πόλεμο του Κόλπου.

Ο Μπιλ Κλίντον κέρδισε 370 ψήφους στην Γερουσία και ο Μπους 168. Ανάμεσα στις επιτυχίες του ως Πρόεδρος καταλογίζονται η Συμφωνία του Όσλο μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων το 1993, η ειρηνευτική συμφωνία του Dayton που υπεγράφη στην πρώην Γιουγκοσλαβία το 1995 και η παύση των εχθροπραξιών στη Βόρεια Ιρλανδία. Στην εγχώρια προσφορά του έχει να επιδείξει κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο ήρθε αντιμέτωπος με το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο. Αυτό με την μεσιτική εταιρεία Whitewater, όπου αμφισβητήθηκε η εμπλοκή Κλίντον σε μία περιοχή στο Άρκανσας. Μία υπόθεση που είχε ξεκινήσει από το 1978. Το τοπίο ξεκαθάρισε μόλις το 2000.

Εφάρμοσε την πολιτική Don't ask, don't tell, ένα αμφιλεγόμενο ενδιάμεσο βήμα για την πλήρη συμμετοχή των ομοφυλόφιλων στις ένοπλες δυνάμεις. Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια μεταρρύθμισης της υγειονομικής περίθαλψης, οι Ρεπουμπλικανοί κέρδισαν τον έλεγχο του Κογκρέσου το 1994, για πρώτη φορά μέσα σε τέσσερις δεκαετίες.

Δύο χρόνια μετά, ο επανεκλεγείς Κλίντον έγινε το πρώτο μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος μετά τον Φράνκλιν Ρούζβελτ που κέρδισε μια δεύτερη πλήρη θητεία στην προεδρεία. Πέρασε επιτυχώς μια μεταρρύθμιση ευημερίας και ένα State Children's Health Insurance Program, παρέχοντας υγειονομική περίθαλψη σε εκατομμύρια παιδιά.

Αργότερα, υπέστη διαδικασία μομφής για ψευδορκία και παρακώλυση δικαιοσύνης σε ένα σκάνδαλο με μια εσωτερικό υπάλληλο του Λευκού Οίκου, αλλά αθωώθηκε από την Γερουσία των ΗΠΑ και συνέχισε κανονικά την θητεία του. Η οικονομική άνοδος των 90s χάρισε εύκολη νίκη το 1996 απέναντι στον Ρεπουμπλικανό Μπομπ Ντολ.



Και εδώ έρχεται η Μόνικα Λεβίνσκι

Ήταν στις 17 Αυγούστου 1998 όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον παραδέχθηκε ότι είχε "ανάρμοστη σωματική επαφή" με την υπάλληλο Μόνικα Λεβίνσκι. Στην ίδια δήλωση παραδέχτηκε ότι "παραπλάνησε" τον λαό για τη σχέση του. Το σκάνδαλο είχε ξεκινήσει στις 19 Ιανουαρίου 1998 όταν το Drudge Report έγραψε για φήμες στους δημοσιογραφικούς κύκλους της Ουάσιγκτον περί σεξουαλικής σχέσης του προέδρου με μια νεαρή μαθητευόμενη, που του έφερνε πίτσες στο Οβάλ Γραφείο την περίοδο 1995-96.

Η νεαρή Μόνικα, κόρη Γερμανοεβραίου που κατάφερε να διαφύγει από τη Ναζιστική Γερμανία στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο γεννήθηκε στην Καλιφόρνια το 1973. Σπούδαζε ψυχολογία μπήκε σαν μαθητευόμενη στο Λευκό Οίκο τον Ιούνιο του 1995 όπου και παρέμεινε σχεδόν 18 μήνες. Το σκάνδαλο διέρρευσε όταν η νεαρή το εμπιστεύθηκε στη φίλη της, Λίντα Τριπ, η οποία μαγνητοφώνησε τις συνομιλίες τους και έδωσε την ιστορία στο Νewsweek.

Αρχικά ο Κλίντον ήταν κάθετος. Σύντομα όμως ο "λεκές" στο φόρεμα της Μόνικας Λεβίνσκι, το DNA οι αποδείξεις και τα λεγόμενά της θα τον έβγαζαν "ψεύτη". Και κάπου εκεί αναγκάστηκε να γίνει ο Πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος που ζητά δημόσια συγγνώμη από τον λαό και τη σύζυγό του, Χίλαρι, για το σεξουαλικό του ατόπημα. Η Χίλαρι στέκει αγέρωχη, σχεδόν τρομακτική δίπλα του. Και αυτή θα έπαιρνε την εκδίκησή της. Εξάλλου, ο σκοπός, (Πρώτη Κυρία) αγιάζει τα μέσα (η Χίλαρι γίνεται υπουργός αργότερα και ακόμη ευελπιστεί σε μία προεδρική εκλογή παρά την αποτυχία απέναντι στον Τραμπ το 2016).



Μέχρι σήμερα έρχονται στο φως λεπτομέρειες της σχέσης του. Η άτακτη ζωή στο Λευκό Οίκο και οι μαρτυρίες για χαριεντίσματα μπροστά σε όλους αποκαλύπτουν μία αρκετά διαχυτική σχέση μεταξύ Μπιλ Κλίντον και Μόνικας Λεβίνσκι. Ο Γκάρι Μπάιρν, πρώην πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας, δηλαδή της προσωπικής φρουράς του Αμερικανού προέδρου κυκλοφόρησε πέρυσι ένα βιβλίο απειλώντας ανοιχτά την υποψηφιότητα της Χίλαρι για την Προεδρεία.

Μπιλ Κλίντον και η Μόνικα Λεβίνσκι αγκαλιάζονταν, είχαν ερωτικές περιπτύξεις φιλιόνταν ασταμάτητα, ερωτοτροπούσαν ακόμη και πάνω στο γραφείο του προέδρου μέσα στο Οβάλ Γραφείο. Συχνά, η Λεβίνσκι φορούσε υπερβολικά κοντά φορέματα ή ό,τι άλλο χρειαζόταν για να μαγνητίσει το βλέμμα του Κλίντον. Σε μία περίπτωση, αφού την κοίταξε ο Αμερικανός πρόεδρος, εκείνη «γύρισε για να βεβαιωθεί ότι είχε την προσοχή του και σήκωσε το φόρεμά της για να αποκαλύψει το εσώρουχό της. Ο Μπιλ Κλίντον γέλασε", γράφει ο Μπάιρν.



Σύμφωνα με τον πρώην μυστικό πράκτορα, η Μόνικα είχε ειδική πρόσβαση στο Οβάλ Γραφείο για τουλάχιστον 2 χρόνια. Ο ίδιος μάλιστα εκφράζει την οργή του για το γεγονός ότι ο Μπιλ Κλίντον της είχε δώσει όχι μόνο το νούμερο του προσωπικού τηλεφώνου του, όχι μόνο τον τετραψήφιο κωδικό που απαιτείτο για πραγματοποιηθεί η κλήση με το απόρρητο τηλέφωνο του προέδρου αλλά και γνώριζε την ακριβή διάρκεια που έπρεπε να πατά τα πλήκτρα για να επιτευχθεί η σύνδεση.

Ο Μπάιρν διαμαρτυρήθηκε για τις ελευθερίες που είχε η Μόνικα Λεβίνσκι στο Οβάλ Γραφείο και τότε εκείνη μεταφέρθηκε στην ανατολική πτέρυγα του Λευκού Οίκου, όπου στεγάζονται οι κοινωνικές υπηρεσίες της προεδρίας και υπάγονταν υπό τη Χίλαρι Κλίντον. Όμως, όπως γράφει ο πρώην σωματοφύλακας, «ο Μπιλ Κλίντον κατάφερε και πάλι να φέρει την Μόνικα ξανά στην αγκαλιά του» με μια μπλε κάρτα που της επέτρεπε να κινείται ελεύθερα μέσα στο Λευκό Οίκο.

«Πέραν από κάθε έννοια καθήκοντος έναντι της Πρώτης Κυρίας, ξεφορτώθηκα συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία αργότερα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ενοχοποιήσουν τον πρόεδρο. Το μπλε φόρεμα δεν ήταν το μόνο αποδεικτικό στοιχείο για τα αδικήματα», λέει ο πρώην πράκτορας.



Ο καβγάς των Κλίντον

Οι αποκαλύψεις για τα μυστικά του Λευκού Οίκου και τους καβγάδες της Χίλαρι με τον Μπιλ δεν έχουν τέλος. Ένας μάλιστα από αυτούς κατέληξε με τον Μπιλ Κλίντον να έχει ένα μαυρισμένο μάτι.

«Την επόμενη μέρα ο πρόεδρος εμφανίστηκε με ένα ολοκαίνουργιο... μαυρισμένο μάτι. Ρώτησα τον γραμματέα του κ. Κλίντον, σε τι οφείλεται η μελανιά και το πρήξιμο κι εκείνος απάντησε ότι ήταν μια αλλεργική αντίδραση στον καφέ» λένε οι μαρτυρίες.

Στις 20 Ιανουαρίου 2001, ο Μπιλ Κλίντον παρέδωσε τα σκήπτρα της Προεδρίας στο υιό του Μπους, τον Τζόρτζ Μπους τον νεότερο, η Μόνικα Λεβίνσκι είχε ήδη γίνει βορά στα χέρια των καλοθελητών, που της έσκιζαν τη σάρκα για τις αποκαλύψεις και η ...νικήτρια Χίλαρι προετοίμαζε το έδαφος για την δική της πολιτική καριέρα.

Keywords
νέα, καριερα, νικη, ηπα, εκλογες, ρος, flowers, προσφορες, εταιρεία, συμμετοχή, health, insurance, dna, αποδειξεις, φως, μπλε, οφείλεται, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, εκλογες 2012, Ημέρα της μητέρας, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, ξανα, οικονομικη κριση, βημα, γερμανια, εικονες, ηπα, θητεια, ιρλανδια, ισραηλ, τηλεφωνο, φημες, φορεματα, φως, ψυχολογια, dna, αγκαλια, αιμα, αμερικη, ανοδος, απλα, εβδομαδες, βιβλιο, βιετναμ, βλεμμα, βορεια, βορα, γεγονος, γινει, γινεται, δευτερο, δηλωση, δικη, δωσει, εγινε, εδαφος, ειπε, εκστρατεια, εννοια, επρεπε, επιτυχια, ερχεται, ερχονται, εσκεμμενα, εταιρεία, ετων, ζωη, ζητα, ιδια, η δικη, ηλικια, υπηρεσιες, υποθεση, η φωνη, οικο, ομιλια, καναπεδες, λεωφορειο, λεπτομερειες, ματι, μηνες, μυστικο, μπλε, μυστικα, ναζιστικη γερμανια, νεοτερος, ξεκινημα, οβαλ, οσλο, ουασιγκτον, οφείλεται, παιδια, πρηξιμο, πωλησεις, ρος, συγκεκριμενα, συζυγο, σηκωσε το, συντομα, συμμετοχή, τραγουδιστρια, τσελσι, φωνη, φορα, ωρες, health, εκδικηση, εσωρουχο, flowers, γινετε, κληση, λευκο, μπροστα, insurance, οργη, χερια, νικας σκανδαλο
Τυχαία Θέματα