Υποχώρηση στο παρά πέντε στην άρση δεσμεύσεων λογαριασμών όσων ελέγχονται για «μαύρο» χρήμα (pdf)

Τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης κατάλαβαν έστω και στο παρά πέντε το λάθος τους σχετικά με τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων όσων ελέγχονται για ξέπλυμα χρήματος. Με μία διορθωτική τροπολογία που κατατέθηκε αυξάνεται η προθεσμία διάστημα (από τρεις σε έξι μήνες) εντός της οποίας η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες έπρεπε να στείλει σε ανακριτές και δικαστικά συμβούλια τις υποθέσεις για τις οποίες είχε δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία, ώστε να επικυρώσουν ή όχι τις σχετικές διατάξεις δεσμεύσεων για ένα πρόσθετο διάστημα 18 μηνών.

Αν

η νομοθετική διάταξη που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία υπενθυμίζουμε είχε επικριθεί από την αντιπολίτευση, τον νομικό κόσμο, αλλά και τους Financial Times είχε μείνει ως έχει μέχρι την επόμενη Τρίτη (18/2) τότε τα χρήματα αυτών που ελέγχονται και οι υποθέσεις τους δεν έχουν φτάσει σε ανακριτές και δικαστικά συμβούλια θα επιστρέφονταν στους ιδιοκτήτες τους χωρίς να έχει διαλευκανθεί η προέλευσή τους.

Πάνω από 900 υποθέσεις και πάνω από 1 δισ. ευρώ δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και τα αρμόδια δικαστικά όργανα έπρεπε να διευθετήσουν εντός 90 ημερών περισσότερες από 900 υποθέσεις για τις οποίες τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία ξεπερνούσαν το 1 δισ. ευρώ, χρόνος ο οποίος δεν ήταν αρκετός και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο αποφασίστηκε η διορθωτική τροπολογία.

Κριτική από Τσίπρα στην «ώρα του Πρωθυπουργού»

Βέβαια, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας και οι Fianancial Times είχαν ασκήσει έντονη κριτική, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κυβερνών κόμμα απαντούσαν πως δεν είναι αυτό που φαίνεται. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για όσους δεν θυμούνται είχε καταθέσει σχετική ερώτηση, στην «ώρα του Πρωθυπουργού» για «νομοθετική εύνοια» στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων». Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τότε τον πρωθυπουργό για «χάρες στην παρασιτική ολιγαρχία και την επιχειρηματική ελίτ».

«Είναι ντροπή να μιλάτε για νόμο και για τάξη απέναντι στους ανήμπορους και την ίδια στιγμή να παραβιάζετε τον νόμο και την τάξη για τους μεγάλους και τους ισχυρούς, για τους μπαχαλάκηδες με τα κουστούμια και τις γραβάτες που κλέβουν το δημόσιο και περνάνε ζωή χαρισάμενη στο εξωτερικό εις υγείαν των κορόιδων», είχε πει μεταξύ άλλων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χαρακτηρίσει αδιάβαστο τον Αλέξη Τσίπρα χωρίς στην ουσία ν’ απαντήσει σχετικά.

Το δημοσίευμα των Financial Times

H κυβέρνηση Μητσοτάκη «ανατρέπει την προσήλωση της Ελλάδας σε διεθνή πρότυπα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες», κατήγγειλε τότε το δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο «Greek law change viewed as backtracking on money laundering».

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι FT «η τροποποίηση, η οποία ήταν μέρος ενός νέου νόμου που επικαιροποιεί τον ποινικό κώδικα, έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς πρακτικές κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, στις οποίες η Ελλάδα προσυπογράφει».

Πηγή: Υποχώρηση στο παρά πέντε στην άρση δεσμεύσεων λογαριασμών όσων ελέγχονται για «μαύρο» χρήμα (pdf) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα