Βίντεο – ντοκουμέντο παράνομης επαναπροώθησης πρόσφυγα από την Ελλάδα στην Τουρκία

Βίντεο που δημοσίευσε η ερευνητική ομάδα Forensic Architecture (η οποία είχε ρίξει φως στις υποθέσεις δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου και του Παύλου Φύσσα) αποδεικνύει με αδιάσειστα στοιχεία την παράνομη επαναπροώθηση μιας τουρκάλας πρόσφυγα από την Ελλάδα στην Τουρκία τον Μάιο του 2019.

Σύμφωνα με την Εφ.Συν., το βίντεο ανασυστήνει στον χάρτη την πορεία της Αϊσέ Ερντογάν (συνεπωνυμία με τον πρόεδρο της Τουρκίας) από τη στιγμή

που πάτησε σε ελληνικό έδαφος μέχρι το απόγευμα της ίδιας ημέρας, όταν εντοπίζεται το ίχνος της στο αστυνομικό τμήμα Χειμωνίου, από όπου έστειλε στον αδελφό της μήνυμα με το γεωγραφικό στίγμα της μέσω της εφαρμογής WhatsApp.

Την επομένη, η 28χρονη δασκάλα συνελήφθη στην Τουρκία από την οποία είχε μόλις προσπαθήσει να διαφύγει για να ζητήσει πολιτικό άσυλο, καθώς κατηγορείτο ότι ανήκε στο δίκτυο του Γκιουλέν. Από τότε βρίσκεται κρατούμενη στις γυναικείες φυλακές υψίστης ασφαλείας Γκεμπζέ στην Κωνσταντινούπολη, που φημίζονται για βασανιστήρια και απόπειρες αυτοκτονίας.

Το βίντεο δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο στα γερμανικά και τα αγγλικά στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel, μαζί με αναλυτικό ρεπορτάζ για την υπόθεση.

“We are Turkish political asylum seekers. We fled persecution back in Turkey and crossed Evros on May 4 at 5 am. We are hiding near Nea Vyssa in fear of push-back. We urge the United Nations and Greek authorities to protect us from being pushed back.” pic.twitter.com/VGtedENSDo

— Zübeyir Koçulu (@zubeyirkoculu) May 4, 2019

Παρόλο που αφθονούν οι μαρτυρίες για παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης από τις ελληνικές αρχές στον Έβρο, είναι η πρώτη γνωστή υπόθεση που τεκμηριώνεται πέρα από κάθε αμφιβολία, διαψεύδοντας τις ελληνικές αρχές που αρνούνται κατηγορηματικά ότι υφίστανται τέτοιου είδους επιχειρήσεις στην περιοχή.

Το υλικό τού βίντεο, αποτέλεσμα συνεργασίας της Forensic Architecture με την ελληνική οργάνωση HumanRights360, βασίζεται στην αξιοποίηση φωτογραφιών, βίντεο, μηνυμάτων στο WhatsApp, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αστυνομικών αναφορών και δικαστικών εγγράφων.

Όπως αναφέρει το Spiegel, η Αϊσέ Ερντογάν κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην ελληνική Δικαιοσύνη μέσω της δικηγόρου Μαρίας Παπαμηνά, ωστόσο η Εισαγγελία έβαλε την υπόθεση στο αρχείο, αρκούμενη στη διαβεβαίωση των αστυνομικών αρχών ότι το όνομα της Αϊσέ δεν έχει καταγραφεί στα αρχεία της αστυνομίας.

Πηγή: Βίντεο – ντοκουμέντο παράνομης επαναπροώθησης πρόσφυγα από την Ελλάδα στην Τουρκία - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα